Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

0

Όχι πανικός
Ομολογώ πως διακρίνω έναν πανικό τόσο από την πλευρά των καταναλωτών όσο και των καταστηματαρχών. Οι καταναλωτές αδικαιολόγητα κάνουν αψυχολόγητες αγορές αγαθών με αποτέλεσμα να δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας, να εξαντλούν τα προϊόντα και ως εκ τούτου τα νέα στα ράφια να’ χουν τσιμπημένες τιμές.
Παράλληλα, οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια στο σύνολό της, επιβαρύνουν το όλο κλίμα που ήδη είναι βαρύ.
Όμως, παρά τα παραπάνω αρνητικά, η ψυχραιμία και η λογική, πρέπει να επικρατήσουν και όχι ο πανικός.
Γ.Δ.


Βαρύς αναστεναγμός στην αγορά
Παράλληλα, είναι γεγονός πως η αγορά στην πλειοψηφία της πως υφίσταται μια μοναδική δοκιμασία. Δοκιμασία η οποία είναι σοβαρότερη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.  Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι γεγονός πως έφερε τα πάνω κάτω. Γι’ αυτό και βαρύς αναστεναγμός της αγοράς. Όλοι συμμαζεύονται στις αγορές τους, κρατάνε πισινή κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας.
Ποιος να σκεφθεί αγορές πέρα από τα καθημερινά χρειαζούμενα;
Στο δράμα των επαγγελματιών από κοντά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας που εάν δεν σπείρουν αυτοί θα υπάρξουν μειώσεις στις ποσότητες και επισιτιστικά θα υπάρξει πρόβλημα.
-Να λοιπόν που ο Πούτιν μας έκανε τη ζωή όλων άνω-κάτω.
Γ.Δ.


Ζαγναφέρης έγραψε
Όντως «πικρές αλήθειες» τα όσα αναφέρει στο άρθρο του ο Κώστας Ζαγναφέρης και δημοσιεύσαμε χθες. Το διάβασα προσεκτικά και συμφωνώ κατά το μεγαλύτερο μέρος με το περιεχόμενό του.  Σκέφτομαι όμως πως αυτά που τα υποστηρίζει και ο «συντηρητικός» Ζαγναφέρης, τότε ναι, πιστεύω και δέχομαι πως στη ζωή υπάρχουν αλλαγές. Κι αυτές, φυσικά, προέρχονται μετά από ψάξιμο, μελέτη, σκέψη νηφάλια.
Χαιρετίζω τις απόψεις που με θάρρος εκφράζει ο Ζαγναφέρης.
Είναι οι σωστές, οι αληθινές, χωρίς φτιασίδια και σκοπιμότητες. Βέβαια υπάρχουν και άλλα τόσο πριν όσο και μετά του αγώνα της Ανεξαρτησίας, αλλά η αρχή έγινε και αυτό έχει σημασία.
Γ.Δ.


Σύσταση για βιβλίο
Έχω γράψει πριν από καιρό για το βιβλίο «Γκέρα» της Ελένης Εφραιμίδου. Επανέρχομαι γιατί στις 30 Μαρτίου στο Ίδρυμα θα γίνει η παρουσίασή του.
Παίρνω λοιπόν αφορμή να συστήσω προς τους φίλους της στήλης, τους βιβλιόφιλους εν γένει, να παραστούν στην παρουσίαση, να μαθούν περισσότερα για το περιεχόμενο του βιβλίου και να το αποκτήσουν. Το προτείνω και για έναν ακόμη λόγο. Η γραφή της κυρίας Εφραιμίδου είναι καταπληκτική. Την γνωρίσαμε ως ποιήτρια. Είναι εξίσου άριστη και στον πεζό λόγο.
Ως προς το περιεχόμενο δε, σε πολλούς θα θυμίσει πολλά ως προς τα γεγονότα, τους τόπους, τους ανθρώπους.
-Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο.
Γ.Δ.


Από δεξιά και αριστερά
Αναμενόμενο και ήδη υλοποιούμενο από δεξιά και αριστερά. Για την απλή αναλογική ο λόγος με την οποία θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Βρήκαν λοιπόν ευκαιρία κάποιοι εκ δεξιών και εξ’ αριστερών να φανταστούν τον εαυτό τους αρχηγό πολιτικής παράταξης και άλλους ως βουλευτές αυτής.
Συναντήσεις, συσκέψεις και διαβουλεύσεις, ζυμώσεις πάντα για τη δημιουργία κάποιου ακροδεξιού ή ακροαριστερού – συνήθως- κομματιδίου με μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες, πολύ πάνω από το μπόι τους.
Πρόσφατη κι όχι τελευταία σύσκεψη με πρωτοβουλία της «Ελεύθερης Πατρίδας» στην οποία χαιρέτησε και ο γνωστός βουλευτής Κ.Μπογδάνος που διέγραψε η Ν.Δ.
-Κινήσεις απελπισίας τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά με συγκεκριμένο χρόνο ζωής.
Γ.Δ.


