1 μεγάλο λάχανο (ίσα-ίσα να χωράει στην μεγαλύτερη κατσαρόλα μας)
700 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φακελάκι κουκουνάρια
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
1 ποτηράκι κρασί
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1+1/2 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά τριμμένο ξερό δυόσμο ή αρκετό φρέσκο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου, και το ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό, ώστε να χωρίσουμε τα φύλλα, αλλά και να μαλακώσουν αυτά ώστε να τυλίγονται. Στο μεταξύ σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά, να σοταριστεί και αυτός και συνεχίζουμε με τα κουκουνάρια και τις σταφίδες.
Ρίχνουμε λοιπόν το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο μας, αλλά και τη ζάχαρη και τον πελτέ. Όταν ο κιμάς έχει πια καβουρντιστεί, ρίχνουμε και το ρύζι να γυαλίσει κι αυτό.
Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μαϊντανό. Σ’ αυτό το σημείο το ρύζι πρέπει να είναι μισομαγειρεμένο.
Τυλίγουμε τους ντολμάδες και τους στρώνουμε σε ταψί ή πιρέξ χωρίς να αφήνουμε κενά.
Ρίχνουμε λίγο λάδι και τους ψήνουμε στους 200°C, 30-40 λεπτά.
Το λάχανο θα βγάλει υγρά για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του ρυζιού, αλλά ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Αν θέλετε να έχει σάλτσα για το σερβίρισμα προσθέστε ένα φλιτζάνι νερό μέσα στο οποίο θα έχετε διαλύσει άλλη μια κουταλιά πελτέ.