Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Έφυγε ο Χρήστος Μπινόπουλος

Έφυγε ο Χρήστος Μπινόπουλος

0

Γνωριμία με την οικογένεια και την προσφορά της

“Έφυγε” στην ηλικία των 88 χρόνων και κηδεύτηκε στις 11 Μαρτίου, στο Νεκροταφείου του Παπάγου, ο Χρήστος Μπινόπουλος του Αθανασίου, από παλιά γνωστή οικογένεια Ξανθιωτών με πατριωτική δράση. Ανιψιός του Στέργιου Μπινόπουλου, ο οποίος δολοφόνησε το 1913 στην Ξάνθη τον Βούλγαρο Αρχικομιτατζή Ηλία Χατζηγκεωργκίεφ.

 

Συμβολή των οδών Δημοκρίτου με Νέστου, όπου δεξιά στα ερείπια, υπήρχε το Παγοποιείο του Γεωργιάδη -Μπινόπουλου (δίπλα στην Αστυν. Διεύθυνση Ξάνθης).

Ο πατέρας του, Αθανάσιος Μπινόπουλος, διατηρούσε το Παγοποιείο δίπλα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, όπως θα θυμούνται οι παλιοί Ξανθιώτες, και στην σημερινή Μιχ.Καραολλη (Κων/πολεως).

Ο Χρήστος Αθαν. Μπινόπουλος, ήταν  Μηχανολόγος –Ηλεκτρολόγος, Πολυτεχνείου Τορίνου. Διετέλεσε  Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου, επί Δημαρχίας Βασ. Μπλαδένη. Ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος  του Συνδέσμου “ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ-ΘΡΑΚΩΝ “Παπάγου -Χολαργού, η ”Βόρειος Ελλάς”. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος  του Συνδέσμου Ξανθιωτών Αθήνας,”ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ”.

Συλλυπητήρια στους οικείους του! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!

Υ.Γ. Η Εφημερίδα έκανε αφιέρωμα για τον θείο του εκλιπόντος Στέργιο Μπινόπουλο και την πατριωτική του δράση, στο φύλλο της Τετάρτης,22ας Απρίλιου 2020.


Στέργιος Μπινόπουλος: Η συμβολή του στον αγώνα της Ξάνθης κατά της βουλγαρικής κατοχής

“Στέργιος Μπινόπουλος. Οπλαρχηγός, Μακεδονομάχος. Εκ Λεχόβου Φλωρίνης” (Ίδρυμα Μουσείο μακεδονικού Αγώνα)

Μια φορά και έναν καιρό… ήταν ο Στέργιος Μπινόπουλος. Γεννήθηκε στο Λέχοβο του Ν. Φλωρίνης το 1888.Το όνομα του γνωστό στην τοπική ιστορία της Ξάνθης, καθώς ήταν αυτός ο οποίος σκότωσε τον Βούλγαρο Αρχικομιτατζή του Βουλγαρικού Κομιτάτου από την Δράμα, Ηλία Χατζηγκεωργκίεφ, κατόπιν εντολής του “Μακεδονικού Κομιτάτου” και του “Κέντρου Άμυνας” της Δράμας. Ήταν τότε 17ετων…(1905,κατα άλλους 1908-09. Μετά από λίγα χρόνια, στις 9 Ιουλίου του 1913, οι Βούλγαροι ως κατοχικός στρατός πλέον, συνέλαβαν τον καπνεργάτη και κουρέα Ιωάννη Αντίκα, με την κατηγορία ότι γνώριζε τους δράστες διότι κατ’ αυτούς, η δολοφονία έγινε μπροστά στο μαγαζί του, στην περιοχή Μπαλούκ Παζά. Αφού τον βασάνισαν ανηλεώς, τον σκότωσαν δια περιστρόφου εντός του Διοικητηρίου).

Ο Σ. Μπινόπουλος στρατολογήθηκε και ορκίστηκε στον Αγώνα, στην Δράμα. Έρχεται και δραστηριοποιείται στην Ξάνθη, όπου δημιουργείται παράλληλη συνδεδεμένη οργάνωση με το Μακεδονικό Κομιτάτο, της οποίας το όνομα πρέπει να ήταν “Εθνική Άμυνα”. Με αρχικό πυρήνα, τον Μητροπολίτη Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρό, τον Υποπρόξενο της Ελλάδος στην Ξάνθη, Άγγελο Αννίνο Καβαλιεράτο και τον Ευπατρίδη και Ευεργέτη της πόλης μας, τον Ηπειρώτη Ιατρό Μαλετσίδη Γεώργιο.

Μετά την δολοφονία του Χατζηγκεωργκίεφ, ο Σ. Μπινόπουλος κρύφτηκε στην Μόνη της Αρχαγγελιώτισσας για δύο ημέρες και από εκεί μέσω Μαρώνειας, φυγαδεύτηκε στον Βόλο και από εκεί στην Αθήνα όπου φοίτησε στην Σχολή Ευελπίδων. Έδρασε στην Δυτική Μακεδονία ως Μακεδονομάχος και Καπετάνιος.

Ο πόλεμος του 1940,τον βρίσκει ως Αξιωματικό και Φρούραρχο της Κορυτσάς μετά την κατάληψη της Β. Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό. Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Συνταγματάρχη και ασχολήθηκε με τα κοινά! Εξελέγη 5 φορές Βουλευτής Φλώρινας.

Το 1933,το 1936,το 1946,το 1951, αντικατέστησε τον θανόντα Βουλευτή Γεώργιο Δεμενόπουλο και επανεξελέγη Βουλευτής Φλώρινας και Καστοριάς το 1951.Πέθανε σε ηλικία 77ετων,στις 20 Ιουλίου του 1965.Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα στους Ξανθιώτες… Αξίζει ο Στέργιος Μπινόπουλος να τιμηθεί από τον Δήμο της πόλης μας, δίνοντας το όνομα του σε οδό της πόλης μας; Έχουμε ονοματίσει οδούς της πόλης με ονόματα ανθρώπων, και καλά κάναμε, που δεν πρόσφεραν άμεσα στην τοπική ιστορία. Νομίζω του το οφείλουμε! Αιώνια του ή μνήμη!

 

Κώστας Μαυρομάτης
Συλλέκτης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…