Κουλτούρα συνεργασίας Ι
Και μια και βρίσκομαι στην Αυτοδιοίκηση γενικώς δεν μπορώ να μη θίξω ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό που σε μερικούς μήνες θα βρούμε μπροστά μας.
Πρόκειται για την έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας τόσο σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης όσο και σε κυβερνητικό.
Πριν όμως κάποιοι αρχίσουν την κριτική τους, θα πρέπει να θυμίσω πως ιδιαίτερα δύσκολα επιτεύχθηκε η περιβόητη κουλτούρα συνεργασίας αλλά κι αυτή όταν υλοποιήθηκε έγινε μετά τις εκλογές, κι όχι πριν με βάση θέσεις και συγκλίσεις.
Υλοποιήθηκε μια συνεργασία ακόμη μεταξύ του πρώτου και κάποιου μικρότερου κόμματος με στόχο να επιτευχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Είναι προφανές πως δεν αναφέρομαι σ’ αυτή την περίπτωση αλλά στην από πριν συζήτηση, συμφωνία, συναίνεση για όλα τα σοβαρά θέματα, όχι μια απλή συγκόλληση χωρίς αρχές και κοινούς στόχους.
Γ.Δ.
Κουλτούρα συνεργασίας ΙΙ
Τα παραπάνω δεν αφορούν φυσικά μόνον τα κόμματα και τις όποιες πιθανές συμφωνίες τους που θα χρειαστεί να υλοποιήσουν εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.
Το φαινόμενο της έλλειψης κουλτούρας συνεργασίας δυστυχώς φάνηκε στην απόλυτη μορφή του στον χώρο της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, σχεδόν πανελλαδικά.
Μάλιστα εμφανίστηκαν φαινόμενα να συνεργάζεται η αντιπολίτευση, να συμφωνεί μεταξύ της για να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και προώθηση θεμάτων των δήμων!
Δηλαδή συνεργασία όχι με θετικό σκοπό και πρόθεση αλλά με αρνητικό, να εμποδίσει και να μην προχωρήσουν αποφάσεις για διάφορα θέματα.
Αυτό, προφανώς δεν είναι το ίδιο με την πραγματική έννοια του όρου «κουλτούρα συνεργασίας».
Γ.Δ.
Δουλειά και προγραμματισμός
Συμπολίτης, χρόνια συνδρομητής, με γνώσεις της δημόσιας διοίκησης αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή τα χθεσινά σχόλια της στήλης με τίτλους «Έργα με αυτοχρηματοδότηση» και «Αξιοποίηση μελετών, αφού δήλωσε πως συμφωνεί με το περιεχόμενο, συμπλήρωσε αναφέροντας μια ουσιαστική παρατήρηση. Μου τόνισε πως οι αυτοδιοικητικοί μικρών και μεγάλων δήμων οφείλουν να έχουν υπόψιν τους δύο σοβαρές παραμέτρους.
Πρώτη παράμετρος ο σοβαρός προγραμματισμός κάθε εργασίας, κάθε μελέτης και δεύτερη παράμετρος η δουλειά, η συνεχής αλλά συντονισμένη εργασία. Αυτά τα δύο, μου είπε, εάν σωστά εφαρμοστούν φέρνουν την επιτυχία.
Τα αναφέρω, τα θέτω υπόψιν των δημοτικών αρχόντων μας κι ας τα αξιολογήσουν.
Γ.Δ.
«Εθνική συμφωνία»
Αχ βρε απλή αναλογική τι μας κάνεις. Εξαιτίας σου θ’ ανθίσουν όλα τα «λουλούδια» της πολιτικής ελληνικής σκηνής. Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται σιγά-σιγά παρότι οι εκλογές θ’ αργήσουν αρκετά ακόμη. Είναι βιαστικοί αυτοί οι εραστές της ανιδιοτελούς προσφοράς. Γι’ αυτό και κλείνουν θέσεις από τώρα.
Όπως έκανε ο δημοσιογράφος Μπογδάνος που δημιούργησε την Πολιτική Κίνηση με την ονομασία «Εθνική Συμφωνία». Αλίμονο, δεν θα μπορούσε ο Μπογδάνος ν’ αφήσει απ’ έξω το θέμα του εθνικισμού. Σ’ αυτόν θα στηριχτεί, αυτόν θα επικαλεστεί για να πορευτεί πολιτικά. Όμως, με υποχρεώνει να θυμηθώ για μια φορά ακόμη τη ρήση πως «ο εθνικισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».
-Προφανώς συμπεριλαμβανομένων, κυρίως, των πολιτικών…
Γ.Δ.
