½ φλιτζάνι ταχίνι
2 κρεμμύδια μέτρια ή 1 μεγάλο, ψιλοκομμένα
1 πατάτα, σε κυβάκια
2 καρότα, σε κυβάκια
3 κολοκυθάκια, σε κυβάκια
1 σελινόριζα μικρή καθαρισμένη, σε κυβάκια ή 2 κοτσάνια σέλερι σε φετούλες
1-2 λεμόνια
1 φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την ταχινόσουπα με το κοφτό μακαρόνι: Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε όλα τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Ύστερα τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, αλατίζετε και τα βράζετε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 5 λεπτά του βρασίματος προσθέτετε το ζυμαρικό και ανακατεύετε.
Στύβετε το χυμό των λεμονιών -ανάλογα πόσο ξινή προτιμάτε τη σούπα σας- και τον ανακατεύετε σε ένα βαθύ μπολ με το ταχίνι, προσθέτοντας και λίγο ζεστό ζωμό από τη σούπα. Αφού διαλυθεί το ταχίνι, ρίχνετε μια μεγάλη κουτάλα από τη σούπα, ανακατεύετε, ρίχνετε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα εκτός φωτιάς. Στην ουσία ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με το αβγολέμονο γιατί, αν ξαναπάρει βράση η σούπα, θα κόψει το ταχίνι.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε πιάτα, προσθέτοντας ξεχωριστά ο καθένας στο πιάτο του επιπλέον αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού.