Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

0

Ακόμη στο περίμενε
Δεν άντεξαν την κοροϊδία οι βιοτέχνες και οι βιομήχανοι και μάλιστα από μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται πως τους στηρίζει. Έτσι, για άλλη μια φορά αντέδρασαν καταθέτοντας επιστολή οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
Ο λόγος; Μα το γνωστό 12% που πλέον έχει γίνει ένα φάντασμα που πλανάται πάνω απ’ τα κεφάλια όλων των δικαιούχων.
Το θέμα βρίσκεται, μετά από αγώνα χρόνων, στο πώς θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών που έχουν λαμβάνειν οι επιχειρήσεις έναντι των ποσών που πρέπει να πληρώσουν όπως ΦΠΑ και Ασφαλιστικές εισφορές. Κόλλησαν μήνες τώρα σ’ αυτό το θέμα και τίποτε δεν προχωρά, εκθέτοντας υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που έδωσε εντολή το θέμα αυτό να τελειώσει.
-Κι όμως, ακόμη περιμένουν.
Γ.Δ.


Θυμάστε;
Θα το θυμάστε τότε που κυκλοφόρησε στη χώρα μας πως το καλύτερο φάρμακο για τον καρκίνο (όλους τους καρκίνους!) πως ήταν το ζουμί από τα φύλλα ελιάς; Ε, κατά καιρούς, κάποιοι καταφερτζήδες, ξεφουρνίζουν τέτοιες κοτσάνες που γίνονται πιστευτές από τον κοσμάκη.
Πρόσφατα λοιπόν κυκλοφόρησε άλλο «φασούλι». Ότι για την προστασία από την πυρηνική ακτινοβολία ή ραδιενέργεια, προστατεύεται κάποιος εάν πάρει χάπια ιωδίου!
Ψάχνουμε λοιπόν το θέμα, ρωτάμε ειδικούς και όλοι είναι κατηγορηματικοί πως δεν υπάρχει λόγος να τα πάρει κανείς.  Αυτοί τα λένε, όμως τα φαρμακεία άδειασαν από σκευάσματα φυτικά που περιέχουν ελάχιστο ιώδιο.
Γ.Δ.


Φταίμε κι εμείς;
Βέβαια φταίμε κι εμείς ως λαός. Είμαστε ευκολόπιστοι, ολίγον απονήρευτοι, πιστεύουμε τους διάφορους παπατζήδες που εμφανίζονται ως δήθεν γνώστες ειδικών θεραπειών, κυρίως του καρκίνου.
Το’χουμε αυτό το αφελές στυλ, όπως και ότι τα γνωρίζουμε όλα. Κι έτσι πέφτουμε θύματα των πονηρών που μας κοροϊδεύουν χοντρά και μας τα παίρνουν το ίδιο χοντρά.
Οι θεομπαίχτες αυτοί δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό, δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο παρά να πάρουν χρήματα, ακόμη και εις βάρος της υγείας των ασθενών στους οποίους υπόσχονται πράγματα απίθανα και ότι θα τους θεραπεύσουν.
Τα παραδείγματα πολλά και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό, εμπιστοσύνη μόνον στους γιατρούς και μόνον στην επιστήμη κι όχι στις διάφορες διαδόσεις και φήμες.
Γ.Δ.


Αργεί ετούτη η Άνοιξη
Πολύ δύσκολος ο φετινός χειμώνας από πολλές απόψεις. Πρώτα απ’ όλα από το ζήτημα της πανδημίας που πραγματικά ήταν πιο σφοδρή από ποτέ. Δεύτερον από τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο που έχουν τινάξει έξω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και τρίτο από ένα πόλεμο που δεν ξέρουμε ακόμη τις επιπτώσεις του σε όλη την Ευρώπη. Ο πληθωρισμός τρέχει με 7% , όλα ακριβαίνουν και μειώνεται η αγοραστική μας δύναμη αφού οι μισθοί είναι ίδιοι. Όσο και να θέλουμε να αντλήσουμε από κάπου αισιοδοξία δεν βρίσκουμε. Κι ή Άνοιξη αργεί…
Μ.Ξ.


