Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

0

Αλλαγή ώρας
Μία ώρα μπροστά θα πάμε τους δείκτες των ρολογιών μας την τελευταία Κυριακή του μήνα, στις 27 Μαρτίου 2022. Συγκεκριμένα, όταν το ρολόι δείξει 3.00 θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά να δείξει 4.00.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά από 3.00 σε 4.00.
Γ.Δ.


Ο Απολογισμός Σταματιάδη
Δεν είναι μόνον ο Απολογισμός του έργου αυτός καθ’ εαυτός. Είναι η διάθεση, η επιθυμία να δημοσιοποιηθεί το όποιο έργο, να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία αλλά και ν’ αποδοθούν τα εύσημα εκεί που πρέπει.
Για τον δημόσιο απολογισμό του έργου του ως πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Σταμάτη Σταματιάδη.
Κάποιοι ίσως ρωτήσουν: Είναι τόσο σημαντικός αυτός ο απολογισμός; Προσωπικά θ’ απαντήσω θετικά. Κι αυτό, διότι με τον τρόπο αυτό εκθέτει ο υπεύθυνος τον εαυτό του δημόσια, παρουσιάζει το έργο που έγινε αλλά αναφέρει και τι σχεδιάζει για το μέλλον.
Μια καθαρά δημοκρατική συμπεριφορά ενός δημοσίου προσώπου.
Θα χαρώ ιδιαίτερα να’ χουμε τέτοιους «Απολογισμούς»  και από πολλούς άλλους.
Γ.Δ.


Πρώτα στελέχη, μετά ο Ανδρουλάκης
Περιοδιών συνέχεια από τα κόμματα. Έτσι, πληροφορήθηκα από στέλεχος του ΚΙΝΑΛ πως σύντομα θα έχουμε στο νομό μας επισκέψεις στελεχών, κορυφαίων μάλιστα. Πρόκειται για προπομπούς, και στο πρόγραμμά τους, των επισκέψεων αυτών περιλαμβάνεται και η Ξάνθη.
Τα στελέχη αυτά θα προετοιμάσουν την έλευση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη που ακόμη βέβαια δεν έχει οριστεί αλλά υλοποιείται με στόχο την συσπείρωση των μελών, φίλων και ψηφοφόρων.
Λογικό. Το πολιτικό παιγνίδι έχει τους κανόνες του.
Γ.Δ.


Άλλος ένας αγωγός στη Θράκη
Η είδηση είναι γνωστή. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ο Έλληνας αρμόδιος υπουργός, επιθεώρησαν τις εργασίες στο εργοτάξιο που δημιουργήθηκε έξω από την Κομοτηνή. Που θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο.
Μια ενδιαφέρουσα είδηση λοιπόν από κάθε άποψη διότι πρώτον το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούνιο και δεύτερο η παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι σε λογικά επίπεδα διότι σταδιακά, θα μειωθεί η διεθνής τιμή του αερίου και θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.
Το έργο αυτό λοιπόν αφενός θα παρέχει φυσικό αέριο, άρα ηλεκτρική ενέργεια και δεύτερο ενδυναμώνεται η γεωπολιτική θέση της Θράκης μέσω του νέου αυτού αγωγού IGB που κυρίως αφορά Βουλγαρία και Ελλάδα.
Γ.Δ.


