Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στα χέρια των δήμων τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα

Στα χέρια των δήμων τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα

0

Με νέα νομική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος – Τράπεζες γης και real estate για τους δήμους

 

Τι προβλέπεται για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα – Πότε χαρακτηρίζεται «εγκαταλελειμμένο»

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Νέες αρμοδιότητες αλλά και με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα»

 

Επεκτείνονται οι  αρμοδιότητες των δήμων καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να ….βάζουν χέρι σε ξένα οικόπεδα με την προϋπόθεση να έχουν χαρακτηριστεί εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους. Ειδικότερα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση , ορίζει τους δήμους αποκλειστικά αρμόδιους – διαχειριστές των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Τράπεζες γης και real estate για τους δήμους

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη και προβλέπεται σ’ αυτήν μεταξύ άλλων η δυνατότητα οι δήμοι ν’ αναθέτουν -εκχωρούν τη διαχείριση σε Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία  ή ακόμη και σε ΝΠΔΔ ή ΝΙΔΔ, με εμπειρία στη διαχείριση -αξιοποίηση ακινήτων, όπως οι εταιρίας Real Estate κλπ.

Για τον σκοπό αυτό οι δήμοι θα μπορούν να ιδρύουν εταιρίες ή να συμμετέχουν σε εταιρίες κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επίσης η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα παρέχει στους δήμους τη δυνατότητα ίδρυσης μιας Δημοτικής Τράπεζας Γης ( αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς φορείς) για την τήρηση μητρώου ακινήτων.

Τι προβλέπεται για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα – Πότε χαρακτηρίζεται «εγκαταλελειμμένο»

Προβλέπεται ότι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα θα περιέρχονται στους δήμους έως και για 50 χρόνια από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου . Στο δικαστήριο θα προσφεύγει ο δήμος, αφού η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει λάβει σχετική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως εγκαταλελειμμένου.

Επίσης ο δήμος οφείλει πριν την προσφυγή στο Δικαστήριο να έχει ενημερώσει σχετικά τον μέχρι τότε κάτοχο ή διαχειριστή του ακινήτου.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται , σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

Κατά τη νομοθετική ρύθμιση, στις εξής περιπτώσεις θα χαρακτηρίζεται ένα ακίνητο εγκαταλελειμμένο :

* Να μην κατοικείται

* Να μη χρησιμοποιείται για νόμιμη δραστηριότητα

* Την τελευταία δεκαετία να μην έχει συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας

* Να παρουσιάζει εικόνα ερείπωσης ή να έχει εκδοθεί πρωτόκολλο επικινδύνου

* Να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια

* Να μην έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και στο Ε9

* Να παραμένει ημιτελές την τελευταία 15ετία κ.α

Μετά από τα 50 χρόνια πίσω στον ιδιοκτήτη αν και εφόσον…

Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει, μετά την παρέλευση της 50ετίας , την επιστροφή του ακινήτου στο νόμιμο ιδιοκτήτη, εφόσον υπάρχει στον οποίο επίσης  θα του αποδίδονται τότε τα έσοδα από την αξιοποίηση του ακινήτου αφού παρακρατηθούν οι πιστοποιημένες δαπάνες αποκατάστασης, επανάχρησης. δημοτικοί φόροι -τέλη, που όφειλε ο ιδιοκτήτης πριν περιέλθει η διαχείριση του ακινήτου στο δήμο, το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% όλων αυτών των κονδυλίων ως διαχειριστική δαπάνη κ.α .

Στην περίπτωση που  οι παρακρατήσεις υπερβαίνουν τα έσοδα ή εάν δεν υπάρχουν έσοδα, η επαναφορά του ακινήτου συντελείται εφόσον ο ιδιοκτήτης του κτιρίου καταβάλει τη διαφορά των δαπανών .Διαφορετικά ο δήμος θα εγγράφει προσημείωση στο ακίνητο.

Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Τσέπελης: «Νέες αρμοδιότητες αλλά και με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα»

Την επιφύλαξή του εξέφρασε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης για την εν λόγω ρύθμιση καθόσον, επισημαίνοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος αν δεν υπάρχει  χρηματοδότηση για ανακατασκευή του ακινήτου: «Αν ο δήμος πάρει ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο για το κάνει λειτουργικό πρέπει να κάνει μελέτες που θα περάσουν τρία χρόνια αλλά και να βρει χρηματοδότηση για να το ανακατασκευάσει. Επίσης παίζει ρόλο σε τι κατάσταση είναι το κτήριο και αν έχει προδιαγραφές και στατική επάρκεια για συνάθροιση κοινού. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Η κεντρική διοίκηση φορτώνει συνεχώς τους δήμους με αρμοδιότητες αλλά πρέπει αυτές να συνοδεύονται και με χρηματοδοτικά προγράμματα. Τα οικονομικά των δήμων δεν αντέχουν…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…