Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν έχουν το νου τους σε εκδρομές οι τελειόφοιτοι μαθητές

Δεν έχουν το νου τους σε εκδρομές οι τελειόφοιτοι μαθητές

0

Παρά την άρση της απαγόρευσης για τη διοργάνωση σχολικών εκδρομών από την 1η Μαρτίου, οι μαθητές της Ξάνθης έχουν το βλέμμα στην έναρξη των Πανελλαδικών

Χρ. Ιωαννίδης: «Υπάρχει μία κινητικότητα μαθητών, αλλά αφορά κυρίως μονοήμερες εκδρομές και μαθητές πλην της Γ’ Λυκείου»

 

Διστακτικότητα και αγωνία καθώς πλησιάζει η ώρα των εξετάσεων, κρατούν πίσω μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς από το  να πουν το ΝΑΙ στη διοργάνωση μίας εφταήμερης ή και πενθήμερης σχολικής εκδρομή για τους τελειόφοιτους μαθητές των λυκείων. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαρτίου μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπεται η πραγματοποίηση  οποιασδήποτε σχολικής εκδρομής ή επίσκεψης που  περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. Παρόλα αυτά, τα Λύκεια της Ξάνθης και δη οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ δεν δείχνουν το αναμενόμενο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, μετά από επικοινωνία του «Ε» με διευθυντές/ριες των σχολείων της περιοχής διαπιστώθηκε πως στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τη διοργάνωση μίας πενθήμερης /εφταήμερης εκδρομής, μιας και η έγκριση της απόφασης για διεξαγωγή σχολικών εκδρομών έγινε μόλις πριν ένα μήνα. Επιπλέον, οι μαθητές της Γ’ λυκείου με δεδομένη την έναρξη των πανελληνίων στις 3 και 2 Ιουνίου για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, αντίστοιχα, προτιμούν σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που τους έχει απομείνει να ασχοληθούν με τη μελέτη των προς εξέταση μαθημάτων. Άλλωστε, σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η δοκιμασία των υποψηφίων στα αθλήματα για την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές/αστυνομικές σχολές. Αυτό αποτελεί άλλη μία τροχοπέδη στη διοργάνωση μίας εκδρομής, αφού οι επιδόσεις τους σε αυτό το κομμάτι ελέγχονται αυτό το διάστημα. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η «απειλή» των κρουσμάτων, αφού παρότι υποχωρεί το επιδημιολογικό φορτίο, ο κίνδυνος διάδοσης παραμένει.

 

Διεξαγωγή σχολικών εκδρομών

Από την 1η Μαρτίου θα δύναται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση.

Οι εκδρομείς που θα συμμετέχουν στις πολυήμερες εκδρομές, συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, εμβολιασμένοι ή μη, θα πραγματοποιούν ράπιντ τεστ 48 ώρες προ της αναχώρησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα πρέπει να διενεργούν τα τακτικά τεστ της εβδομάδας (self / rapid αναλόγως την περίπτωση), όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Κατά τις εκδρομές/επισκέψεις θα πρέπει να τηρούνται τα ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκάστοτε περίπτωση, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κτλ.

 

Διστακτική η Γ’ λυκείου για εκδρομή

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Χρήστος Ιωαννίδης, υπογράμμισε στο «Ε»: «Αποτελεί τελικά, πολύ δύσκολη υπόθεση η διοργάνωση μίας εφταήμερης εκδρομής για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, αφού δεν υπήρχε το κατάλληλο χρονικό περιθώριο που θα επέτρεπε την πραγματοποίησή τους. Ωστόσο, η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών εντοπίζεται στο εσωτερικό με μονοήμερες επισκέψεις σε κοντινές πόλεις».

Τέλος, επεσήμανε πως μόνο η Γ’ λυκείου Αβδήρων σήμερα 9/4 φεύγει για Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο τετραήμερης εκδρομής. Επίσης, μαθητές λυκείου του ΑΧΙΟΝ, σήμερα θα ταξιδέψουν στην Κρήτη. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η Γ’ λυκείου απέχει.

 

Χρύσα Κιατίπη

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…