Πότε θα νικήσει;
Σταθερό σκορ η ισοπαλία για την ομάδα της Ξάνθης. Οι φίλαθλοι σχολιάζουν περιπαικτικά τις επιθετικές επιδόσεις της ομάδας που είναι.. άγνωστες και αναζητούμενες.
Τραγέλαφος η όλη υπόθεση, με τη διοίκηση να αλλάζει εκ νέου προπονητή. Φεύγει ένας, έρχεται άλλος, φεύγουν παίκτες, έρχονται παίκτες, αλλά η ομάδα μένει πίσω.
Μάλιστα έχασε βαθμούς και από την Καβάλα!
Είναι βέβαιο πως κάτι συμβαίνει εκεί στα Πηγάδια αρνητικό, κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε. Οφείλουν όμως οι διοικούντες, που σίγουρα το γνωρίζουν, να το λύσουν.
Διαφορετικά, χαιρετίσματα στην πρώτη κατηγορία και για φέτος.
Και μια ευχή για τον νέο προπονητή Κ.Ανυφαντάκη. Του ευχόμαστε να μάθει στους επιθετικούς τι είναι το γκολ και πως επιτυγχάνεται.
Γ.Δ.


Κάνει καλά
Ας είμαστε ρεαλιστές. Γιατί το λέω αυτό; Μα για την τακτική κάθοδο του δημάρχου Μαν.Τσέπελη στην Αθήνα. Είναι προφανές πως κανείς δεν θα πραγματοποιούσε αυτό το ταξίδι τόσο συχνά εάν δεν είχε σοβαρούς λόγους. Και ο δήμαρχος Ξάνθης, όπως αποδεικνύεται έχει.
Για τους γνωρίζοντες πως κινείται η ελληνική γραφειοκρατία, οι συχνές κάθοδοι είναι απαραίτητες. Κάθοδοι με επισκέψεις σε υπουργεία και εν γένει φορείς του κράτους.
Οι δουλειές, δυστυχώς βέβαια, ξεκινούν και τελειώνουν στην Αθήνα. Δεν πας υπουργεία, θα περιμένεις για να προχωρήσει ο φάκελός σου με τη μελέτη του τάδε έργου.
Γι’ αυτό και λέμε πως κάνει καλά ο δήμαρχος που κατεβαίνει Αθήνα.
Γ.Δ.


Η κωμωδία της Αυτοδιοίκησης
Φυσικά, κανένας αυτοδιοικητικός δεν επιθυμεί αυτό το ανεβοκατέβασμα στα υπουργεία. Όλη αυτή η διαδικασία είναι κουραστική αλλά και ψυχοφθόρα.
Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα είναι αγκυλωμένο και συγκεντρωτικό. Θέλει να έχει το «πάνω χέρι» σε όλα, θέλει να ελέγχει, να καθοδηγεί, ν’ αποφασίζει αυτό.
Θεωρητική είναι η έκφραση «Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τρίχες. Δεν υφίσταται στην ουσία αυτοδιοίκητο. Μόνον ευθύνες και υποχρεώσεις και χωρίς ανάλογους πόρους.
Πάνω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έστησαν τις Περιφέρειες και πάνω από αυτές έναν διαπεριφερειακό φορέα ελέγχου και των δύο.
Κατά τα λοιπά βαυκαλίζονται όλοι πως δήθεν υπάρχει «αυτοδιοίκητο». Απλά δεν υπάρχει.
Αντ’ αυτού, υφίσταται ένας σφιχτός έλεγχος με πολλές ευθύνες. Ρωτήστε έναν δήμαρχο, έναν αντιδήμαρχο να το διαπιστώσετε. Μόνον τον τίτλο έχουν. Εξουσία δε στα χαρτιά…
Γ.Δ.


