Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

0

Αλλαγές στην Καραολή
Ξενοδοχείο (Μπουτίκ Χοτέλ)  πρόκειται να γίνει ο επάνω όροφος του κτιρίου Μανίτσα στην οδό Καραολή. Παράλληλα, στο ισόγειο θα λειτουργήσει ταβέρνα.
Ο χώρος ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς στο εσωτερικό του, όπου και θα γίνουν οι σχετικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, ενώ το εξωτερικό του κτιρίου (η πρόσοψη) θα διατηρηθεί λόγω ιστορικότητας του κτιρίου. Πριν αρκετά χρόνια στεγαζόταν η κρατική υπηρεσία Ταχυδρομείου, Tηλεγραφείου και Ταμιευτηρίου, τα τρία «Τ».
Γ.Δ.


Έχει δίκιο ο Σιμιτσής
Στο φύλλο του Σαββάτου δημοσιεύσαμε συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης ΑΜΘ Κώστα Σημιτσή για τις καπναποθήκες της Καβάλας και κατ’ επέκταση και της Ξάνθης. Η ουσία της συνέντευξης Σημιτσή είναι στην επισήμανση πως δεν μπορούμε, δεν είναι πρακτικά δυνατόν οι καπναποθήκες να γίνουν ξενοδοχεία ή μουσεία ή πολιτιστικά κέντρα. Η μοναδική λύση είναι, τονίζει ο Σημιτσής, να μετατραπούν σε χώρους παραγωγικής δραστηριότητας.
Ρεαλιστικά αντιμετωπίζοντας το θέμα, που είναι και σοβαρό, ποιος αλήθεια μπορεί να μην συμφωνεί; Άρα, προς διαφορετική κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον για τη λύση του θέματος αυτού.
Γ.Δ.


Πού είναι τα γραφεία;
Περπατώντας το Σάββατο εκεί γύρω από την κεντρική πλατεία, όντας και η μέρα κατάλληλη, δέχτηκα μια ανέλπιστη ερώτηση από συμπολίτη, μάλλον κάτοικο χωριού.
Με σταμάτησε ευγενικά για να με ρωτήσει να του πω πού στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ασυναίσθητα κοίταξα προς το κτίριο πάνω από την παλιά Κληματαριά. Διαπίστωσα πως δεν υπήρχε σχετική πινακίδα, προσπάθησα να θυμηθώ εάν είχα δει κάπου αλλού πινακίδα ή άκουσα κάποια σχετική συζήτηση. Απάντησα πως δεν γνώριζα. Μ’ ευχαρίστησε κι έφυγε.
Μου κίνησε όμως την περιέργεια η ερώτηση και τηλεφώνησα να μάθω σχετικά. Τελικά, γραφεία του ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν.
Αυτό θα γίνει σύντομα όταν ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή της νέας Οργάνωσης.
Γ.Δ.


Η ντροπή, ντροπή δεν έχει
Στον απόηχο του φιάσκου στην σύσκεψη στο δήμο Σπάρτης το σχόλιο, διότι υπάρχει και μια μικρή ιστορία από πίσω. Λοιπόν η σύσκεψη στη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε με μοναδικό σκοπό την αποζημίωση από παγετό των καλλιεργητών πορτοκαλιών.
Γι’ αυτό πήγε ο Σπ.Λιβανός εκεί. Συνοδευόταν δε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Είχε προγραμματιστεί η σύσκεψη για την αποζημίωση, η οποία, προσέξτε παρακαλώ, ήταν κατά πολύ υψηλότερη της τιμής πώλησης των κανονικών πορτοκαλιών!
Δηλαδή, οι παραγωγοί θα έπαιρναν την αποζημίωση μεγαλύτερη τιμής πώλησης. Θα είχαν και σημαντικό κέρδος.
Δεν ξέρω τη συνέχεια της υπόθεσης μετά το φιάσκο από τις δηλώσεις Δούκα και Λιβανού.
Ελπίζω να μην κάναν δεύτερο φιάσκο και βγει στην επιφάνεια η νέα ξεφτίλα, δηλαδή να πάρεις αποζημίωση μεγαλύτερη και από την τιμή που θα πουλούσες τα πορτοκάλια.
Γ.Δ.


