Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

0

Λίγα λόγια
Η στήλη έχει φανατικούς αναγνώστες κι αυτό μας τιμά όλους τους συντελεστές ιδιαίτερα. Συχνά σχόλια αυτής γίνονται αιτία και αφορμή συζητήσεων, τηλεφωνημάτων, αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κειμένων.
Ομολογουμένως αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία αποτελεί μια δικαίωση και ικανοποίηση για τους γράφοντες πως τα σχόλιά τους βρίσκουν θετική απήχηση.
Προχωράμε λοιπόν, συνεχίζουμε έτσι όπως πριν 44 χρόνια ξεκινήσαμε με σεβασμό στην αλήθεια, την άλλη άποψη, τον διάλογο και κυρίως την προσωπικότητα του κάθε συμπολίτη χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, ασκώντας κριτική στους κατέχοντες την εξουσία. Αυτά οι συμπολίτες τα γνωρίζουν και τα εγκρίνουν μέσω της επιλογής τους σ’ αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Γ.Δ.


Άρθρο Μαργαρίτη Τζήμα
Σήμερα η στήλη είναι αφιερωμένη θα λέγαμε στους ανθρώπους που μας τιμούν διαβάζοντάς μας.
Ένας εξ’ αυτών ο Μαργαρίτης Τζήμας, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μας έστειλε το παρακάτω άρθρο για τους πολιτικούς:
Ο πολιτικός λόγος των πολιτικών
«Ο πολιτικός εξ ορισμού πρέπει να είναι διάκονος του λαού .
Η παρουσία του στο δημόσιο βίο επιβάλλεται να είναι άμεμπτη, υψηλού επιπέδου, πραγματική και ελπιδοφόρα.
Η έκφραση του πολιτικού του λόγου αξιοπρεπής, ενωτική και δημιουργική για τους πολίτες.
Οι πολιτικοί καλούνται να είναι δάσκαλοι ήθους και ευπρέπειας.
Ενώνουν και δε διχάζουν το λαό.
Ο λαός έχει ανάγκη να ακούει πολιτικό λόγο από τον πολιτικό που θα τον οδηγεί σε νέα μονοπάτια της σκέψης και της λογικής.
Όχι αφορισμούς. Όχι ύβρεις. Όχι μηδενισμούς.
Ο πολιτικός είναι δάσκαλος της δημιουργίας και της δημοκρατίας. Δεν είναι δικαστής.
Νομοθετεί. Ψηφίζει νόμους δίκαιους. Λογοδοτεί στο λαό.
Κάνει έργο που θα ανεβάζει το επίπεδο των πολιτών.
Δεν εκλέγεται για να γίνει κάποιος, αλλά για να κάνει καλό στους πολίτες.
Φυσικά αυτά είναι περισσότερο θεωρητικά.
Η πράξη διαφέρει .Η πολιτική πόλωση είναι καθημερινή στο χώρο της πολιτικής και κυρίως δημιουργεί διχασμό και οπισθοδρόμηση.
Έτσι οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική και τους πολιτικούς.
Φτάσαμε στο σημείο σχεδόν οι μισοί πολίτες να μην ψηφίζουν στις εκλογές.
Το κλίμα αυτό θα το αλλάξουν μόνο οι ίδιοι οι πολιτικοί. Με τη συμπεριφορά τους και την αξιοπιστία τους θα επιστρέψουν οι πολίτες στην πολιτική. Έτσι ο λαός θα αγαπήσει και θα σεβαστεί τους πολιτικούς.
Οι αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται στην κοινωνία από τον υποβαθμισμένο πολιτικό λόγο ,κάποια στιγμή διαλύουν και τη δημοκρατία και την κοινωνία .
Οι πολίτες πλέον στη σημερινή εποχή έχουν χρέος να αξιολογούν αντικειμενικά και να στέλνουν στο σπίτι τους όλους εκείνους που τους υποβαθμίζουν, όλους τους λαϊκιστές, όλους εκείνους που νομίζουν πως οι λαοί υπάρχουν για να τους χειροκροτούν.
Οι λαοί υπάρχουν για να γεύονται τα αγαθά της άσκησης της εξουσίας των πολιτικών εκείνων που είναι δίκαιοι αγωνιστές, που βάζουν πρώτα το συμφέρον των πολιτών.
Αρκετά πληρώνουμε τους λαϊκιστές και ανύπαρκτους στο χώρο της πολιτικής.


