Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ακρίβεια «ματώνει» τα νοικοκυριά της Ξάνθης

Η ακρίβεια «ματώνει» τα νοικοκυριά της Ξάνθης

0

Κάθε βδομάδα αλλάζουν οι τιμές στα ράφια –  Εξετάζεται έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

 

Η ακρίβεια «χτυπά» την εστίαση.  5 – 6 επιχειρήσεις στην Ξάνθη έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους 2 μήνες

 

 

 

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά της Ξάνθης που βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια σ’ όλα τα βασικά προϊόντα που καθημερινά χρειάζονται. Οι τιμές στα ράφια αλλάζουν κάθε εβδομάδα και έχουν φτάσει έως 305 οι αυξήσεις σε γαλακτοκομικά, ζυμαρικά ενώ η τιμή στο λάδι έχει εκτοξευτεί. Το καλάθι του μάρκετ ή του παντοπωλείου της γειτονιάς για τα καθημερινά ψώνια έχει όλο και λιγότερα είδη γιατί ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού έχει ξεφύγει και ως εκ τούτου η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί. Η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η ακρίβεια πλήττει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά γι αυτό και η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα στήριξης.

Κάθε βδομάδα αλλάζουν οι τιμές στα ράφια

Την ανησυχία των πολιτών και την αγωνία τους για την εξασφάλιση του επιούσιου μας μεταφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Παντοπωλών κ. Λευτέρης Τζιβανόπουλος,  εκεί όπου καθημερινά αντικρύζει τους πελάτες του να βλέπουν τις τιμές και να  μετρούν και να ξαναμετρούν τα χρήματά τους και τελικά να αγοράζουν τα μισά απ’ ότι αγόραζαν συνήθως όταν ο πληθωρισμός δεν είχε φτάσει στα τωρινά επίπεδα. Ενδεικτικό της εικόνας του πληθωρισμού που «ματώνει» τα νοικοκυριά είναι ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5% και τον Ιανουάριο στο 5,5% και προ ημερών το οικονομικό επιτελείο ανέβασε τις εκτιμήσεις για εφέτος από το 1% στο 1,5-2%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τον Δεκέμβριο, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα, το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση. «Ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος. Βλέπεις την αγωνία του.  Έχει μεγάλη ακρίβεια σε βασικά είδη που αγοράζει ένα νοικοκυριό. Κάθε εβδομάδα αλλάζουμε τιμές. Οι αυξήσεις είναι 20- 30%. Στα λάδια πολύ μεγαλύτερες. Όλα αυτά μείωσαν πολύ την κατανάλωση. Κόβουν από παντού. Είναι και το ρεύμα που έχει φτάσει στα ύψη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Τους έχουν τσακίσει. Με το ζόρι να βγάλουν το μήνα οι πιο πολλοί. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση», επισημαίνει ο κ. Τζιβανόπουλος.

Τιμές “φωτιά” στα τρόφιμα – Ποια προϊόντα είναι πρωταθλητές ακρίβειας

Την ίδια ώρα οι τιμές εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε άλευρα, δημητριακά και ζυμαρικά, καθώς και σε προϊόντα ατομικής περιποίησης. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται και υπέρογκες αυξήσεις σε κηπευτικά λόγω και της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών. Όλες οι εκτιμήσεις πάντως συνηγορούν ότι οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους 18 μήνες. 

Ποιες ελληνικές πόλεις είναι οι φθηνότερες στην Ε.Ε.

Όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών λιανεμπορίου τροφίμων στη βάση δεδομένων του numbeo (το numbeo είναι crowd-sourced global database για τιμές καταναλωτή παγκοσμίως, με στοιχεία από το 2009), με βάση στοιχεία των τελευταίων 12 μηνών, από τις 175 πόλεις που καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 5 ελληνικές βρίσκονται στις εξής θέσεις:

Στην 107η θέση (Αθήνα), 120η (Θεσσαλονίκη), 109η (Ηράκλειο) και 129η (Πάτρα) και 132η (Λάρισα) έχοντας χαμηλότερη τιμή από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο κατά -9%, -16%, -11%, -19% και -21% αντίστοιχα.

Συνολικά η Ελλάδα στον συγκεκριμένο δείκτη βρίσκεται στην 15η θέση ανάμεσα στις 26 χώρες, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τρεις ακριβότερες χώρες είναι το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Δανία. Οι τρεις φθηνότερες χώρες είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.

Εξετάζεται έκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνονται ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.

Σε αυτή τη βάση, ποσοτικοποιούνται διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία περιλαμβάνουν όσους παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Η έκτακτη ενίσχυση, ουσιαστικά, στοχεύει στην αναπλήρωση απωλειών από την ακρίβεια και έχει το πλεονέκτημα ότι πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη των ωφελουμένων, σε αντίθεση με την ενεργοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος το όφελος να μην αποτυπωθεί ποτέ στα ράφια.

Η ακρίβεια «χτυπά» την εστίαση.  5 – 6 επιχειρήσεις στην Ξάνθη έβαλαν λουκέτο τους τελευταίους 2 μήνες

Η ακρίβεια δεν «πονά» μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τους επαγγελματικούς κλάδους όπως η εστίαση. Όπως σημειώνει η πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου στον κλάδα έχει συρρικνωθεί το καθαρό κέρδος σε πολύ χαμηλά ποσοστά και αυτό είναι απόρροια των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες αλλά και στις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια: «Με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά. Όλες αυτές οι ανατιμήσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, τα ακριβά ενοίκια και τις ανελαστικές δαπάνες έχουν φτάσει πολλές επιχειρήσεις στα όρια της απόγνωσης. Στο τελευταίο δίμηνο στην Ξάνθη έχουν κλείσει πάνω από 5 – 6 επιχειρήσεις Και το ακόμη πιο απογοητευτικό είναι ότι όλες οι προσλαμβάνουσες που έχουμε δεν δείχνουν βελτίωση της κατάστασης. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα ανακάμψει ο κλάδος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…