Προσοχή στις «ρομαντικές απάτες»
Το 52% των ανθρώπων δηλώνει ότι η μοναξιά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κι αυτό τους κάνει πιο ευάλωτους στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνο-απατεώνες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας ESET.
Όμως, προειδοποιεί η ESET, «δεν μπορείτε να πιστεύετε ό,τι διαβάζετε ή όποιον συναντάτε στο ίντερνετ, το οποίο είναι γεμάτο ανθρώπους που δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Πολύ συχνά, στόχος τους είναι να βάλουν χέρι στα χρήματά σας. Είναι δεξιοτέχνες χειριστές του ανθρώπινου συναισθήματος. Και στους μοναχικούς ανθρώπους, βρίσκουν τα τέλεια θύματα. Οι «ρομαντικές απάτες» (romance scams) ή οι λεγόμενες απάτες catfishing, συμβαίνουν όταν οι απατεώνες υιοθετούν ψεύτικες προσωπικότητες σε ιστοσελίδες γνωριμιών. Γίνονται φίλοι με μοναχικούς ανθρώπους, δημιουργούν μια σχέση μαζί τους και ενδεχομένως τους προτείνουν ακόμη και γάμο. Πολύ σύντομα όμως θα βρουν αφορμή για να σας ζητήσουν χρήματα ή θα σας παροτρύνουν να ανοίξετε ένα νέο, κοινό τραπεζικό λογαριασμό για εσάς και για εκείνους…»
Στην εποχή μας οι πιο αδίστακτοι κλέφτες δεν παραβιάζουν πόρτες, αλλά κρύβονται πίσω από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια, αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι. Δεν αρκεί πλέον να ασφαλίζουμε τα σπίτια  μας για να γλυτώσουμε τις κλοπές, αλλά να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διαδικτυακές μας γνωριμίες…


Ένας ποιητής…ημιονηγός
Μια πληροφορία την οποία αγνοούσα πληροφορήθηκαν πρόσφατα. Αφορά τον γνωστό ποιητή Νίκο Καββαδία, ο οποίος υπηρέτησε στην Ξάνθη με την ειδικότητα του ημιονηγού το 1938.
Υπηρετώντας στην Γεωγραφική Υπηρεσία (ΓΥΣ) γνώρισα στη Φλώρινα μονάδα με ημιονηγούς με την ονομασία Λόχος Ορεινών Μεταφορών (ΛΟΜ). Στην μονάδα αυτή υπήρχαν μουλάρια και κτηνίατροι, σταβλοφύλακες και άλλα παράξενα κι απίθανα.
Στις μονάδες αυτές, όπως πληροφορήθηκα, υπηρετούσαν κομμουνιστές (χαρακτηρισμένοι), νέοι ορεινών περιοχών που γνώριζαν από μουλάρια και Πομάκοι από Ξάνθη και Ροδόπη.
Οι μονάδες αυτές θεωρήθηκαν περιττές και διαλύθηκαν αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.
Γ.Δ.


Πόσους Μηχανικούς έχει ο δήμος;
Το ερώτημα τέθηκε από συμπολίτη με αφορμή το σχόλιο του Σαββάτου στην στήλη για την προσπάθεια ενίσχυσης της Πολεοδομίας για την γρήγορη ολοκλήρωση των ελέγχων νέων οικοδομικών αδειών.
Ο συμπολίτης, ευλόγως, μας έθεσε ένα καίριο ερώτημα που είναι και ο πυρήνας του θέματος. Ρωτάει να πληροφορηθεί, όχι μόνον ο ίδιος βέβαια, πόσους μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων έχει αυτή τη στιγμή ο δήμος στο δυναμικό του.
Κι αυτό, διότι υπάρχει η άποψη πως ο δήμος εμφανίζεται να έχει αρκετούς έως πολλούς μηχανικούς. Τώρα, με τι ασχολούνται αυτοί, είναι ευθύνη άλλων.
Γ.Δ.


