Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο δημόσιο και τους πολίτες

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο δημόσιο και τους πολίτες

0

Έξι εκατομμύρια είναι οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης

Έλεγχο στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις εταιρείες αυτές εφόσον διαπιστωθούν υπερκέρδη.

«Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. «Τα υπερκέρδη θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω ούτε εγώ, ούτε το οικονομικό επιτελείο να επιβάλουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη».

Σημείωσε πάντως πως αυτοί που «θησαυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που παράγουν αέριο». «Η γενεσιουργός αιτία είναι η πρωτογενής αύξηση της τιμής φυσικού αερίου στις αγορές χονδρεμπορικής. Αυτοί που θησαυρίζουν σήμερα είναι αυτοί που παράγουν αέριο. Εμείς δυστυχώς εδώ στην Ευρώπη είμαστε καταναλωτές» είπε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως «στον βαθμό όμως που υπάρχουν υπερκέρδη αυτά θα φορολογηθούν».

Αναφερθείς στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνδυάζονται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων και εισφορών, μειώσεις – που όπως ανέφερε – πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ακόμη πως τα παραπάνω προστίθενται στο πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας. «Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα» συμπλήρωσε.

Αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα σημείωσε πως «ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και της οικονομίας αναγνωρίζει ότι τα μέτρα απευθύνονται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει». «Είναι στοχευμένα και δεν είναι οριζόντια γιατί είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι να έχουν την ίδια προστασία με τους αδύναμους και οι ισχυροί. Τα μέτρα είναι υπεύθυνα  γιατί κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο» τόνισε.

Όπως τόνισε, η εμπειρία της πανδημίας έδειξε οι δημοσιονομικοί πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο που να διατηρούνται εφεδρείες. «Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους του προϋπολογισμού αλόγιστα, με βάση μόνο τις ανάγκες του σήμερα. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μίας τέτοιας ανευθυνότητας» συνέχισε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …