Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

0

Πράσινο στην πόλη
Παγίως υποστηρίζω πως ένα από τα δεδομένα που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων μιας πόλης πως είναι το πράσινο, δηλαδή η ύπαρξη χώρων πρασίνου.
Προφανώς η ύπαρξη δέντρων και θάμνων μειώνει την θερμοκρασία τους θερμούς μήνες, καθαρίζει την ατμόσφαιρα και γενικά δημιουργεί ευχάριστη εικόνα οπτική και κλιματική.
Πριν χρόνια η προγραμματισμένη φύτευση δέντρων ή θάμνων, αποτελούσε μια υπαρκτή υποχρέωση του δήμου.
Πρόσφατα αυτή η δράση έχει ατονήσει άγνωστο για ποιο λόγο. Μήπως εκτιμούν στον δήμο Ξάνθης πως ο δήμος μας έχει γίνει καταπράσινος και δεν χρειάζεται άλλο πράσινο; Αν το νομίζουν, κάνουν μεγάλο λάθος και φρόνιμο είναι να το διορθώσουν.
Γ.Δ.


Το άλσος Ευμοίρου
Και μια ο λόγος για πράσινο και την ανάγκη ν’αυξηθεί στην πόλη με σχέδιο και προγραμματισμό φυσικά, αξίζει να θίξουμε και να υπενθυμίσουμε την εκκρεμότητα που έχει ο δήμος στο θέμα του άλσους Ευμοίρου.
Ο δήμος Ξάνθης διαθέτει ένα μοναδικό στολίδι, ένα πλούτο της φύσης λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και κατά ένα περίεργο και άγνωστο λόγο το αφήνει αναξιοποίητο.
Το άλσος Ευμοίρου, που είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική ιστορία της Ξάνθης, χρόνια τώρα υποβαθμίζεται, γνωρίζει εγκατάλειψη και απολύτως καμία φροντίδα.
Ένας μοναδικός χώρος πρασίνου, πνεύμονας αλλά και σημείο αναφοράς για μια σειρά από αθλητικές δραστηριότητες στη φύση.
Γ.Δ.


Ένα διαμάντι στη λάσπη
Είναι γεγονός πως το Άλσος Ευμοίρου διαχρονικά δεν έτυχε σοβαρής φροντίδας από καμία δημοτική αρχή από την μεταπολίτευση και μετά.
Όλοι αγνόησαν την μεγάλη ευκαιρία, απαξίωσαν τον χώρο συνολικά όπως και τον χώρο της ταβέρνας και η μία δημοτική αρχή παραδίδει στη νέα μια προβληματική εικόνα μιζέριας συνολικά για το άλσος.
Εκεί όπου θα μπορούσαν να υλοποιήσουν μια παρέμβαση ήπιας μορφής, με διαδρομές, σημεία άσκησης, πικ-νικ, διοργάνωσης παιγνιδιών, ποδηλατοδρομίας και άλλα.
Διάθεση και φαντασία χρειάζεται, που όμως όπως φαίνεται κανείς δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει.
Κι έτσι, ένα εν δυνάμει διαμάντι, μένει πνιγμένο στη λάσπη και την αδιαφορία.
-Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Υπαίθρια παγκάκια
Σήμερα η στήλη ξεκίνησε με θέματα που έχουν να κάνουν με την πόλη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας σ’ αυτήν.
Η επισήμανση έγινε από συμπολίτες μας και είναι σωστή.
Μας επισημάνθηκε δηλαδή πως η πόλη γενικώς διαθέτει λίγα παγκάκια. Κι αυτά, τα περισσότερα βρίσκονται στο κέντρο ή στην περιοχή του ξενοδοχείου Ελισσώ.
Το ψάξαμε το θέμα και διαπιστώσαμε πως πράγματι η παρατήρηση των συμπολιτών είναι σωστή.
Ιδού λοιπόν άλλη μια πρόταση προς τη δημοτική αρχή, να τοποθετήσει υπαίθρια παγκάκια σε σημεία που δεν ενοχλούν και δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Γ.Δ.


Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου
Ολοένα και πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα του πολέμου στην γειτονιά μας! Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει ξανά πεδίο πολέμου. Οι ρωσικές στρατιωτικές  δυνάμεις μεταφέρονται όλο και πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα και η ανησυχία κορυφώνεται. Αν νομίζει κανείς ότι αν υπάρξει σύρραξη θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα αφορά μόνο τις δύο χώρες, Ρωσία – Ουκρανία, πλανάται…
Διακυβεύονται τεράστια  ενεργειακά συμφέροντα για όλες τις χώρες της Ευρώπης, και την Ρωσία και το ΝΑΤΟ.
Όλες οι πιθανότητες συγκλίνουν σε επικείμενη επίθεση από τους Ρώσους και αυτό θα έχει ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Ας ελπίσουμε τελευταία στιγμή να αποτραπεί για το καλό της ανθρωπότητας.
Μ.Ξ.


Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ και η σοβαρότητα
Γελάω, διότι αυτό είναι η λύση για όλα όσα ακούω για τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ. Αυτόν τον φόρο ακίνητης περιουσίας ο οποίος «μπήκε» προσωρινά αλλά χρόνια τώρα έχει μονιμοποιηθεί και τον εισπράττουν όλες οι κυβερνήσεις.
Αιτία του γέλιου; Η δήλωση του πρωθυπουργού πως θα μειωθεί σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ τη νέα περίοδο. Πριν στεγνώσει η μελάνη από τη δήλωση αυτή, άρχισε ο πλειστηριασμός από τα υπόλοιπα κόμματα.
Μείωση κι αυτοί, μεγαλύτερη μάλιστα από την κυβερνητική.
Γελώ με την έλλειψη σοβαρότητας, γι’ αυτόν τον πλειστηριασμό εκπτώσεων που τον ανακάλυψαν τώρα και τον υπόσχονται για το αύριο.
Υποσχέσεις, λόγια, δηλώσεις και προσβολή της μνήμης των πολιτών. Μέχρι πότε άραγε;
Γ.Δ.