Ηττήθηκε ο Πούτιν
H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι φανερό ότι δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια εκείνων που την αποφάσισαν.  Ποια είναι όμως στην πραγματικότητα αυτά τα σχέδια; Ο έμπειρος διπλωμάτης Σεργκέι Λαβρόφ τα αποκάλυψε, μιλώντας για «πόλεμο κατά του μονοπολικού κόσμου που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, αλλά δεν θα επιτρέψουν οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι Μεξικανοί».
Αποδεικνύεται πλέον ότι ο πόλεμος δεν έγινε για τις ρωσοκρατούμενες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, παρά για την αλλαγή των διεθνών συσχετισμών, για την επικράτηση νέας τάξης πραγμάτων, για περισσότερα μερίδια και νέους κανόνες στην κατανομή του διεθνούς πλούτου. Προφανώς η ολιγαρχική ηγεσία της Ρωσίας έκρινε λανθασμένα πως είχαν πια ωριμάσει οι συνθήκες για την άρση των δυσμενών αποτελεσμάτων της σοβιετικής κατάρρευσης του 1991 και πως ήλθε ο καιρός για αποκατάσταση του ακρωτηριασμού και επανάκτηση της χαμένης ισχύος. Δεν μέτρησε ότι η όποια ρωσική ισχύς των προηγούμενων χρόνων είχε κερδηθεί από τη συμμετοχή της χώρας στο παγκόσμιο σύστημα των ανοιχτών και ελεύθερων αγορών και δεν υπολόγισε ότι παραβιάζοντας τις αρχές του ανοιχτού κόσμου θα βρεθεί αποκλεισμένη, φτωχή και μόνη. Κι ότι χωρίς τις πλούσιες αγορές της Δύσης η Ρωσία θα πασχίζει στην κυριολεξία για τον επιούσιο.
Ο Πούτιν  περιέπεσε σε πλάνη, κατελήφθη από το έλλειμμα κατανόησης του διασυνδεδεμένου διεθνούς οικονομικού συστήματος και ηττήθηκε. Απλώς θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι να το χωνέψει…
Α.Κ.


Να προχωρήσει
Προφανώς μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους η πρόταση του Αστυνομικού Διευθυντού Πασχάλη Γιώρη για τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας που προέρχεται από το Δροσερό. Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, σήμερα, οι παραβατικοί κατά 90% προέρχονται από αυτούς που ήρθαν τα τελευταία χρόνια από Ορεστιάδα- Διδυμότειχο.
Αυτοί έπρεπε να σταλούν πίσω. Η παραμονή τους είναι η αιτία του κακού. Μάλιστα είναι αυτοί που φοβίζουν και τους ίδιους τους Δροσερίτες. Τα παραπάνω είναι μια πραγματικότητα, την θέτω υπόψιν όσων θ’ ασχοληθούν με το θέμα.
Οι αθίγγανοι Δροσερίτες, αργά μεν, αλλά σταθερά, αλλάζουν. Όχι όλοι βέβαια, αλλά εκεί που υφίστανται κανονικές οικογένειες. Η αλλαγή υπάρχει, είναι γεγονός. Άρα, θα πρέπει να επισημανθούν οι κρίσιμες περιπτώσεις κι εκεί να ξεκινήσει η προσπάθεια, με ένταση, χωρίς φυσικά ν’ αγνοηθούν τελείως οι υπόλοιποι.\
Γ.Δ.


Πρώτα γνωρίζεις τον Δροσερίτη
Η υπόθεση Αθίγγανοι Δροσερού δεν είναι εύκολη ιστορία. Εάν ήταν θα είχε λυθεί.
Ότι χρειάζεται συνεργασία, είναι δεδομένο. Χρειάζεται όμως φαντασία και πόρους για την εφαρμογή ενός προγράμματος. Όχι βέβαια οριζόντιας οικονομικής ενίσχυσης. Από αλλού θα ξεκινήσει η προσπάθεια εάν πραγματικά θέλουμε να υπάρξουν λύσεις.
Πρώτο δε απ’ όλα, ότι η προγραμματική στόχευση θα διαρκέσει χωρίς διακοπή, χρόνια.
Εάν αυτή η βασική αρχή δεν υπάρξει, τότε ό,τι γίνει θα είναι προσωρινό και χωρίς ουσιαστική απόδοση τόσο για τους ίδιους τους αθίγγανους, όσο και για την κοινωνία.
Το Δροσερό είναι μια κοινωνία. Την οποία πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να την γνωρίσουμε, να τη μάθουμε. Να μάθουμε για τη ζωή τους, τις ασχολίες τους.
Δεν είναι δυνατόν να βοηθήσεις σωστά και οργανωμένα μια κοινωνική ομάδα εάν δεν την γνωρίσεις, εάν δεν την μάθεις ποια είναι, τι ανάγκες έχει, πόσοι είναι πληθυσμιακά.
Από δω, από αυτά θα πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια εάν θέλουμε να έχει επιτυχία το εγχείρημα.
Γ.Δ.


