Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μήνυμα ευαισθησίας και εγρήγορσης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΝΝΕΔ Ξάνθης

Μήνυμα ευαισθησίας και εγρήγορσης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΝΝΕΔ Ξάνθης

0

Την προσπάθεια αυτή στήριξε ο Υφυπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, Ν.Γιατρομανωλάκης: «Ο πολιτισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης»

Η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, Στ. Μούρκα υπογράμμισε την πρόθεση και συνδρομή στην προσπάθεια προστασίας των αρχαιολογικών θησαυρών και της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 26/02 έλαβε χώρα η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, «Μέσα από τις σκιές της πολιτισμικής μας κληρονομιάς», με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Καπναποθήκη της Ξάνθης. Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης, Σταυρούλα Μούρκα,η οποία χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους. Το παρών έδωσαν  αντιπρόσωποι του δήμου ,του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης, μέλη της ΔΕΠ και της ΟΝΝΕΔ ,όπως επίσης και Πρόεδροι των Παραγωγικών Φορέων .Το θέμα «Ο πολιτισμός ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης» ανέπτυξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Στη συνέχεια, ακολούθησε η τοποθέτηση του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ , του Καθηγητή Αρχιτεκτονικού  και Αστικού Σχεδιασμού, Δημήτρη Πολυχρονόπουλου ,όπως επίσης και της Επίκουρης Καθηγήτριας Πολεοδομικού και Αστικού Σχεδιασμού  Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μαρίας Γρηγοριάδου με θεματικό άξονα «Ανάπλαση περιοχών, επανάχρηση κτιρίων, επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης καπναποθηκών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης με την χρήση τεχνολογίας Blockchains».Έπειτα, «Το συγκρότημα κτιρίων της αμερικανικής εταιρείας Glenn Tobacco Company στην Ξάνθη» απασχόλησε  τον Αρχιτέκτονα Μηχ. ΔΠΘ  και Υπ.Διδάκτορα ΑΠΘ, Ιορδάνη Σιναμίδη. Τέλος,η Προϊσταμένη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης ,Δρ.Καλλιντζή Κωνσταντίνα και η Αν.ΠροΪσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Κυριακή Χατζηπροκοπίου  ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα «Τόπος χωρίς παρελθόν, τόπος χωρίς μέλλον :η αρχαιοκαπηλική δράση στην Π.Ε. Ξάνθης».

Δύο ζητήματα  απασχόλησαν:

  1. H προσεκτική μελέτη ιστορικών πηγών
  2. Η άμεση αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

Αρωγός ο δήμος Ξάνθης, δίπλα στην ΟΝΝΕΔ και σε κάθε προσπάθεια επ’ ωφελεία του τόπου

Αρχικά, στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης ,ο οποίος έδωσε το δικό του μήνυμα. Σημείωσε: «Μας κάνει περήφανους που οι νέοι προσπαθούν ν α αναδείξουν ό,τι πρέπει εμείς να υλοποιήσουμε. Θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε δράση μπορεί να ωφελήσει  τον τόπο».

 

Χρ.Μέτιος: «Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.-Επενδύουμε 50 εκ.ευρώ μέσω ΕΣΠΑ σε μία διαδρομή πολιτισμού»

Στη συνέχεια την σκυτάλη του λόγου έλαβε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ,Χρήστος Μέτιος. Συνεχάρη την Σταυρούλα Μούρκα για την πρωτοβουλία. Δήλωσε: «Η πολιτιστική κληρονομιά είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ των γενεών, αλλά και μοχλός ανάπτυξης. Διαθέτουμε έναν τεράστιο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς και έχουμε την  υποχρέωση να τον διατηρήσουμε και συνάμα να τον  διαφυλάξουμε. Η πολυπολιτισμικότητά μας είναι ένα από τα πλεονεκτήματά μας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα  εμβληματικό έργο στο κομμάτι του πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου δημιουργούμε μία πολιτιστική διαδρομή από άκρη σε άκρη στην Περιφέρειά μας, η διαδρομή πολιτισμού της Εγνατίας Οδού με συγκεκριμένα πολιτιστικά μνημεία που αναδεικνύονται και συντηρούνται, κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση. Για αυτό  διαθέτουμε πάνω από 50 εκ από τους πόρους του  ΕΣΠΑ. Ξεκινώντας από την Δράμα, η Αγία Σοφία με το Αράπ Τζαμί,Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ,της Θάσου και ερχόμαστε στην Ξάνθη ,η Παλαιά Πόλη κι ο Αρχαιολογικός Χώρος των Αβδήρων, στο Βυζαντινό Τείχος της Κομοτηνής και στο Αμιρέ για να πάμε στον Έβρο στην Αρχαία Ζώνη, στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και κατευθυνόμαστε βόρια, στην Παναγία Κοσμοσώτειρα, στις Φέρες ,στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα. Είναι μερικά από τα 28 έργα. Εννοείται πως αυτή η πολιτιστική διαδρομή θα ψηφιοποιηθεί ,θα είναι διαδρομή  προσβάσιμη σε κινητά, ψηφιακά εργαλεία. Βέβαια, δεν μένουμε σήμερα μόνο στα μνημεία και γενικότερα στην ιστορία. Έχουμε σύγχρονα κτίρια ,Οικία Μάνου Χατζιδάκι που είναι κόσμημα για τον πολιτισμό της. Όλα αυτά θα αναδείξουν την Περιφέρεια ως ένα προορισμό πολιτισμού»

