Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του λιμένα Πόρτο Λάγος

Πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του λιμένα Πόρτο Λάγος

0

Παρουσιάστηκε το master plan παρουσία των τοπικών αρχών και των φορέωνΠοια έργα προβλέπονται

 

Έμφαση στην τουριστική χρήση και η παρουσία Χαλιορή

 

Τα επόμενα  βήματα: περιβαλλοντική μελέτη και αναζήτηση πόρων μέσω προγραμμάτων

 

 

Ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του λιμανιού του Πόρτο Λάγος με την δρομολόγηση έργων με στόχο την ανάδειξή του σ’ ένα αναπτυξιακό μοχλό για όλη την περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης και οικονομικό πυλώνα με άξονες την  εμπορική, τουριστική και αλιευτική του χρήση, πραγματοποιήθηκε με την ολοκλήρωση του master plan, του αναπτυξιακού σχεδιασμού που όφειλε να έχει ως χαρακτηρισμένο λιμάνι εθνικής σημασίας από το 2007. Η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Μουσείου Παραδοσιακών Ενδυμασιών των Βαλκανικών Χωρών στη Γενισέα παρουσία όλων των αρχών του τόπου.

Να σημειώσουμε ότι την παρουσίαση του Master Plan επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα της εταιρείας ReDePlan Α.Ε. Consultants που είναι η ανάδοχος εταιρεία που ανακηρύχθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποίησε ο δήμος Αβδήρων για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Λάγος, το 2019. Η  μελέτη προϋπολογισμού 100.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του master plan για το λιμάνι του Πόρτο Λάγος

Τι περιλαμβάνει το master plan – Ποια έργα προβλέπονται

Στην μελέτη περιλαμβάνεται η υφιστάμενη κατάσταση, η λιμενική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας στο εμπορικό, αλιευτικό και τουριστικό τομέα , οι ελλείψεις και οι τρόποι αντιμετώπισή τους. Καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ζώνης του λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την λειτουργικότητά του και την ασφάλειά του. Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις ανάπτυξης της λιμενικής υποδομής και τα προτεινόμενα έργα βελτίωσης του Λιμένα Πόρτο Λάγος.

Τα έργα που προβλέπονται αφορούν: Την κατασκευή  εφτά νέων πλωτών προβλητών για την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού για αλιευτική και τουριστική χρήση και την συντήρηση των υπαρχόντων, εκσκαφές προκειμένου να επεκταθεί ο κύκλος ελιγμών για την εύρυθμη κυκλοφορία των πλοίων, τη δημιουργία στεγασμένης ιχθυόσκαλας, την κατασκευή νέου κρηπιδώματος για εμπορική χρήση 600 τ.μ. , επέκταση του κρηπιδώματος στο νότιο τμήμα κατά 2800τ.μ., κατασκευή νέας ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, κατασκευή υπήνεμου μόλου στο εσωτερικού του οποίου θα μπορεί να ΄γίνει πρόσδεση σκαφών και θα μπορούν να ελλιμενίζονται μεγάλα σκάφη. Μετά τις αναφερόμενες παρεμβάσεις η χωρητικότητα του Λιμένα Πόρτο Λάγος θα αυξηθεί κατά 50%. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία χώρων διοίκησης του Λιμενικού Ταμείο,υ του Λιμεναρχείου, υγειονομικού , Τελωνείου και χώρος λειτουργίας υδατοδρομίου, βοηθητικών χώρων αποθηκών, στεγάστρων. Τέλος προβλέπεται εκσκαφή για  την αποκατάσταση του βυθού ώστε να μπορεί το λιμάνι να δεχτεί μεγαλύτερα πλοία.

Επίσης συζητήθηκε η πιθανότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Σαμοθράκη, Θάσο αλλά ειπώθηκε πως είναι ασύμφορη λόγω της μεγαλύτερη απόστασης ωστόσο ειπώθηκε πως πιο εφικτή θα ήταν η πιθανότητα σύνδεσης με υδροπλάνα. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι εκπονείται σχετική μελέτη ύψους 35.000 ευρώ με χρήματα από τον Φιλόδημο.

Έμφαση στην τουριστική χρήση – Η παρουσία Χαλιορή

Στο master plan δίνεται έμφαση στην τουριστική χρήση του λιμανιού γι αυτό και η παρουσία του Προέδρου του Ομίλου Πλαστικά Θράκης κ. Χαλιορή Κωνσταντίνου στην παρουσίαση. Υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος Χαλιορή είχε εκφράσει ενδιαφέρον για τουριστική χρήση του λιμανιού με την κατασκευή μαρίνας. Ωστόσο αυτό που απαιτείται πρώτα είναι τα  έργα εκβάθυνσης του λιμανιού.

Τα επόμενα  βήματα: περιβαλλοντική μελέτη και αναζήτηση πόρων μέσω προγραμμάτων

Ως εκ τούτου το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση πόρων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ΠΕΠ περιφέρειας ή τομεακά του υπουργείου,  προκειμένου να δρομολογηθούν τα απαιτούμενα έργα. Να σημειώσουμε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του λιμανιού για να είναι ολοκληρωμένος πρέπει να συνοδεύεται από την στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη που θα εκπονηθεί από την ΔΕΠΑΝ (ΝΠΔΔ που συμμετέχουν οι δήμοι) και έτσι ο φάκελος θα μπορεί να υποβληθεί για χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων.

Παρουσίαση με παρουσία των αρχών και των φορέων

Κατά τη  παρουσίαση του Master Plan  χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αβδήρων και η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αβδήρων κα Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου τονίζοντας τη σημασία από έχει η αναβάθμιση του λιμανιού του Πόρτο Λάγος για τον δήμο Αβδήρων αλλά και όλο τον νομό Ξάνθης.  Παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του νομού Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και κ. Μπαράν Μπουρχάν (ΚΙΝΑΛ), ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κουρτίδης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης κ. Χαλιορής Κωνσταντίνος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής κ. Καραγιώργης Ανδρέας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ΑΜΘ κ. Γαλανόπουλος Δημήτριος και κ. Αμοιρίδης Μιχάλης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης Στέλιος,  οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αβδήρων, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων, Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Αβδήρων, Εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης και της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Επίσης παραβρέθηκαν ο Λιμενάρχης και Υπολιμενάρχης του Λιμεναρχείου Πόρτο Λάγος και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων. Εκπρόσωπος των ξενοδόχων Ν. Ξάνθης, του Συλλόγου ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ξάνθης, των επαγγελματιών Αλιέων, ο Πρόεδρος των Λιμενεργατών και κάτοικοι του οικισμού Πόρτο Λάγος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση του περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

Για τον κ. Σχοινά, αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψή του στην Θράκη με την ιδιότητα του Αντιπρο…