Εκτιμήσεις για 1.000-1.500 νεκρούς μέσα στο Φεβρουάριο
Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του καθηγητή πνευμονολογίας κ. Τζανάκη για τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία και για τον μήνα Φεβρουάριο, που θεωρεί ότι θα φτάσουν τους 1.000-1.500, κι αυτό διότι υπάρχει μία «δεξαμενή» 300.000 ανεμβολίαστων άνω των 60, οι οποίοι κινδυνεύουν. Σχολίασε συγκεκριμένα πως: “Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο οι νεκροί στην Ιταλία ήταν 73 ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000. Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους, σε σχέση με την Πορτογαλία. Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών. Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%. Όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς».
Για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Τζανάκης είπε ότι “ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον 3-4 φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε με υψηλά κρούσματα για άλλο ένα μήνα”.
Όσο λοιπόν παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτοί οι 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60, οι οποίοι δεν πτοούνται ούτε από την απειλή του θανάτου, ούτε από το πρόστιμο των 100 ευρώ, δεν πρόκειται να πέσει ο αριθμός των νεκρών, και η πανδημία θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Κι ενώ άλλες χώρες αίρουν σταδιακά τα μέτρα, εμείς θα συνεχίσουμε να πελαγοδρομούμε με τον κορωνοϊό για αρκετό καιρό ακόμα…


Τι απέγινε η αντιπολίτευση!
Ο αντιπολιτευτικός λόγος γενικά έχει πάρει κάπως απογοητευτικές διαστάσεις τελευταία. Σε κάθε επίπεδο της διοίκησης και διακυβέρνησης. Ασφαλώς, αυτό δεν είναι καθολικό. Αυτό που διαπιστώνουμε και στα δικά μας αυτοδιοικητικά μοιάζει… πολύ συχνά με «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». Χωρίς προετοιμασία, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς στρατηγική. Έχουμε μάθει ότι η καλή αντιπολίτευση είναι αυτή που λέει «όχι» σε όλα. Μεταφράζεται κάπως σαν μαχητικότητα και δυναμισμός. Ουδέν αναληθέστερον βέβαια. Θα αφιερώσουμε ένα μικρό σχόλιο για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή του δήμου Αβδήρων, σχετικά με τις συνδρομές στις τοπικές εφημερίδες, όπου οι παρατάξεις Κριτσίνη και Τσολακίδη (δια του κ. Σίσκου) καταψήφισαν την ανανέωση των ετήσιων συνδρομών των εφημερίδων. Ο κ. Σίσκος μάλιστα ζήτησε (και ο κ. Κριτσίνης συμφώνησε) να ζητηθεί η γνώμη της νομικής υπηρεσίας για να καθοριστεί αν ο δήμος είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να είναι συνδρομητής σε όλες τις εφημερίδες, ημερήσιες και εβδομαδιαίες! Άρα, προτείνει την… κυκλικότητα ανά έτος στις συνδρομές; Ή να… κερδίζει κάθε φορά ο φίλος του δημάρχου; Μάθημα για το δικαίωμα στην ενημέρωση και τη θεσμική οχύρωση της δημοκρατίας μέσω του Τύπου δε θα κάνουμε, αλλά αν μη τι άλλο θα εκφράσουμε την ενόχλησή μας για το γεγονός ότι οι αιρετοί δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη υποστήριξης της τοπικής Ενημέρωσης, όχι με όρους χατιριού ή παραχώρησης, αλλά στη βάση της υπεράσπισης του ρόλου που επιτελεί. Η αξιολόγηση του καθενός ανήκει στους αναγνώστες, όχι στο δήμο. Αυτά για την ώρα.
Ε.Δ.


