Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

0

Τερτίπια ελληνικά
Αναιρέσεις, προσφυγές δικαστικές και πάει λέγοντας και όλα αυτά καταλήγουν σε χρονικές καθυστερήσεις. Το νομικό οπλοστάσιο είναι τέτοιο που δίνει την δυνατότητα αυτή που δυστυχώς ως αποτέλεσμα τελικό έχει την καθυστέρηση.
Καθυστέρηση βεβαίως ως προς την εξέλιξη ενός έργου, που ενώ είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, τελικά αυτό θα γίνει σε τέσσερα!
Πρόσφατο παράδειγμα στα καθ΄ ημάς η καθυστέρηση που θα υπάρξει στην έναρξη του δευτέρου τμήματος του κάθετου άξονα Ξάνθης- Βουλγαρίας.
Ένα αναμενόμενο έργο πολλών χρόνων να γίνει, ξεκίνησε μεν πριν 2-3 χρόνια αλλά για να τελειώσει θα χρειαστεί άλλα τόσα και παραπάνω.
Γ.Δ.


Τερτίπια ελληνικά ΙΙ
Και μια και θίγουμε το θέμα αυτό με τον κάθετο άξονα Ξάνθης, δεν θα πρέπει ν’ αγνοήσουμε πως το φαινόμενο των προσφυγών πως είναι συνηθισμένο.
Πολύ συχνά, δεν είναι μόνον οι εταιρείες που προσφεύγουν στα δικαστήρια, είναι και ομάδες πολιτών. Οι οποίες αρνούνται την εκτέλεση ενός έργου, είναι αντίθετες και προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Έτσι, αναπόφευκτα, το έργο σταματά, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και οριστικοποιηθεί η απόφαση. Συνήθως δε για να βγει η απόφαση απαιτείται αρκετό χρονικό διάστημα. Διάστημα βέβαια που δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στις εταιρείες.
Μάλιστα η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων ή ομάδων πολιτών είναι μεθοδευμένες και στοχευμένες όπως στην περίπτωση του μεγάλου έργου άρδευσης περιοχών της δυτικής πλευράς της πεδιάδος της Ξάνθης. Οι οικολόγοι καθυστέρησαν την εκτέλεση του έργου μέχρι του σημείου απένταξής του από το πρόγραμμα.
Τελικά βέβαια επικράτησε η λογική  και η νέα απόφαση άναψε το «πράσινο φως» για την εκτέλεσή του.
Όμως το κακό και η καθυστέρηση έγινε.
Γ.Δ.


Πού είναι η ανάπτυξη;
Πρωϊνό το τηλεφώνημα στα γραφεία μας από συμπολίτη ο οποίος, όπως μου είπε, πήρε αφορμή για την επικοινωνία του τα χθεσινά σχόλια για την τελευταία θέση της Ξάνθης στην περιφέρειά μας.
«Έχεις δίκιο», μου είπε, «όλοι μιλούν για ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Πού στο καλό είναι αυτή;  Κρύβεται και δεν την βλέπουμε; Που είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην βιομηχανία και βιοτεχνία;  Καλά που έχουμε 4-5 μεγάλες και κραταιές επιχειρήσεις στο νομό και υπάρχει απασχόληση. Διαφορετικά θα ήταν πολύ άσχημα τα πράγματα. Κάπου, κάποιοι έχουν ευθύνες».
Οργισμένος και λυπημένος παράλληλα, τα είπε και ξέσπασε ο άνθρωπος. Και είχε δίκιο.
Γ.Δ.