Διόρθωση λάθους
Μεγάλο το λάθος και μεγάλη η συγγνώμη προς τον αγαπητό Μαργαρίτη Τζίμα. Αιτία ο χαρακτηρισμός μας στο δημοσίευμα της στήλης το Σάββατο πως υπήρξε βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Λάθος και διορθώνουμε, παραθέτοντας την βουλευτική και εν γένει δράση του στην πολιτική σκηνή:
Ο Μαργαρίτης Τζίμας, ήταν βουλευτής Δράμας από το 2004 με τη Ν.Δ., υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κυβέρνησης Καραμανλή.
Επάγγελμα: καθηγητής – Πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος ΑΠΘ
Ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας από το 1974.
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας 1982 – 1990.
Εξελέγη Δήμαρχος Δράμας τέσσερις φορές, το 1990, 1994, 1998 και 2002 υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.


Βελτιώνεται η κατάσταση της πανδημίας στην Ξάνθη
Τα κρούσματα είναι μεν αυξημένα αλλά στο νοσοκομείο όπου απεικονίζεται η νοσηρότητα, η κατάσταση είναι εμφανώς βελτιωμένη. Στην κλινική covid όπως μάθαμε νοσηλεύονται 12 περιστατικά εκ των οποίων τα περισσότερα δεν χαρακτηρίζονται βαριά. Δύο – τρία απ’ αυτά είναι περισσότερο σοβαρά εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας των ασθενών. Την Παρασκευή μάλιστα είχαμε και θάνατο.  Κατέλεξε ηλικιωμένος παρότι τριπλά εμβολιασμένος που ωστόσο είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν άντεξε. Καθημερινά στο νοσοκομείο η προσέλευση με συμπτώματα είναι σε 10 – 15 περιστατικά. Η κανονικότητα στην λειτουργία του αποκαθίσταται σιγά σιγά. Γίνονται χειρουργεία παρότι υπάρχουν μόνο τρεις αναισθησιολόγοι και χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι δύο.
Σ’ ότι αφορά τα εμβόλια υπάρχει γενικότερα μείωση του εμβολιασμού. Να θυμίσουμε όπως δείχνουν τα στοιχεία η Ξάνθη είναι πρώτη σε εμβολιαστική κάλυψη στην περιφέρειά μας με 66% με τουλάχιστον μία δόση και 63% ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.
Μ.Ξ.


Απειλή για την ειρήνη
Μπορεί η πανδημία να αρχίζει να περνά σε ελεγχόμενη κατάσταση διεθνώς αλλά μια νέα απειλή  θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πρόκειται για την επαπειλούμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που θεωρείται όλο και πιο πιθανό να γίνει άμεσα από τους αναλυτές και επηρεάζει ήδη τους οικονομικούς δείκτες στο Χρηματιστήριο και την  παγκόσμια οικονομία. Η Ρωσία παίζει με τα …νεύρα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων που είναι οι πιο ευάλωτοι γιατί σε μια σύρραξη απειλούνται να βυθιστούν σε ενεργειακή φτώχεια αφού η ευρωπαϊκή οικονομία τροφοδοτείται από το ρωσικό φυσικό αέριο που περνά μέσα από την Ουκρανία. Η χώρα μας φυσικά ακολουθεί την ευρωπαϊκή γραμμή που δεν είναι και απολύτως ξεκάθαρη, τάσσεται υπέρ της διπλωματικής λύσης όπως η Γαλλία αλλά η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές  ως εκτίμηση τούτη την ώρα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…