Ν.Γιατρομανωλάκης: «Η Ξάνθη έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο πολιτιστικής ανάπτυξης-Επιδιώκουμε να ωριμάσουμε έργα και στην υπόλοιπη Θράκη»

Ο Υφυπουργός στάθηκε στα ακόλουθα: «Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΟΝΝΕΔ που με προσκάλεσε σε αυτή την εκδήλωση. Ήταν μία ευτυχής συγκυρία, γιατί ενώ σχεδιάζαμε να έρθουμε στην Θράκη, με αφορμή την εκδήλωση το επισπεύσαμε. Θεωρώ πως τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή βοηθούν πολύ τη συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και συνάμα δίνουν μία νέα διάσταση σε αυτά τα ζητήματα. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα ενός πενθήμερου ταξιδιού που θα διατρέξει όλη την Θράκη. Όντως, από το πρωί επισκεπτόμαστε διάφορα σημεία της πόλης .Η αίσθησή μου είναι ότι η Ξάνθη, η οποία έχει περάσει στο παρελθόν περιόδους φοβερής άνθισης και οικονομικής και πολιτιστικής, έχει ένα παρελθόν και ένα υπόβαθρο που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο και για το μέλλον της, όχι μόνο ως μέρος του παρελθόντος της, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και για το μέλλον της  αν αυτό γίνει με το σωστό τρόπο .Έχουμε κάποια εργαλεία στη διάθεσή μας και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης .Επομένως ,σκοπός του ταξιδιού είναι να ανακαλύψουμε και τρόπους μέσω των οποίων μπορούμε να ωριμάσουμε  έργα και στην υπόλοιπη Θράκη. Αυτά θα μπορούσαν να δώσουν μία προστιθέμενη αξία στην περιοχή, θέσεις εργασίας, ένα ξεχωριστό αποτύπωμα δίνοντας ώθηση στον τουρισμό, αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής .Σημαντική είναι η συνεργασία ,οι συμπράξεις τομέων». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Υπάρχουν τόσες δυνατότητες-προοπτικές και αναξιοποίητες ευκαιρίες, που θεωρώ καθήκον της Πολιτείας να βρει τρόπους να τις αξιοποιήσει .Έτσι ,έρχεται μία νέα άνθιση! Είμαστε σε μια περίεργη εποχή .Ο καθένας καλείται να αντλήσει δύναμη από όλα αυτά που τον εμπνέουν. Το κομμάτι του πολιτισμού μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης».

Στ.Μούρκα: «Ορόσημο αποτελεί η σημερινή ημέρα προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς»

Τέλος, το δικό της μήνυμα αποτύπωσε σε αδρές γραμμές η Στ.Μούρκα. Επεσήμανε: «Η αφορμή για τη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης  πάρθηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 18η Ιανουαρίου .Ήταν ένα γεγονός που μας στενοχώρησε όλους τους πολίτες της Ξάνθης και όχι μόνο. Είμαστε νεολαία που αγαπά τον πολιτισμό της. Τα κτίρια ‘’κρύβουν’’ μνήμες, τις οποίες εμείς οφείλουμε να τις διατηρούμε και να πορευόμαστε μαζί με αυτές. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι μία τέτοια εκδήλωση προκειμένου να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία .Πραγματικά η σημερινή μέρα είναι ορόσημο! Βλέπουμε την Κυβέρνηση να ανταποκρίνεται πλήρως στο κάλεσμά μας, κάτι βέβαια που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Θέλουμε να δοθεί ενδιαφέρον  στους ευρύτερους αρχαιολογικούς χώρους. Θέλουμε να επεκταθούμε στο ευρύτερο τμήμα του πολιτισμού ,καθώς αν δεν υπάρχει συλλογικότητα και συνεκτικότητα, δεν μπορούμε κι εμείς να φτάσουμε στο καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα!»

 

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…