Φιλική υπενθύμιση
Φίλος με γερή μνήμη, με παρεμβάσεις κάπου-κάπου στην στήλη, υπενθυμίζοντάς μας γεγονότα και πρόσωπα, «χτύπησε» και πάλι.
Λοιπόν, με αφορμή τα όσα ελέχθησαν από τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, σε εκεί σύσκεψη για την αποζημίωση της πορτοκαλοπαραγωγής, ενώπιον του πρώην πλέον υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λιβανού, μας θύμισε κάτι σημαντικό.
Μας υπενθύμισε λοιπόν πως ο Π.Δούκας ως υφυπουργός Οικονομικών πως ήταν αυτός για τις γνωστές τότε αποφάσεις του με τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου.
Τότε που η Ξάνθη έγινε άνω- κάτω από τις παραχωρήσεις στους Βατοπεδινούς, με τις δίκες και όλη εκείνη η αρνητική εξέλιξη που χώρισε στα δύο την περιοχή. Ο Δούκας είχε υπογράψει τότε.
Γ.Δ.


Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
Εγκρίθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα είναι το δεύτερο νοσοκομείο που θα γίνει με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, μετά από αυτό της Κομοτηνής που θα ξεκινήσει να χτίζεται το καλοκαίρι.
Το νοσοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο έχει σχεδιάσει ο διάσημος Ιταλός Αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, θα είναι βιοκλιματικό και «πράσινο», μοντέρνο και πανέμορφο, και θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου όπως και αυτό που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Κι ενώ το νοσοκομείο Κομοτηνής εγκρίθηκε από τη βουλή όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ομόφωνα (πλην ΚΚΕ), σ’ αυτό της Θεσσαλονίκης προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», διαφωνώντας με τη λειτουργία του ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου!
Κι αναρωτιέται κανείς γιατί είναι εντάξει να δημιουργείται ένα νοσοκομείο ΝΠΙΔ επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά να είναι κακό όταν αυτό γίνεται επί Ν.Δ.;
Μάλλον είναι αδύνατο να δώσει τη θετική του ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι όταν αφορά στην υγεία των παιδιών ή την οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών, την οποία επίσης καταψήφισε. Κατά τ’ άλλα βέβαια κόπτεται για τη δημόσια υγεία…


Ξεχωρίζει
Σκεφθείτε και φανταστείτε μια έκταση 140 στρεμμάτων. Δεν είναι τεράστια, αλλά είναι αρκετά μεγάλη. Φανταστείτε επίσης αυτή η έκταση να είναι ένα συγκρότημα θερμοκηπίων. Η εικόνα είναι μοναδική.
Τώρα αυτή την έκταση διπλασιάστε την. Χρειάζεται φαντασία μεγάλη.
Λοιπόν, η πρώτη εικόνα είναι πραγματική και βρίσκεται στο Εράσμιο Ξάνθης. Θερμοκήπια Θράκης το όνομα αυτών. Που καλλιεργεί ντομάτα και αγγούρια με το υδροπονικό σύστημα. Δηλαδή με το νερό, αξιοποιώντας το εκεί γεωθερμικό πεδίο.
Και για το πλήρες ιστορικό της Εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης, σας αναφέρουμε ένα άλλο πολύ γνωστό επιχειρηματικό όνομα, «Πλαστικά Θράκης».
Γ.Δ.


Ξεχωρίζει ΙΙ
Η μία εγκατάσταση των θερμοκηπίων στο Εράσμιο, στο δυτικό μέρος του νομού, η δεύτερη που σύντομα θα ξεκινήσει, στο ανατολικό τμήμα, στην Ποταμιά της Νέας Κεσσάνης.
Πάλι με την υδροπονική μέθοδο, πάλι με τη χρήση του εκεί γεωθερμικού πεδίου, πάλι καλλιέργεια ντομάτας και αγγουριού. Σύνολο στρεμμάτων θερμοκηπίου, 270 στρ.
Πράγμα που σημαίνει πως η εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης πως κατατάσσεται στις μεγαλύτερες της Ευρώπης στον τομέα της.
Σύλληψη και έμπνευση από τον άξιο συνεχιστή Κώστα Χαλιορή η όλη δημιουργία που κάνει γνωστή τη Θράκη σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, όπου και εξάγονται τα προϊόντα.
Γ.Δ.


