250 γρ, κόκκινες φακές
500 γρ. νερό
300 γρ. μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
300 γρ. κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες (έβαλα μόνο μελιτζάνες)
120 γρ. τριμμένο τυρί
5 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
600 γρ. φρέσκιες ντομάτες κομμένες στα τέσσερα ή μια κονσέρβα
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Φρυγανιά τριμμένη
Σοτάρουμε ελαφρά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε και το λάδι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε τις ντομάτες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, φύλλο δάφνης, το νερό, τις φακές και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν οι φακές.
Προσέχουμε να μην τις βράσουμε παραπάνω γιατί βράζουν σε πολύ λίγο χρόνο και υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Παίρνουμε ένα πυρίμαχο ταψί 25Χ18 περίπου το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Στρώνουμε μια στρώση φακές, μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση κολοκυθάκια και ξανά μια στρώση φακές μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγο τυρί ενδιάμεσα στις στρώσεις και τελειώνουμε με μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.