Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ΟΧΙ στα μπλόκα λένε οι αγρότες της ΑΜΘ

ΟΧΙ στα μπλόκα λένε οι αγρότες της ΑΜΘ

0

Ζητάνε άμεσα συνάντηση με τον νέο υπουργό και λύσεις – Μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση της Κομοτηνή

 

Μίλησαν με τον περιφερειάρχη Χ. Μέτιο και του επέδωσαν Ψήφισμα

 

Μεγάλη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ είχε η κινητοποίηση με στόχο τη διαμαρτυρία για την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και ζητώντας άμεσα λύση από την κυβέρνηση και στήριξη από την περιφέρεια και τους πολιτικούς της περιοχή μας  για την μη επαρκή στήριξη από την κυβέρνηση αλλά και την αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού στα αιτήματά τους. Πάνω από 60 τρακτέρ, που παρατάχθηκαν χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, περισσότεροι από 200 αγρότες από τη Ροδόπη, αλλά και δεκάδες από γειτονικούς Νομούς, συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Συντονιστής της αγροτικής κινητοποίησης Σ. Αργυράκης: «Δεν θέλουμε να στήσουμε μπλόκα αλλά θέλουμε άμεσα λύσεις γιατί δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε…»

Ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος συνάντησε τους αγροτο -κτηνοτρόφους στην είσοδο του κτηρίου και συνομίλησε μαζί τους. Στην συνέχεια του επέδωσαν Ψήφισμα που του ανέφεραν τα προβλήματά τους και του ζήτησαν να τα προωθήσει στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο και να τα υποστηρίξει ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Όπως ανέφερε ένας από τους συντονιστές της διαμαρτυρίας,  πρόεδρος των αγροτών του δήμου Νέστου κ. Σάββας Αργυράκης οι λύσεις πρέπει να δοθούν άμεσα γιατί οι αγρότες με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν την γη αφού το κόστος παραγωγής έχει διογκωθεί υπέρμετρα. Μιλώντας στο «Ε» ο . Αργυράκης σημείωσε ότι η κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων τους θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της κυβέρνησης. : «Δεν είναι στο σκεπτικό μας να στήσουμε μπλόκα. Είναι η έσχατη μορφή διαμαρτυρίας για μας. Ζητάμε όμως άμεσα να συναντήσουμε τον υπουργό και να θέσουμε τα προβλήματά μας. Ζητήσαμε από τον περιφερειάρχη να ζητήσει να επισκεφτεί ο νέος υπουργός με τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ την Κομοτηνή και να συναντηθούμε μαζί του. Δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει. Μείναμε ικανοποιημένοι αλλά επιφυλασσόμαστε μέχρι να δούμε πράξεις. Ενημερώσαμε και τους βουλευτές μας. Έχουν επίγνωσή της κατάστασης. Τους θέλουμε στο πλευρό μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους αγρότες να συστρατευτούν στο αίτημα για άμεσες εκλογές

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλο τον αγροτικό κόσμο να συστρατευτεί στο αίτημα των άμεσων εκλογών: «Πρέπει να φύγουν, τώρα, ώστε να σωθεί ότι μπορεί από τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της χώρας» υποστηρίζει και προτείνει:

  • Να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές.
  • Να επιστραφεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς χωρίς εξαιρέσεις.
  • Να χορηγηθεί ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους
  • Να μηδενιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Να προστατευτεί μέσα από σοβαρούς ελέγχους το ελληνικό προϊόν από τις ελληνοποιήσεις.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος, αποτελεσματικός και βιώσιμος.
  • Να αξιοποιηθούν η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και οι μικροπιστώσεις για παροχή ρευστότητας.

•             Να ρυθμιστούν τα χρέη με απλό, βιώσιμο τρόπο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπα από την κινητοποίηση διαμαρτυρίας των αγροτών στην Κομοτηνή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …