Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Τον λογαριασμό παρακαλώ

Τον λογαριασμό παρακαλώ

0
omiros glossa

Αν χρωστάμε κάτι ακόμα να το πληρώσουμε για να φύγουμε, πρέπει να κοιμηθούμε γιατί έχουμε δουλειά το πρωί. Νομίζω ότι ο κάθε νοικοκύρης αυτό θα έκανε για να μην αφήσει εκκρεμότητες. Πληρώνω, εξοφλώ και φεύγω. Κύριος! Αυτήν την εντύπωση έχω πως πρέπει να κάνουμε προς όλους τους λαούς της γής για να κρατάμε το κούτελο καθαρό και περήφανο. Βέβαια ας είμαστε ειλικρινείς και αξιόχρεοι, τα αυτοκίνητα Mercedes δεν τα φτιάχνουμε εμείς  αλλά οι Γερμανοί, άρα χρωστάμε στην τεχνολογία τους. Μια στιγμή, τα πιστόνια και ο στρόφαλος κατασκευάζονται με βάση μαθηματικούς υπολογισμούς και αν θυμάμαι καλά, με τα μαθηματικά πρωτοασχολήθηκαν ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, Ο Δημόκριτος, ο Ευκλείδης, ο Αρχύτας, ο Ερατοσθένης  και καμιά εκατοστή Έλληνες ακόμα, όχι παραπάνω. Αν δεν ήταν αυτοί τα άλογα θα αποτελούσαν ακόμη κύριο μέσο μεταφοράς. Άλλωστε και τα Μαθηματικά, mathematics δεν τα λένε; Βρε τους μπαγάζηδες, ούτε τα ονόματα δεν τολμούν να αλλάξουν. Ας είναι, καλά παιδιά είναι!

Βέβαια, το αυτοκίνητο για να κινηθεί χρειάζεται και μερική φυσική να ξέρεις, physics την λένε, ας είναι καλά. Μετά πρέπει να βάλεις καύσιμο στο αυτοκίνητο, εδώ χρειάζεται η χημεία, chemistry την αποκαλούν από το ρήμα χέω-χύνω. Εδώ το παρακάνανε, κάποιος πρέπει να τους πεί πως καιρός είναι να σταματήσουν να ντουμπλάρουν τα Ελληνικά με τα ψευτοαγγλικά, είναι μεγάλα παιδιά πλέον. Ας πούνε τα Μαθηματικά χαμπαχούγκλα και την χημεία ντικουλούνταν, πάντως κάτι πρέπει να κάνουν για να σταματήσουν να παρουσιάζονται ως κλεφτοκοτάδες. Ας πάρουν λέξεις από τα Τουρκικά ή τα Ρωσικά, δεν θα είναι άσχημα. Το μόνο που φοβάμαι πως και εκεί θα πέσουν πάνω στην Βασιλίδα γλώσσα των Ελλήνων.

Ας πάμε πάλι στα χρωστημιά. Τους Ολυμπιακούς αγώνες και την εκεχειρία ποιος τους τα έδωσε, μήπως οι Πορτορικάνοι ή οι Αφγανοί. Ποιος τους έδειξε να ρίχνουν το ακόντιο και τον Δίσκο, ποιος τους έμαθε να τρέχουν τον Μαραθώνιο, μήπως οι Άγγλοι ή οι Σουηδοί. Ποιος τους δίδαξε γύρω από το χρήμα; Ο Δίας κρέμασε την ζηλιάρα Ήρα μόνη μεταξύ ουρανού και γης έξω από την Ρώμη και εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο νομισματοκοπείο του κόσμου. Επειδή ήταν μόνη ονόμασαν τα λεφτά money- moneta- moneda και πάει λέγοντας από γλώσσα σε γλώσσα. Αμ το άλλο με την Δημοκρατία, ποιος τους δίδαξε την πλειοψηφία, την κάλπη, το ψηφοδέλτιο και τις εκλογές, μήπως οι Βέλγοι με τους Νικαραγουανούς; Έχει γούστο!

Η πλάκα είναι με τον ουρανό, οι Άγγλοι τον ονόμασαν sky-σχάσις, οι δε Γάλλοι τον είπαν ciel-κοίλον. Η πιο μεγάλη πλάκα είναι με τα ονόματα των αστεριών που πρώτος ασχολήθηκε ο Αρίσταρχος ο Σάμιος και φυσικό ήταν να δώσει και τα πιο πολλά ονόματα. Το πιο σημαντικό είναι πως τα είπαν άστρα- α-ίστημι- δεν στέκεται, και ήρθε ο Γαλιλαίος να μας πεί χίλια πεντακόσια χρόνια μετά πως η γη κινείται. Τι λες βρε κουμπαράκο, δεν το ξέραμε από τον Αρισταρχο και περιμέναμε πότε θα γεννηθείς εσύ για να μας το πεις!

Τη έννοια και την κατασκευή του θεάτρου μήπως δεν την έκαναν οι Έλληνες και την διέδωσαν οι Λιθουανοί; Στο τέλος θα παλαβώσουμε. Δηλαδή τόσο πολύ άργησε ο Σοφοκλής με τον Αισχύλο; Μήπως την τεράστια φιλοσοφία δεν την διέδωσαν ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και ο Επίκουρος και μας πρόλαβε ο Άγιος Αντώνιος ο θαυματουργός? Όλα μπορεί να τα περιμένει κάποιος στις μέρες μας. Την αριστουργηματική αρχιτεκτονική του Ικτίνου και του Καλλικράτη που μιμήθηκαν στο Buckingham του Λονδίνου και το Πάνθεον του Παρισιού μήπως την έφερε στην Ευρώπη ο Ισαάκ και μας διαφεύγει. Δεν ξέρεις καμιά φορά, ο Φιδίας μπορεί να μην ήξερε για τις πτυχωτές κολώνες και να τις μαρτύρησε ο Αβιμελέχ. Την εποχή εκείνη η αρχιτεκτονική είχε προχωρήσει πολύ στα βουστάσια του Ισραήλ.

Πάντως, αν δεν δώσαμε πολλά στην ανθρωπότητα μέχρι σήμερα στείλτε μας τον λογαριασμό για να εξοφλήσουμε. Πάντα πρόθυμοι.

Φοίβος Ιωσήφ

  • Φτάσαμε πιά κοντά στον Θεό

    Φοίβος Ιωσήφ Ήταν τόσο κοντά ο Θεός και δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε. Αυξήσαμε τις γνώσει…
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …