-800 γρ. πατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
-1 κιλό καλαμάρια, κομμένα σε 2 – 3 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος
-2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και καλά στραγγισμένη
-το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
-τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, χοντροκομμένα
-2 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο σε σκόνη
-40 ml ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
-60 ml χυμός λεμονιού
-1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
-1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
-1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρντισμένο
-1 κουτ. γλυκού μέλι
-5 ίνες κρόκου Κοζάνης
-50 ml σάλτσα σόγιας (προτιμότερο βιολογική)
-120 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
-3 κουτ. σούπας καβουρντισμένο κουκουνάρι
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις καθαρίζουμε. Τις κόβουμε σε κύβους 3 εκ., τις βάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος και τις αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της σάλτσας τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε την κάππαρη, το κρεμμυδάκι, τη ρίγανη, το δυόσμο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν. Τα βάζουμε σε ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σος. Ρίχνουμε τα καλαμάρια στο μπολ με τις πατάτες.
Σερβίρουμε την ζεστή πατατοσαλάτα με σοτέ καλαμάρι σκορπίζοντας το κουκουνάρι και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με ελιές, πιπεριές τουρσί και ραπανάκια.