Έφυγε ο Ανέστης Πυριλίδης
Οι παλαιότεροι Ξανθιώτες αποχαιρέτησαν έναν γνωστό συμπολίτη τον Ανέστη Πυριλίδη.
Άνθρωπος που δημιούργησε την ταξιδιωτική ιστορία της Ξάνθης με ταξίδια στην Ευρώπη και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την Βασιλεύουσα όπως την αποκαλούσε.
Τον Ανέστη τον αγάπησε η κοινωνία της Ξάνθης γιατί ήταν ένας ανοιχτός άνθρωπος, χαμογελαστός, φιλικός και ωραίος άντρας.
Παλιός γείτονας, πετυχημένος επαγγελματικά, αγαπητός στην παρέα του, λεβέντης.
Έφυγε σε ηλικία 78 χρόνων.
Στη σύζυγό του Νίτσα και την κόρη του, τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Γ.Δ.


Ποιο καρναβάλι;
Στην εκπομπή «Αταίριαστοι»  του ΣΚΑΙ μίλησαν οι δήμαρχοι Ξάνθης και Πάτρας για το θέμα του καρναβαλιού. Πολύ σωστά ο κ. Τσέπελης τόνισε ότι δεν μπορεί ο δήμος να αναλάβει την ευθύνη για τις πιθανές ολέθριες συνέπειες από διοργάνωση καρναβαλιού  και ότι  αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία και ασφάλεια παρά το γεγονός ότι το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο για την περιοχή μας, όπως αναγνώρισε. Επίσης ο κ. Τσέπελης ανέφερε πως η Ξάνθη έχει πολλούς επισκέπτες και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι όπως επίσης και ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει αυθόρμητες ενέργειες από νέους. Πέρασε το μήνυμα ότι δεδομένων των συνθηκών δεν μπορεί να διοργανωθεί καρναβάλι όπως το ξέραμε παρά μόνο οργανωμένες εκδηλώσεις όπως οι συναυλίες που θα γίνουν στο κλειστό  ελεγχόμενα και με τήρηση των μέτρων. Δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά και κακώς γίνεται η κουβέντα.  Στην Ξάνθη ούτως ή άλλως έχουμε αύξηση κρουσμάτων χωρίς καρναβάλι. Κατά συνέπεια το ξεχνάμε και για φέτος…
Μ.Ξ.


Νόμιμοι εργάτες γης από το Πακιστάν και επιστροφή των παράνομων μεταναστών
Με νέους τρόπους προσπαθεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό το υπουργείο Μετανάστευσης. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπογράφτηκε συμφωνία
του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν για παροχή βίζας για εποχική εργασία έως εννέα μηνών. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι  “θα παρέχει τη δυνατότητα χρήσης εποχικών εργατών με συγκεκριμένη διάρκεια άδειας διαμονής, συγκεκριμένο χρόνο παραμονής, όριο αριθμού και χωρίς δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ζήτησε την έναρξη απευθείας επιστροφών παρανόμων μεταναστών προς το Πακιστάν”. Επίσης, “συνδέει την παραμονή υποχρεωτικά με συγκεκριμένη θέση εργασίας, που πρέπει να έχει συμφωνηθεί πριν την άφιξη του εποχικού εργαζόμενου”.
Έτσι και εργάτες γης θα έχουμε από το Πακιστάν και θα επιστρέφουν οι παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν. Επιπλέον, το υπουργείο εξηγεί ότι “με τη νομοθέτηση του άρθρου 13 ν. 4251/14 και τη σύναψη διμερών συμφωνιών η Ελλάδα προωθεί τη νόμιμη μετανάστευση ως αντίβαρο στις -έως σήμερα- παράνομες αφίξεις στη χώρα. Μετανάστευση με κανόνες που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην κάλυψη αναγκών της ελληνικής οικονομίας με εποχικούς εργαζόμενους”.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…