Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Black out σε 20 κτηνοτροφικές μονάδες του νομού μας

Black out σε 20 κτηνοτροφικές μονάδες του νομού μας

0

Ηλεκτροσόκ στους κτηνοτρόφους από τους λογαριασμούς ρεύματος – Από 6 λεπτά στα 17 έφτασε η κιλοβατώρα

 

Πρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης, Δ. Ψεμματάς: «Του χρόνου θα έχουμε τις μισές μονάδες στο νομό μας» – Στα 14 ευρώ το κιλό το πασχαλινό αρνί – Η «σφαγή» του  καταναλωτή

 

 

Ηλεκτροσόκ υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας όταν αντίκρισαν τους λογαριασμούς  ρεύματος της ΔΕΗ να έχουν τριπλασιαστεί και να αδυνατούν να τους πληρώσουν! Το αποτέλεσμα είναι σε 20 κτηνοτροφικές μονάδες από τις 180 του νομού μας η ΔΕΗ να τους έχει κόψει το ρεύμα, γεγονός που ισοδυναμεί με καταστροφή και λουκέτο στην μονάδα.

Ηλεκτροσόκ στους κτηνοτρόφους – Από 6 λεπτά στα 17 έφτασε η κιλοβατώρα –

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν να κινδυνεύει με λουκέτο η μονάδα τους και να χαθεί το ζωικό τους κεφάλαιο. Το αγροτικό ρεύμα που πληρώνουν για το αρμεχτήριο για να αρμέγουν τα ζώα του και τις παγολεκάνες για να αποθηκεύουν το γάλα έχει φτάσει από 6,5 με 7 λεπτά η κιλοβατώρα στα 17 λεπτά με αποτέλεσμα μια μονάδα με 500 ζώα που πλήρωνε ρεύμα 300 ευρώ τον μήνα τώρα να πληρώνει 1.250  ευρώ και με ρήτρα 900 ευρώ ανά δίμηνο.: «Η κατάσταση είναι τραγική. Έρχονται και μας λένε ότι μας δίνουν διορία ένα τέταρτο για να πληρώσουμε αλλιώς θα μας κόψουν το ρεύμα. Το έχουν κόψει σε 20 μονάδες του νομού μας. Αυτό είναι καταστροφή. Δεν μπορεί να δουλέψει τίποτε. Προσπαθούν οι συνάδελφοι να βάλουν γεννήτρια ή να πάρουν ρεύμα από άλλον που βρίσκεται εκεί κοντά. Επιπλέον άλλες 60 μονάδες από τις 180 που έχουμε συνολικά στο νομό μας έχουν μπει στη καθολική υπηρεσία κάτι σαν μαύρη λίστα της ΔΕΗ που πρέπει να πληρώνεις όλο το ποσό αμέσως χωρίς διακανονισμό αλλιώς σου κόβουν το ρεύμα. Επίσης υπάρχουν κάποιοι που πλήρωναν αγροτικό ρεύμα ανά εξάμηνο και τους έρχονται λογαριασμοί 12.000 ευρώ και 17.000 ευρώ, χωρίς να μπορούν να κάνουν ένα διακανονισμό να το πληρώσουν με δόσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί πάνε για λουκέτο », επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, μεταφέροντας όσα βιώνει ο κλάδος των κτηνοτρόφων, ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης.

Πρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης, Δ. Ψεμματάς: «Του χρόνου θα έχουμε τις μισές μονάδες στο νομό μας»

Με αυτά τα δεδομένα οι  προβλέψεις για το μέλλον της κτηνοτροφίας προδιαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνες: «Έτσι όπως πάει του χρόνου θα έχουμε 50% λιγότερες μονάδες στο νομό μας. Ο κλάδος μας και γενικά ο πρωτογενής τομέας βιώνει την απόλυτη καταστροφή Εκτός από το ρεύμα έχουμε και τις αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούμε για τα τρακτέρ  μας αλλά και την υπερδιπλάσια  αύξηση στις ζωοτροφές που εκτοξεύουν επίσης το κόστος παραγωγής. Κάθε μήνα μπαίνουμε μέσα ενώ παράγουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον ΕΦΚΑ, στην Εφορία…».

Αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ο κ. Ψεμματάς είπε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό: «Θα μας δώσουν το 4% του τζίρου μας . Δηλαδή σε τζίρο 100.000 θα δώσουν 4.000, μόνο δηλαδή το ρεύμα 3 μηνών».

Στα 14 ευρώ το κιλό το πασχαλινό αρνί – Η «σφαγή» του  καταναλωτή

Τέλος σ’ ότι αφορά την τιμή του  πασχαλινού αρνιού ο κ. Ψεμματάς εκτίμησε ότι φέτος η τιμή του αρνιού θα «πετάξει» στα 14 ευρώ το κιλό: «Αυτή την στιγμή πουλάμε 5,20 το κιλό το κρέας και 3 ευρώ ζωντανό. Οι έμποροι ήδη αγοράζουν . Έχουμε και το καθολικό Πάσχα μια εβδομάδα νωρίτερα και πολλά θα φύγουν στο εξωτερικό. Θα έχουμε μεν επάρκεια αλλά το αρνί δεν θα φτάσει στο καταναλωτή κάτω από  14 ευρώ. Θα δυσκολευτεί πολύ ο κόσμος γιατί όλα αυξήθηκαν και οι μισθοί είναι στα ίδια επίπεδα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…