Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Αναπτυξιακό «ρήγμα» στην Θράκη με τον νέο Αναπτυξιακό

Αναπτυξιακό «ρήγμα» στην Θράκη με τον νέο Αναπτυξιακό

0

Αντιδράσεις από τα Επιμελητήρια Ξάνθης – Ροδόπης – Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης και την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής

 

Δυσαρέσκεια Τσιλιγγίρη: «Αναιρείται επί της ουσίας η Διακομματική Επιτροπή…»

 

 

Έντονο προβληματισμό αλλά και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους παραγωγικούς  φορείς και πολιτικούς  παράγοντες της Ξάνθης, ο διαχωρισμός που γίνεται στους τρεις νομούς της Θράκης σε σχέση με τα επενδυτικά κίνητρα που προβλέπονται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Η ευνοϊκότερη μεταχείριση του νομού Έβρου, τόσο σε επίπεδο επιδότησης που ανέρχεται σε 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30% καθώς και το μπόνους στη συνολική βαθμολογία του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%, δίνουν ένα σαφές επενδυτικό προβάδισμα στο Έβρο και ανοίγουν ακόμη περισσότερα την αναπτυξιακή «ψαλίδα» μεταξύ των νομών της Θράκης.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τα Επιμελητήρια Ξάνθης – Ροδόπης και  Επαγγελματικό  – Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Οι πρόεδροι Σ. Μωραΐτης, Α. Γραβάνης και Ν. Αγγελίδης συνυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Διακομματικής Ν. Μπακογιάννη.

Οι πρόεδροι ζητούν απαντήσεις γιατί αυτό ο διαχωρισμός και αυτή η διαφοροοποίησης τα κίνητρα τονίζονται ότι αν αυτό ισχύσει τελικά θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης.

Η επιστολή των Επιμελητηρίων Ξάνθης – Ροδόπης

Κύριοι Υπουργοί,

Αναφερόμενοι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» εκφράζουμε καταρχήν την ικανοποίησή μας για την παροχή επενδυτικών κινήτρων στις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης. Με μεγάλη μας έκπληξη όμως παρατηρήσαμε ότι στο άρθρο 30 του ανωτέρω νόμου προστέθηκε η παράγραφος 6 με την οποία διαφοροποιούνται τα κίνητρα επιχορήγησης στις Π.Ε. της Θράκης, και συγκεκριμένα η επιχορήγηση στην Π.Ε. Έβρου ορίζεται σε ποσοστό 60% ενώ για τις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης το ποσοστό πέφτει στο 30%! Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται και αυτό, με την Π.Ε. Έβρου να λαμβάνει 10% και οι Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης 5%!

Κύριοι Υπουργοί,

Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν διαφοροποιήθηκαν τα αναπτυξιακά κίνητρα για τις Π.Ε. της Θράκης, που δόθηκαν με τους εκάστοτε σχετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Η Θράκη πάντα αντιμετωπίζονταν ως ενιαίο σώμα.

Και βέβαια κάτι τέτοιο ποτέ δεν συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, ούτε βέβαια και περιλαμβάνεται στο πόρισμά της.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σκεπτικό του διαχωρισμού αυτού, καθώς η ανάγκη ανάπτυξης των Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή της Π.Ε. Έβρου, και θα ήταν σκόπιμο να μας διευκρινίσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Κύριοι Υπουργοί,

Παρακαλούμε όπως στο άμεσο μέλλον αποκαταστήσετε τον άδικο αυτό αναπτυξιακό διαχωρισμό μεταξύ των Π.Ε. της Θράκης, μια και αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα της ανάπτυξης στις Π.Ε. Ροδόπης και Ξάνθης, οι οποίες ήδη πλήττονται από τα διαφορετικά οικονομικά περιβάλλοντα των βόρειων και ανατολικών γειτονικών χωρών».

