-1 φλιτζάνι συν 2 κ. σ. ζάχαρη
-1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-¼ κ. γλ. αλάτι
-½ φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
-2 μεγάλα αυγά
-1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
-1/2 κ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου
-2 ½ φλιτζάνια φράουλες, κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα (αναλόγως το μέγεθος της φράουλας)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό πυρέξ με διάμετρο περίπου 22 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρης, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το βούτυρο, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, το εκχύλισμα της βανίλιας και του αμυγδάλου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ενσωματώνουμε το περιεχόμενο στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια φράουλες και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρέξ.
Από πάνω, καλύπτουμε με το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι φράουλες, σπρώχνοντάς τις ελαφρώς μέσα στη ζύμη.
Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με 2 κ. σ. ζάχαρη και ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθούν οι άκρες.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε. Σερβίρουμε αμέσως (ιδανικά με μία μπάλα παγωτό!).