Και μια προσωπική άποψη
Με την ευκαιρία, και για πρώτη φορά δημόσια, θα καταθέσω την εμπειρία μου από την υλοποίηση του προγράμματος Εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας. Ήταν το αξιολογότατο απ’ όλες τις πλευρές πρόγραμμα που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν στη Θράκη οι καθηγήτριες Φραγκουδάκη και Δραγώνα. Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν και ύπαρξη Δομής στο Δροσερό, όπως και σε ορεινά χωριά αλλά και του κάμπου.
Θ’ αναφερθώ μόνο για το Δροσερό. Η αρχή ήταν δύσκολη, αρκετά μάλιστα. Η υπομονή και η προσήλωση στο έργο των εκπαιδευτών, σιγά-σιγά χαμήλωσε τις αντιδράσεις των παιδιών.
Στο μήνα επάνω τα παιδιά ηρέμησαν, άρχισαν να υπακούν, να παρακολουθούν να μαθαίνουν, να συμμετέχουν.
Απορούσαν και οι γονείς. Τα παιδιά μάθαιναν, έπαιζαν με τις δημιουργίες, ζωγράφιζαν, μιλούσαν, τραγουδούσαν. Η αλλαγή στο τμήμα ήταν εμφανής, η ικανοποίηση κοινή.
Η κορύφωση όμως ήταν το ταξίδι στην Αθήνα και σε άλλα μέρη. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με άγνωστα πράγματα, μοναδικά. Μαζί ταξίδεψαν και κάποιες μητέρες. Το αποτέλεσμα το φαντάζεται εύκολα κανείς.
Δυστυχώς, το πρόγραμμα αυτό που ήδη μετρούσε τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το σταμάτησε.
-Μόνιμη ελληνική παθογένεια των κομμάτων, των κυβερνήσεων…
Γ.Δ.


Έρχεται φτώχεια
Η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει κι όσο κανείς να θέλει να δει με αισιοδοξία τα πράγματα κινδυνεύει να θεωρηθεί αιθεροβάμων. Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη σε λίγο θα επιφέρει επισιτιστική κρίση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα. Ήδη τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Το ψωμί έφτασε στο 1,30 ευρώ τα 400 γραμμάρια οι αγρότες δεν  μπορούν να σπείρουν νέες καλλιέργειες εκεί που έχουν φτάσει τα λιπάσματα και το αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο. Στο νομό μας σε 20 κτηνοτροφικές μονάδες τους έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα. Πλήρωναν 5 – 7 λεπτά την κιλοβατώρα και τώρα την χρεώνουν 17 λεπτά συν τη ρήτρα ανά τρίμηνο. Πως θα αρμέξουν τα ζώα τους χωρίς ρεύμα, πως θα αποθηκεύσουν το γάλα αφού όλα λειτουργούν με ρεύμα; Έρχεται Πάσχα και το αρνί υπολογίζεται ότι θα κοστίζει 14 ευρώ το κιλό. Σ’ όλα τα είδη διατροφής καθημερινά έχουμε ανατιμήσεις ενώ ο κατώτατος μισθός παραμένει στα ίδια.
Η κατάσταση είναι τραγική, έρχεται φτώχεια.
Μ.Ξ.


Και η πανδημία επιμένει
Στο μέτωπο της πανδημίας κι εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα. Μπορεί να φαίνεται ότι έχει ατονήσει καθώς πέφτουν οι σκληροί δείκτες αλλά τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ενώ  την ίδια στιγμή τα μέτρα χαλαρώνουν. Σ’ αυτή την πανδημία τα είδαμε όλα. Στην αρχή όλοι θεωρούσαν πανάκεια το εμβόλιο και ότι όσοι έκαναν ήταν άτρωτοι. Στην συνέχεια διαπίστωσαν ότι και εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν αλλά προφυλάσσονται από βαριά νόσηση και θάνατο. Μετά μας είπαν ότι αυξάνεται και ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων που διασωληνώνονται. Μας επέβαλλαν τρίτη δόση. Αλλά και πάλι τα δεδομένα έδειξαν ότι με τρίτη δόση κολλάς και νοσείς αλλά και μεταδίδεις. Και τώρα είμαστε στην φάση εμβολιασμένοι και με τρίτη δόση να έχουν νοσήσει και μετά από ένα μήνα να ξανανοσήσουν. Με λίγα λόγια ακόμη βαδίζουν στα τυφλά και όλο και κάτι καινούργιο βγαίνει και οι Αμερικανοί επιστήμονες μιλούν για νέο κύμα μέσα στον Ιούλιο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…