Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ σε άλευρα και ηλιέλαιο

Παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ σε άλευρα και ηλιέλαιο

0

Τι προτείνουν τα Σούπερ Μάρκετ

Τη μείωση ΦΠΑ στα άλευρα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και ενδεχομένως το ψωμί φέρεται να «ζυγίζει» το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού τους, λόγω των σοβαρών παρενεργειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και θα μπορούσαν να μεταταγούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου επανέλθει μια ισορροπία στην αγορά.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας με συντελεστή 10% ή 11% όπου θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που έχουν σχέση με τα δημητριακά (άλευρα, προϊόντα αλευροποιίας, ζυμαρικά), καθώς στις εν λόγω ομάδες προϊόντων καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις.

Η τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευθεί στα 3,62 ευρώ το λίτρο, ενώ το αλεύρι έχει φτάσει στη λιανική το 1,5 ευρώ, από 1,28 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαρτίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του είπε ότι «τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;».

Σε αυτές τις συνθήκες, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να επαναφέρει το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των αποθεμάτων σε μεταποιητικές και εμπορικές (χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές) επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα είδη διατροφής τα οποία επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρχει έλεγχος σε ποσότητες και τιμές προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίων ανατιμήσεων.

Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κ.λ.π.), ο οποίος διαμορφώνεται από 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…