Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Δομικά» προβλήματα στα δημόσια και ιδιωτικά έργα

«Δομικά» προβλήματα στα δημόσια και ιδιωτικά έργα

0

Από την εκτόξευση των τιμών στα δομικά υλικά -Αύξηση άνω του 50% τους τελευταίους μήνες

 

«Δεν κινδυνεύουν έργα στον δήμο Ξάνθης», βεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Ι. Ζερενίδης.

Οι ανατιμήσεις φρενάρουν τις μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα – Στον «αέρα» προϋπολογισμοί έργων και μελετών

Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» ανάδοχοι δημόσιων έργων που τα πήραν με μεγάλες εκπτώσεις και τώρα πέφτουν έξω στους προϋπολογισμού τους. Αυτό είναι απότοκο της  εκτόξευσης των δομικών υλικών  λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια και του πολέμου στην Ουκρανία και επιπλέον προκαλεί προβλήματα στα χρονοδιαγράμματα λόγω και των ελλείψεων που παρατηρούνται αλλά και των καθυστερήσεων στις παραλαβές τους. Ήδη καταγράφονται περιπτώσεις που οι τεχνικές εταιρείες προτιμούν να χάσουν τις εγγυητικές επιστολές ή να προσφύγουν δικαστικά επικαλούμενες ανωτέρα βία παρά να υποστούν τεράστια ζημιά με την εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων.

Έτσι βρίσκονται στον αέρα έργα ύδρευσης, ασφαλτοστρώσεων αλλά και διάφορες κατασκευές. Το ίδιο συμβαίνει και στα ιδιωτικά έργα μόνο που εκεί όταν πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί απλά αναθεωρούνται, ενώ στα δημόσια έργα αυτό γίνεται μόνο από το υπουργείο.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές στα δομικά υλικά

Όπως αναφέρουν πηγές στο χώρο των τεχνικών έργων μέσα σε λίγες ημέρες το κόστος του ασφαλτομίγματος εκτοξεύθηκε από τα 520 ευρώ ανά τόνο σε 660 ευρώ ανά τόνο λόγω της μεγάλης αύξησης του πετρελαίου. Με τις τιμές πολλών υλικών κατασκευών να παρουσιάζουν αύξηση άνω του 50% τους τελευταίους μήνες, η άνοδος του πετρελαίου πιέζει ακόμα περισσότερο τις τεχνικές εταιρείες.

Από την τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται πλήθος υλικών, από τα αδρανή υλικά μέχρι τα τούβλα (υπάρχει μεγάλη αύξηση στο κόστος λειτουργίας των υψικάμινων). Γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται νέος γύρος αυξήσεων σε προϊόντα στα οποία είχε ήδη εκτοξευθεί το κόστος όπως ο χαλκός και το πλαστικό.

Δεν κινδυνεύουν έργα στον δήμο Ξάνθης

Μιλώντας για το θέμα ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργείται από τις μεγάλες ανατιμήσεις ωστόσο όπως σημείωσε δεν κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα έργα του δήμου Ξάνθης που έχουν συμβασιοποιηθεί: « Στα δημόσια έργα πάντα προβλέπεται στον προϋπολογισμό αναθεώρηση τιμών. Το υπουργείο καταρτίζει τους πίνακες αναθεώρησης που προσαρμόζονται στο τρέχον κόστος προκειμένου να βοηθούν όταν υπάρχουν απότομες αυξήσεις τιμών. Έτσι οι ανάδοχοι το συνυπολογίζουν στις προσφορές τους». Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Ζερενίδης οι μεγάλές αυξήσεις θα επιφέρουν σίγουρα μείωση των μεγάλων εκπτώσεων που βλέπαμε σε δημόσια έργα: «Είναι λογικό και φρόνιμο να δίνουν οι εταιρείες μικρότερες εκπτώσεις. Πρόβλημα σίγουρα αντιμετωπίζουν εταιρείες που ανέλαβαν έργα με μεγάλη έκπτωση και έχουν οικονομική στενότητα. Είναι αυτό που ονομάζουμε οικονομία κλίμακας. Ένα νοικοκυριό μπορεί να απορροφήσει μια αύξηση 10% στο ψωμί αλλά μια ανάλογη αύξηση σε ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες και είναι δύσκολο να απορροφηθεί. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε ακριβότερα έργα αφού θα έχουμε μικρότερες εκπτώσεις αλλά όχι λιγότερα. Έτσι κι αλλιώς τα ποσά των εκπτώσεων πηγαίνουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για να χρηματοδοτηθούν νέα έργα. Στο δήμο μας δεν κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα έργα του δήμου Ξάνθης που έχουν συμβασιοποιηθεί».

Πρόβλημα και στα ιδιωτικά και κυρίως στα δημόσια έργα με τις μεγάλες εκπτώσεις

Στο  θέμα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ – Θράκης, μελετητής έργων κ. Βασίλης Ασημίδης: «Είναι γεγονός ότι έχουμε μια έκρηξη τιμών στα δομικά υλικά. Στο χάλυβα, στους αγωγούς ύδρευσης , στα ασφαλτικά. Το πρόβλημα είναι μέγιστο καθώς είναι χρηματιστηριακά προϊόντα και βρίσκονται στο limit upκαι  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόβλημα επομένως αντιμετωπίζουν και τα ιδιωτικά έργα που έχουν πέσει έξω στους προϋπολογισμούς τους οι  ιδιοκτήτες ή οι τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες με αποτέλεσμα είτε να τα παγώνουν είτε να αναθεωρούν τους προϋπολογισμούς τους.  Επίσης παρατηρούνται ελλείψεις και καθυστερήσεις παραλαβής των υλικών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι στα δημόσια έργα. Αυτά που έχουν αναληφθεί με μεγάλες εκπτώσεις θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία στην κατασκευή τους. Ακόμη και στις μελέτες υπάρχουν προβλήματα καθώς δεν βρίσκονται τα υλικά που έχουν προϋπολογιστεί ή ήταν διαφορετικές οι τιμές. Σαφέστατα θα υπάρχουν επιπτώσεις και στα χρονοδιαγράμματα αλλά και σε μελλοντικά έργα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…