Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπαίνει στην πόλη το φυσικό αέριο εντός του μήνα

Μπαίνει στην πόλη το φυσικό αέριο εντός του μήνα

0

Αυτό διαβεβαιώνει ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ Γ. Τελκιρίδης – Αύξηση 1.200% από πέρσι στο φυσικό αέριο!

 

Η κούρσα ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο «πάγωσε» το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών  

 

 

Το ράλι ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ έχει «παγώσει» προς στιγμήν το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου που περνά από την περιοχή τους. Έτσι ατόνησε το ενδιαφέρον για νέες αιτήσεις όπως μας διαβεβαιώνουν Μηχανικοί της Ξάνθης  που τις διεκπεραιώνουν. Ωστόσο τα έργα γίνονται κανονικά όπως μας διαβεβαιώνουν από την ΔΕΔΑ αν και υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις.

Αύξηση 1.200% από πέρσι στο φυσικό αέριο!

Το φυσικό αέριο είναι ένα ακόμη «θύμα» του πολέμου στην Ουκρανία. Έχει ανατιμηθεί κατά 131% και συνεχίζει! Πιο συγκεκριμένα χθες έκλεισε στα 204,145 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή ήταν 88,3 ευρώ. Το σοκ μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο η τιμή ήταν μόλις 16 ευρώ την μεγαβατώρα. Αύξηση δηλαδή 1.200%! Να σημειώσουμε ότι όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κ. Ξιφαράς, «οι πρόσφατες κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κερδοσκοπία και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς», υπογραμμίζοντας πως  «δεν υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση στη ζήτηση και την προσφορά, ούτε στη ροή φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις ανατιμήσεις».

Ο ίδιος καλεί τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές “να παρέμβουν άμεσα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά, και πρωτίστως, να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τους κερδοσκόπους”.

Η κούρσα ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο «πάγωσε» το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών  

iatrakis potamiΜιλώντας στο «Ε» ο Μηχανικός κ. Γιάννης Ιατράκης  που διεκπεραιώνει φακέλους για την σύνδεση με το δίκτυο επεσήμανε: «Έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για νέες συνδέσεις. Κι αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και στο ότι η ΔΕΔΑ δεν έχει δώσει ακόμη συνδέσεις μέσα στην πόλη. Υπάρχει μία καθυστέρηση εξαιτίας κάποιων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην σύνδεση του νέου δικτύου με το παλιό στο ύψος του Αμοιρίδιου. Ελπίζουμε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα και να προχωρήσουν οι συνδέσεις στις οδούς που έχουν τελειώσει τα έργα και έχει γίνει η δοκιμή». Αναφορικά δε με τις νέες αιτήσεις: «Θεωρώ ότι αυτό με το υποτονικό ενδιαφέρον θα είναι κάτι παροδικό και θα ισορροπήσει η κατάσταση».

Σε 20 μέρες θα τροφοδοτηθεί με αέριο το δίκτυο

Για το επόμενο 20ήμερο  προσδιορίζει την ενεργοποίηση του δικτύου, την τροφοδότησή του δηλαδή με φυσικό αέριο, ο υπεύθυνος της ΔΕΔΑ κ. Γιώργος Τελκιρίδης. Όπως σημείωσε: «Περιμένουμε λίγο να καλυτερέψει ο καιρός για να μπορέσουμε να κάνουμε αποκατάσταση στις οδούς όπου δουλεύουμε. Οι εργασίες προχωρούν με κανονικό ρυθμό, γίνεται η υποδομή για  να γίνει και η ασφαλτόστρωση όταν το επιτρέψει ο καιρός. Σ’ ότι αφορά την σύνδεση πιθανολογώ ότι μετά από 20 ημέρες θα μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε με αέριο». Ερωτηθείς για τα προβλήματα που ανέφερε ο κ. Ιατράκης με τη σύνδεση με το παλιό δίκτυο σημείωσε ότι είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστούν.

Τέλος σ’ ότι αφορά τις μεγάλες ανατιμήσεις και τις επιπτώσεις του στην αγορά φυσικού αερίου και ο κ. Τελκιρίδης εκτίμησε ότι είναι παροδικό φαινόμενο που επηρεάζει  αυτή τη στιγμή αλλά σε βάθος χρόνου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@eempros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…