-4 αγκινάρες καθαρισμένες
-200γρ. μπέικον καπνιστό
-1 κουτ. σούπας βούτυρο
-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-2 αβγά
-100ml κρέμα γάλακτος
-1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
-4 κουτ. σούπας λεμόνι
-50γρ. γραβιέρα τριμμένη
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-Για τη ζύμη
-250γρ. αλεύρι
-150γρ. βούτυρο παγωμένο
-1 μικρό αβγό χτυπημένο
-2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό
-μια πρέζα αλάτι
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και με τις άκρες των δαχτύλων το ανακατεύετε με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτετε το αβγό, το αλάτι και ζυμώνετε. Ρίχνετε σιγά σιγά το κρύο νερό και ξαναζυμώνετε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε σκεπασμένη να σταθεί για μισή ώρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό με 4 κουτ. σούπας λεμόνι και ρίχνετε τις αγκινάρες. Τις μαγειρεύετε για 10-12 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) και τις σουρώνετε καλά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι με το μπέικον και τις αγκινάρες. Βγάζετε στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτες (24 εκατοστών) και απλώνετε μέσα τη ζύμη.
Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα και προσθέτετε άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Στρώνετε το μπέικον με το κρεμμυδάκι και τις αγκινάρες στην ταρτιέρα και περιχύνετε με το μίγμα των αβγών. Πασπαλίζετε με γραβιέρα και ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά.