Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Λαμπροκουλούρα με πραλίνα

Λαμπροκουλούρα με πραλίνα

0
  • Για τη ζύμη

-2½ φακελάκια ξερή μαγιά

-800 γρ. αλεύρι

-180 γρ. ζάχαρη

-250 γρ. φρέσκο βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)

-1 φλ. γάλα χλιαρό

-3 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)

-1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο

-1/2 κ.γ. αλάτι

-Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι

-Διάλυμα αυγού (ολόκληρο αυγό ή μόνο ασπράδι για πιο ελαφρύ χρώμα)

-Λίγο φιλέ αμυγδάλου

Για το σερβίρισμα

-Κόκκινα αυγά

-450 γρ. πραλίνα σοκολάτα

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη ζάχαρη. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε την ξερή μαγιά και το χλιαρό γάλα. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε επιφανειακά τη μαγιά με το γάλα, παίρνοντας λίγο αλεύρι με το ανακάτεμα να γίνουν τα υλικά στη λακκούβα σαν παχύς χυλός.

Αφήνουμε για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αφού αφρίσει η επιφάνεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε να γίνει μία ωραία μαλακή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει καλά.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε στρογγυλό χοντρό φύλλο με διάμετρο 50 εκ. Βάζουμε την πραλίνα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με χοντρή τρύπα και βάζουμε την πραλίνα κατά μήκος και στο κέντρο της ζύμης. Πιάνουμε τις εξωτερικές άκρες του φύλλου και τις γυρίζουμε προς τα μέσα, μέχρι να κάνουμε στεφάνι και να κλείσουμε τη νουτέλα. Πιάνουμε τη λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ταψί με 35 εκ. διάμετρο. Χαράζουμε 6 ακτίνες στο κέντρο της ζύμης, στη μέση και γυρίζουμε τις ακτίνες του φύλλου πάνω στο στεφάνι φτιάχνοντας μία στρογγυλή λαμπροκουλούρα τσουρέκι.

Κάνουμε μία μπάλα από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζουμε στην τρύπα της γεμιστής κουλούρας για να μη χάσει το σχήμα της η λαμπροκουλούρα με το φούσκωμα.

Σκεπάζουμε το ταψί με την λαμπροκουλούρα και αφήνουμε να φουσκώσει για 45΄. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και αφήνουμε για 10΄ να φουσκώσει.

Ψήνουμε τη λαμπροκουλούρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 °C για 45΄. Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα τη μετακινούμε, γιατί η γέμιση είναι υγρή και το τσουρέκι μαλακό και υπάρχει φόβος να τρέξει η γέμιση. Σερβίρουμε τη λαμπροκουλούρα στο τραπέζι της Ανάστασης και γεμίζουμε την τρύπα της κουλούρας με κόκκινα αυγά.

  • Γαλακτομπακλαβάς

    Για σιρόπι: 3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 3 ½ φλιτζάνια νερό, ½ ένα λεμόνι ημι πρεσκέζ, 1 κ. σούπα…
  • Kέικ μπακλαβά

    -100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα (Για τη γέμιση) -4 φύλλα κρούστας -2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο…
  • Ξεροτήγανα νηστίσιμα

    Για τα ξεροτήγανα -4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. -2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια (το χυμό και το ξύσμα τ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλαμαράκια μεθυσμένα

-1½ κιλό  καλαμαράκια, καθαρισμένα και  πλυμένα -1 ½ φλιτζάνι  ρύζι τύπου Αμερικής -1 κρεμ…