Ένα άλλο λουκούμι
Έχουμε το γνωστό Σουτζούκ Λουκούμι, τον Ακανέ Σερρών και άλλα πολλά και τώρα το Λουκούμι Φερών. Το οποίο μάλιστα κέρδισε και το ασημένιο βραβείο εξαιρετικής γεύσης. Το βραβευμένο λουκούμι περιέχει ρόδι και μαστίχα και παράγεται από την οικοτεχνία Γιαννακίδη.
Το λουκούμι Φερών αξιολογήθηκε από το Mediterranean Taste Awards 2022, από κορυφαίους επιστήμονες τροφίμων και ειδικούς στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών, γαστρονομίας.
Το λουκούμι Φερών είναι μια χειροποίητη ελληνική απόλαυση. Τα λουκούμια προσφέρονται σε τρεις γεύσεις, ρόδι, ρόδι με μαστίχα και ρόδι με βατόμουρο.
Γ.Δ.


Προχωράει το Άλσος Ευμοίρου
Τηλεφώνημα από τον δήμο Ξάνθης, από αντιδήμαρχο. Ο οποίος με ιδιαίτερη ικανοποίηση ζήτησε να μου πει πως προχωράει ικανοποιητικά η υπόθεση «Άλσος Ευμοίρου».
«Διάβασα τα σχόλιά σου για το Άλσος και την πρόταση για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Λοιπόν, είμαστε σε καλό δρόμο, προχωράμε δυνατά. Εάν πάνε όλα καλά, θα’ χουμε αποτελέσματα σύντομα. Ο δήμαρχος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την αξιοποίησή του, μας βοηθά το δασαρχείο Ξάνθης, πάμε γερά».
Ευχαρίστησα για τη σύντομη ενημέρωση και για κάποια τεχνικά στοιχεία του έργου της ανάπλασης και περιμένω, όπως και το σύνολο των Ξανθιωτών, το Άλσος Ευμοίρου σύντομα ν’ αποδοθεί στους Ξανθιώτες για να το χαρούν.
Γ.Δ.


Προχωράει η προτομή Θανόπουλου
Ευχάριστα νέα έχω όμως και για την προτομή του τέως νομάρχη Κωνσταντίνου Θανόπουλου, που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα να στηθεί ως ελάχιστη τιμή στον άνθρωπο που έσωσε την Παλιά Πόλη.
Πληροφορίες από το δήμο αναφέρουν πως προχωρούν οι επαφές με τον γλύπτη και το χυτήριο, πως εστάλησαν οι φωτογραφίες για ν’ αποδοθεί σωστά η φυσιογνωμία του τιμώμενου και αφού ολοκληρωθούν αυτές οι ενέργειες το θέμα να συζητηθεί αρχικά στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου και εγκριθεί το συνολικό ποσό του κόστους της προτομής και της επανέκδοσης του βιβλίου «Πορεία Αντίθετα» που έγραψε ο Κ.Θανόπουλος, με αναμνήσεις για όσα συνέβησαν στην Ξάνθη μέχρι να οριστεί ως Παραδοσιακός Οικισμός η Παλιά Πόλη.
Γ.Δ.


Μια που τους έπιασαν και να που τους άφησαν
Ο λόγος για τους δύο ανήλικους που συνέλαβε την Τρίτη  η Αστυνομία και οι οποίοι έχουν διαπράξει καθ’ ομολογία τους 63 διαρρήξεις, που αφορούν σε 48 αυτοκίνητα, 7 φορτηγά και 8 επιχειρήσεις της Ξάνθης μέσα σε 20 μέρες. Οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία και χθες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η «ποινή» τους είναι η ανελλιπής φοίτηση σε σχολείο και η εμφάνισή τους μια φορά τον μήνα στην αστυνομία!
Και τώρα τι; Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται και η πολιτεία με τους νόμους της είναι αδύναμη να προστατεύσει την τοπική κοινωνία. Και αυτό είναι σωστό; Εφόσον είναι σεσημασμένοι δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη «ποινή»;  Το γράψαμε σε ρεπορτάζ μας και το ξαναλέμε. Πρέπει όλοι οι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτό το ειδικό φαινόμενο.
Μ.Ξ.


Έρευνα για την Επανάσταση του 1821
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την άποψη των Ελλήνων για την επανάσταση του 1821 φέρνει στο φως πανελλαδική έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας Marc για το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).  Σύμφωνα μ’ αυτή, καθολικής αποδοχής απολαμβάνουν: Ο εθνικός χαρακτήρας της Επανάστασης (91,2%). Η αναγνώριση του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και της Μπουμπουλίνας, ως σημαντικότερων ηρώων. Η θετική συμβολή της Φιλικής Εταιρείας (90%), των Φιλελλήνων (84,4%) και των νησιωτών πολιτικών (83,8%) στην έκβαση του Αγώνα. Αντιθέτως, διχασμένη παραμένει η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στην κατάληξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το 38,9% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ρωσία είχε τη θετικότερη συμβολή, με τη Γαλλία (20,7%) και τη Μεγάλη Βρετανία (19,7%) να ακολουθούν. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του 2019, η Ρωσία και η Αυστρία παρουσιάζουν πτωτική τάση, ενώ Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία ανοδική. Τέσσερις στους δέκα πολίτες συγκλίνουν στον θετικό ρόλο των εξωτερικών δανείων, ενώ τρεις στους δέκα στον αρνητικό. Επίσης το 58% θεωρεί ως καθοριστικό αίτιο της θετικής έκβασης του Αγώνα τις στρατιωτικές επιτυχίες των επαναστατών, ενώ το 34% την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όμως, αναδεικνύουν και την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση γύρω από τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης. Ενδεικτικά, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου στην Αγία Λαύρα, ενώ μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι οι συμπολίτες τους γνωρίζουν καλά την ιστορία της.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…