Νέα επιστολή
Από τον συμπολίτη Αργύρη Πλέσια λάβαμε επιστολή για το θέμα του Χατζιδάκειου. Την δημοσιεύουμε διότι συμπληρώνει με τα στοιχεία της τα πρόσφατα σχόλια της στήλης.
Κύριε Διευθυντά,
«Διάβασα τα σχόλια σας της 08/02/2022, αναφορικά με το Χατζιδάκειο που αφορούν σε ένα τμήμα της ισοτιμίας του κτηρίου. Ως ένας από τους μελετητές του έργου θα ήθελα να σας καταθέσω μερικές πρόσθετες πληροφορίες:
− Η σύλληψη του έργου ανήκε στον τότε νομάρχη Γιώργο Παυλίδη επί των ημερών του οποίου ανατέθηκε και εκπονήθηκε η μελέτη.
− Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί στον όροφο χώρος αναψυχής / εστίασης, από την επιχειρηματική διαχείριση του οποίου θα ήταν δυνατή η συντήρηση του κτηρίου.
− Για το υπόψη κτήριο εκδόθηκε δίγλωσση έκδοση – βιβλιογραφική αναφορά με την ιστορία του και όλες τις ευρεθείσες λεπτομέρειες καθώς και στοιχεία κατασκευής. Η έκδοση αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στο μέγεθος προβολής των συντελεστών (ενδέχεται να καταστράφηκε).
− Έγινε μία προσπάθεια από την Ο.Μ. να γίνει φάκελος για την υποψηφιότητα του κτηρίου για βραβείο EUROPA NOSTRUM (με πολλές πιθανότητες επιτυχίας), αλλά δυστυχώς δεν αποφασίστηκε η διάθεση λίγων χιλιάδων για την υποβολή του φακέλου (φωτογραφίες και μετάφραση κειμένων).
− Σήμερα είναι φανερή η έλλειψη συντήρησης, η οποία θα επιτείνεται καθώς δεν υπάρχει σταθερός μηχανισμός για την χρηματοδότηση της.
− Πιστεύω ότι η εφαρμογή της ιδέας του Γ. Παυλίδη για την διαχείριση είναι μονόδρομος για την διαρκή συμβατή και βιώσιμη συντήρηση του κτίσματος. Εύχομαι η περιφέρεια στην οποία ανήκει, να δει το θέμα με μία νεωτεριστική αντίληψη άλλωστε οι ιδέες περί συμπράξεων – συνεργασιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι στην αιχμή του δόρατος της παρούσας διακυβέρνησης.
Με εκτίμηση
Αργύρης Πλέσιας, Πολιτικός Μηχανικός»


Επιχείρηση «Γη της Επαγγελίας»: Ακτιβιστές σώζουν από το σφαγείο τέσσερις προβατίνες!
Γνωρίζατε ότι υπήρχε  ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα; Κι όμως υπάρχει και  ασχολείται κυρίως με τα δικαιώματα των ζώων!  Μία από τις δράσεις του είναι η επιχείρηση «Γη της Επαγγελίας».
Συγκεκριμένα ακτιβιστές του κόμματος αξιοποίησαν τα χρήματα από τις συνδρομές των μελών και των φίλων του, όχι για φυλλάδια και διαφημίσεις, αλλά για να αγοράσουν τέσσερις προβατίνες από έναν κτηνοτρόφο στην Αττική και να τις μεταφέρουν με δικά τους μέσα σε ένα καταφύγιο στην Εύβοια! Εκεί, τα ζώα θα ζήσουν ευτυχισμένα και ελεύθερα έως το τέλος της ζωής τους, γλιτώνοντας τον συνωστισμό της στάνης, το μαχαίρι του σφαγείου και φυσικά την τελική κατάληξη, στο πιάτο των «καλοφαγάδων».
Βέβαια, όπως παραδέχεται το ίδιο το κόμμα, εκατομμύρια άλλα ζώα «έμειναν πίσω». Αλλά τα τέσσερα «κορίτσια» μπορεί να οδηγούν ένα μεγάλο ρεύμα τέτοιων απελευθερώσεων στο μέλλον…
«Σαν Κόμμα για τα Ζώα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συντέλεσαν ώστε να γίνει πραγματικότητα η συγκεκριμένη διάσωση! Μακάρι να έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε πολλά ακόμα ζώα από τα κάτεργα της κτηνοτροφίας!», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Προφανώς και όλοι αυτοί σ’ αυτό το κόμμα θα είναι vegan. Είναι μια τάση διατροφής που είναι της μόδας.
Μ.Ξ.


Προσπάθεια ενίσχυσης της Πολεοδομίας Ξάνθης
Μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έκδοσης οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία του δήμου Ξάνθης βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθούν το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα πρόκειται να γίνουν κάποιες κινήσεις που αφορούν την ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό μέσω μετακινήσεων και την καλύτερη  οργάνωσή της έτσι ώστε να ξεμπλοκάρουν οι άδειες που εκκρεμούν και να διευκολυνθεί εν γένει η λειτουργία της υπηρεσίας. Είναι γεγονός ότι το θέμα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών  ταλανίζει και τους Μηχανικούς αλλά και τους ιδιώτες  που περιμένουν μήνες, μπορεί και χρόνια για να βγει η άδειά τους είτε για να κατασκευάσουν  ένα σπίτι ή έναν επαγγελματικό χώρο ή για να τροποποιήσουν κάποιον υφιστάμενο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους και περιμένουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και πιο πιεστικά.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…