Σ. Μωραΐτης: «Πρώτη φορά κυβέρνηση διαιρεί την Θράκη…»

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μωραΐτης τόνισε πως άμεσα ζητούν απαντήσεις και από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο καθώς και από την πρόεδρο της Διακομματικής επιτροπής, επισημαίνοντας ότι στο Πόρισμα της Διακομματικής δεν γίνεται διαχωρισμός των νομών της Θράκης: «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαιρεί τόσο ωμά και χωρίς καμμιά συζήτηση αναπτυξιακά την Θράκη. Ας μας απαντήσουν για ποιο λόγο κάναμε Διακομματική επιτροπή;  Για τα μάτια του κόσμου προφανώς…Πού το λέει αυτό το Πόρισμα της Διακομματικής; Γιατί πέρασαν νύχτα τον αναπτυξιακό μ’ αυτή τη διαφοροποίηση; Γιατί να έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ξάνθη ή στην Ροδόπη αφού αν πάει στον Έβρο θα βάλει τα μισά ίδια κεφάλαια; Δεν έχουμε καμιά διαμάχη με τον Έβρο αλλά αυτό δημιουργεί μια ανισότητα. Διαιρεί την Θράκη επενδυτικά και επιχειρηματικά.  Δημιουργεί νομούς δύο κατηγοριών. Περιμένουμε απαντήσεις. Πρέπει να υπάρχει κινητοποίηση από όλους τους φορείς. Είμαστε ο τελευταίος νομός της χώρας σε ΑΕΠ και η περιφέρειά μας είναι η προτελευταία. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια παρά να αντιδράσουμε».

Δυσαρέσκεια Τσιλιγγίρη: «Αναιρείται επί της ουσίας η Διακομματική Επιτροπή…»

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε μιλώντας στο «Ε» ο βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, την οποία μετέφερε και σε κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι αυτή η διαφοροποίηση στα κίνητρα αδικεί τους νομούς Ξάνθης – Ροδόπης: «Αναιρεί στην πράξη την ύπαρξη και την ουσία την Διακομματική Επιτροπής. Δημιουργούνται ανισότητες έναντι του Έβρου», υπογράμμισε ο κ. Τσιλιγγίρης.

 

 

Ε. Στυλιανίδης, βουλευτής ΝΔ Ροδόπης: «Πετύχαμε να βάλλουμε τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αναπτυξιακής Στήριξης»

Στον αντίποδα ο βουλευτής ΝΔ Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κάνει λόγο  σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ για επιτυχία: «Πετύχαμε να βάλλουμε τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αναπτυξιακής Στήριξης, που αυτό σημαίνει πως είναι στην πρώτη ζώνη –πανευρωπαϊκά- προτεραιότητάς, όταν προκύπτει ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή εθνική πρόγραμμα, με ποσοστά άνω του 70%. Καταφέραμε να επεκτείνουμε στα 30 χλμ από τα σύνορα, από τα 15 και να εντάξουμε τους 4 νομούς Έβρου, Ξάνθη, Ροδόπης και Δράμας». Όπως διευκρίνισε ο κ. Στυλιανίδης : “Σε όλη την Ελλάδα έχει σταματήσει πλέον η επιδότηση των Μεσαίων επιχειρήσεων. Κατ’ εξαίρεσιν υπήρχε πρόταση να παραμείνει η επιδότηση στο Βόρειο Έβρο. Αντί λοιπόν να σταματήσει αυτού του τύπου η χρηματοδότηση, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, -από 50-250 εργαζόμενους- στο Βόρειο Έβρο, επελέγη να επεκταθεί το μέτρο και στους τρεις νομούς της Θράκης κλιμακωτά, με κριτήριο την απόσταση από την Τουρκία που είναι μη Ευρωπαϊκή χώρα. Δόθηκε λοιπόν ένα μπόνους 60% επιδότηση και 40% φορολογικά κίνητρα. Αντίστροφα στους άλλους δύο νομούς δόθηκε 30% επιδότηση με 70% φοροαπαλλαγή. Αυτό που ίσως δεν έγινε είναι η πλήρης ενημέρωση του νέου πλαισίου και πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…