Περί Σοσιαλδημοκρατίας
Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές ν’ αργήσουν, όμως μπροστά μας είναι τα Συνέδρια των μεγάλων κομμάτων Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στα δύο τελευταία, ανάμεσα στα θέματα που θα θιγούν θα είναι κι αυτό της Σοσιαλδημοκρατίας, κυρίως όμως από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Αυτό φιλοδοξεί να φέρει την πολιτική ξανά στους πολίτες, ειδικά αυτούς που έχουν απογοητευθεί από τον «τοξικό δικομματισμό» ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Για να το πετύχουν, στη Χαριλάου Τρικούπη βασίζονται στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία «έχει συγκεκριμένη έκφραση και δυναμική» και «έχει να κάνει με το δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, την εθνική αξιοπρέπεια στην εξωτερική πολιτική, στο ισχυρό κοινωνικό κράτος με μόνιμες δομές, στην κοινωνική στέγαση, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο κράτος δικαίου και στο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Το κεντροαριστερό αφήγημα μιλάει για μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία που, όπως λένε από το ΚΙΝΑΛ, «προσφέρει λύσεις για εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, σε αυτούς που πλήττονται από τις μεγάλες κρίσεις». Μιλάμε πάντως για ένα κοινό που είναι παραδοσιακά πασοκικό και την προηγούμενη δεκαετία είχε βρεθεί είτε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είτε προς την πλευρά της ΝΔ. Αυτόν τον κόσμο επιχειρούν να προσεγγίσουν εκ νέου, καθώς και εκείνον που απογοητευμένος τα τελευταία χρόνια δεν συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες. Και θέλουν να το κάνουν με κύριο όπλο τις σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις που έχουν έρεισμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Γ.Δ.
Όταν είχαμε οδό Αδόλφου Χίτλερ στην Ξάνθη!
Τα παλιά αρχεία πολλές φορές μας δίνουν πληροφορίες που μας ξαφνιάζουν πότε ευχάριστα και πότε δυσάρεστα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα μας στη σελίδα 12 του αγαπητού φίλου και συνεργάτη Δημήτρη Κασαπίδη, δρ. Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης, με τον τίτλο «Η Ισραηλιτική Κοινότητα Καβάλας, Ισραηλίτες της Ξάνθης», πληροφορηθήκαμε τα ονόματα κάποιων οδών κατά την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής της Ξάνθης.
Δεν τα γνωρίζαμε και ξαφνιαστήκαμε. Διαβάστε:
-Οδός Τσαρίνας Ιωάννας, η σημερινή οδός Καραολή
-Οδός Αδόλφου Χίτλερ, η σημερινή οδός 28ης Οκτωβρίου, πρώην Καβάλας
-Οδός αριθμός 94, η σημερινή Ναυαρίνου
-Οδός Σαρατσιλάρ, η σημερινή οδός Δαγκλή
-Οδός Ομπόριτσε η σημερινή οδός Καραϊσκάκη
-Οδός Ανθίμου, σημερινή οδός Έλλης
-Οδός Τσάρου Ασάν, σημερινή οδός Θερμοπυλών
-Οδός Στρατηγού Άγκερ, η σημερινή Ανδ.Δημητρίου
-Οδός αριθμός 110, η σημερινή οδός Τυρολόης
Γ.Δ.
Οι ευθύνες της Γερμανίας για τον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν
Εδώ και δεκαετίες, η Γερμανία είχε μια συγκεκριμένη πολιτική προσέγγισης με τη Ρωσία. Η λογική ήταν απλή: διαμορφώνουμε οικονομικές σχέσεις και αμοιβαία εξάρτηση, ώστε να φέρουμε τη χώρα που προέκυψε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πιο κοντά στην Ευρώπη και μακριά από τον πειρασμό ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Η πολιτική αυτή κορυφώθηκε επί των ημερών της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εκχώρησε βασικές στρατηγικές θέσεις της Γερμανίας στη Ρωσία και την κατέστησε, εκ των πραγμάτων, ενεργειακά όμηρο της Μόσχας. Πρακτικά τώρα και να θέλει το Βερολίνο δεν μπορεί να κάνει ρούπι, χωρίς να πάρει μια απόφαση που θα πλήττει το σύνολο της γερμανικής βιομηχανίας που ήδη υφίσταται σημαντική ζημιά από την κατάρρευση των εισαγωγών-εξαγωγών με τη Μόσχα.
Η ιστορική αναδρομή, όμως, είναι για μια άλλη συζήτηση. Το ζήτημα πλέον είναι τι κάνει η Ευρώπη για να ανακόψει το φάντασμα της αναβίωσης του λαϊκισμού μέσω της ακρίβειας. Γιατί είναι εμφανές και στον πολιτικά πιο αδαή ότι η ακρίβεια και η αίσθηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ότι απλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, μπορεί να γεννήσει νέα πολιτικά τέρατα. Γι’ αυτό και επείγει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν άμεσα σε μέτρα ανάσχεσης του τρελού κόστους ενέργειας, πριν βρουν μπροστά τους ακόμα πιο πειστικούς Λε Πεν, Σαλβίνι και δεν συμμαζεύεται…
Η Ευρώπη, όμως, δεν μπορεί να κάνει πολλά, γιατί για άλλη μια φορά η Γερμανία δεν την αφήνει να κάνει πολλά.
Γ.Ε.
Μέχρι αρχές Μαΐου
Αν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φαντάζομαι πως το γνωρίζουν, εάν είναι δυνατόν (!) εγώ οφείλω να τους το υπενθυμίσω. Έτσι, έχουν χρονική περίοδο μέχρι 8 Μαΐου ν’ αποστείλουν αρμοδίως την υποψηφιότητά τους.
Μεταξύ μας τώρα, πληροφορήθηκα πως οι εδώ τρεις- τέσσερις υποψήφιοι, έχουν στείλει ήδη τα βιογραφικά τους.
Τώρα που φυσά ούριος άνεμος στην παράταξη και οι πιθανότητες εκλογής αρκετές, φυσιολογικά αυξάνουν και οι μνηστήρες. Πάντως είναι νωρίς ακόμη για ονοματολογία και χρίσματα γι’ αυτό ας μη βιάζονται κάποιοι άνδρες κυρίως.
Γ.Δ.