Τον αξίζουν τον έπαινο
«Ο κακός δράκος- Ο τζούνγκαλο Τσοχάνο». Δεν θα πω πολλά, θα είμαι σύντομος γιατί θα αναφερθώ στο θέμα αργότερα. Το αξίζει.
Λοιπόν, ο Στέλιος Αρσενίου, αυτός ο Πολίτης, ο Δημότης, μαζί με μια ομάδα τεσσάρων κοριτσιών από το Δροσερό, ετοίμασαν και παρουσίασαν τον Κακό Δράκο, τον Τζούνγκαλο Τσοχάνο στα Τσιγγάνικα! Όλη μαζί η ομάδα «ύφανε» τις σελίδες της ιστορίας σε γλώσσα ελληνική και τσιγγάνικη. Με χρώματα, με έννοιες απλές, με νοήματα πανανθρώπινα και επίκαιρα. Έφτιαξαν όλοι μαζί ένα παιδικό παραμύθι.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια, τον Στέλιο για πολλά, αλλά και για την ανιδιοτέλειά του.
Ψάξτε το βιβλιαράκι να το διαβάσετε.
Θα τα ξαναπούμε σύντομα γιατί πρέπει.
Γ.Δ.


Ρωτάνε για το αρδευτικό
Για την υπόθεση του Αρδευτικού έχουμε κανένα νέο;
Ποιος τοπικός παράγοντας θα ενημερώσει την κοινή γνώμη για την πορεία της υπόθεσης;
Οι βουλευτές μας μήπως; Ο Περιφερειάρχης άραγε;
Μήπως ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα; Έστω κάποιος ας το κάνει.
Εμείς ενημέρωση ζητούμε για να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τους άμεσα ενδιαφερόμενους αγρότες του κάμπου της Ξάνθης που περιμένουν σαν μάνα εξ’ ουρανού την υλοποίηση του έργου αυτού.
Ένα έργο τεράστιας σημασίας που το εμπνεύστηκε ο Γιώργος Παυλίδης και ανέλαβε να υλοποιήσει ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κοντός. Μάλιστα έγιναν οι μελέτες τότε, έγινε η προκήρυξη του έργου, αλλά μεσολάβησαν οι Οικολόγοι και με τις δικαστικές τους προσφυγές καθυστέρησαν το έργο.
Τελικά το Συμβούλιο Επικρατείας έδωσε το τελικό αίσιο τέλος αλλά μετά από 10 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018, αφού βέβαια το έργο είχε απενταχθεί.
Όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τώρα η κυβέρνηση Ν.Δ. ενέταξε το έργο σε νέο πρόγραμμα. Ρωτάμε λοιπόν να μάθουμε πού βρίσκεται η υπόθεση, σε ποιο στάδιο;
-Εν αναμονή λοιπόν. Ελπίζουμε κάποιος να φιλοτιμηθεί ν’ απαντήσει.
Γ.Δ.


Ξανά- έρχεται ο οικογενειακός γιατρός
Το θεσμό του οικογενειακού γιατρού προτίθεται να επαναφέρει με νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας. Να θυμίσουμε ότι ως σχέδιο το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έμεινε στα χαρτιά. Όμως η  σημασία του οικογενειακού γιατρού φάνηκε στη διαχείριση των περιστατικών Covid που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή, αλλά κατ’ οίκον περίθαλψη.
Αυτό που προωθεί η κυβέρνηση είναι κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του, ο οποίος όμως δεν θα πληρώνεται με την επίσκεψη, αλλά κατά άτομο το χρόνο, με τη μορφή capitation (φόρου). Ο οικογενειακός γιατρός θα γράφει τις διαγνωστικές εξετάσεις και θα αν κριθεί απαραίτητο θα παραπέμπει τον ασθενή για περίθαλψη στα νοσοκομεία. Στην ουσία θα έχει τον έλεγχο του ιατρικού φακέλου κάθε ασθενούς που θα έχει υπ’ ευθύνη του και σε αυτόν θα πρέπει οι πολίτες αρχικά να απευθύνονται. Να θυμίσουμε πως η μεταρρύθμιση με τις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) ή αλλιώς “ιατρεία της γειτονιάς” ξεκίνησε το 2017, όμως “σκόνταψε” σε πολλά επίπεδα: από το να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι- για αυτό άλλωστε οι περισσότερες μονάδες λειτούργησαν τελικά σε κέντρα υγείας- και τη στελέχωσή τους από γιατρούς, μέχρι το να εγγραφούν οι πολίτες στον οικογενειακό γιατρό.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Απαιτείται συλλογική δράση Δεν θα κουραστώ να το γράφω και να το υποστηρίζω πως απαιτείται…