Για το Χατζιδάκειο
Είχα υποσχεθεί πως σύντομα θα κάνω μια αναφορά για το γνωστό κτίριο της οδού Βενιζέλου, γνωστό ως Χατζιδάκειο.
Λοιπόν, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η όλη υπόθεση ξεκίνησε με μια πρόταση του τότε νομάρχη Γιώργου Παυλίδη. Ήταν Νοέμβριος του 2010. Μάλιστα επιχείρησε να το βάλει στο ΕΣΠΑ της εποχής με ένα ποσό 150.000 για να κάνει την πρώτη δημοπρασία αλλά το ποσό ήταν λογιστικό, όχι πραγματικό.
Μετά τις εκλογές ανέλαβε ως νέος νομάρχης το 2011 ο Φώτης Καραλίδης. Την 1η Ιανουαρίου ενώ η νομαρχία ήταν κλειστή, εμφανίστηκε ο εργολάβος Μεγκλής, ο οποίος ζητούσε 5,5 εκ. όσα ήταν ο προϋπολογισμός του έργου για το κτίριο.
Προφανώς ο εργολάβος ήθελε να διασφαλιστεί με την αλλαγή της διοίκησης. Αργότερα έλαβε ένα ποσό 90.000€ ως αρχή.
Γ.Δ.


Για το Χατζιδάκειο ΙΙ
Στη συνέχεια Γιαννακίδης και Καραλίδης κατέβηκαν Αθήνα. Εκεί ο Καραλίδης επισκέφθηκε την κυρία Μενδώνη και της ζήτησε να μεταφέρει το έργο συντήρησης κλπ στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας από αυτό του υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, ξεκίνησε η χρηματοδότηση του έργου από τον Μάιο του 2011.
Αυτή είναι η αλήθεια για τα έργα που τελικά έγιναν στο κτίριο.
Υπάρχει όμως και μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Όταν έγιναν τα εγκαίνια από τον Παυλίδη, ο Καραλίδης παρότι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δεν έλαβε πρόσκληση να παραστεί σ’ αυτά.
Μετά από ένα χρόνο ερμητικά κλειστό το Χατζιδάκειο, μετά την παράδοσή του, άνοιξε και «λειτουργεί» από τον Ιούλιο του 2015.
Το θέμα «λειτουργεί»  είναι σχήμα λόγου βέβαια, όπως καλά γνωρίζουν οι Ξανθιώτες. Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα ο Μέτιος είχε συνάντηση με την υπουργό  Πολιτισμού εκτός των άλλων, και για το θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Παραμένει πρόεδρος η Π. Καρασακαλίδου στον Πολιτιστικό-Φυσιολατρικό Σύλλογο Τοξοτών
Από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στο Πνευματικό Κέντρο Τοξοτών Ξάνθης την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, αναδείχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου Τοξοτών. Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε σε σώμα και ορίστηκαν τα μέλη του στις αντίστοιχες θέσεις, ως εξής:
Πρόεδρος: Καρασακαλίδου Παρασκευή
Αντιπρόεδρος: Συμιντηρίδης Κωνσταντίνος
Γενική Γραμματέας: Μανδέλου Καλλιόπη
Ταμίας: Ξενιτίδου Ελένη
Τακτικά Μέλη: Ατανίδης Ιωάννης, Ξανθοπούλου-Συμιντηρίδου Αναστασία, Αηδονοπούλου Θεοδώρα
Η  εκλογική διαδικασία της 30ης Ιανουαρίου 2022, έδειξε πως οι κάτοικοι των Τοξοτών επιθυμούν ένα Σύλλογο ζωντανό, για να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας, της πόλης και όχι μόνο.


Χωρίζει τη Θράκη στα δύο ο νέος Αναπτυξιακός – Κουρελόχαρτο το πόρισμα της Διακομματικής;
Κεραυνός εν αιθρία ο νέος Αναπτυξιακός. Για πρώτη φορά «σπάει» η ενότητα της Θράκης και αντιμετωπίζεται διαφορετικά ο Έβρος έναντι της Ροδόπης και της Ξάνθης. Για πρώτη φορά δίνονται τα μεγαλύτερα κίνητρα σε επιδότηση και φοροελαφρύνσεις αλλά και μπόνους σε κριτήρια για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον Έβρο, σε σημείο μάλιστα που τα ίδια κεφάλαια που θα χρειαστεί ο επενδυτής να είναι τα μισά απ’ ότι αν επενδύσει σε Ξάνθη και Ροδόπη. Το γιατί είναι εύκολο να το απαντήσουμε αν το εξετάσουμε μέσα από το πρίσμα  των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων του Έβρου που είναι η θέση του σε σχέση με την Τουρκία, το λιμάνι του και το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Όμως αυτή ακριβώς η αντιμετώπιση διευρύνει τις ανισότητες μέσα στην ίδια την Θράκη και την περιφέρειά μας την ΑΜΘ, που κακώς δεν εντάσσεται ενιαία στο Αναπτυξιακό νόμο αλλά ούτε και στην Διακομματική. Δημιουργεί νομούς δύο ταχυτήτων και τόσα χρόνια αυτό που επιχειρείται σε λόγια τουλάχιστον είναι η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και η εμπέδωση περιφερειακής συνείδησης.  Να θυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε και το Πόρισμα της Διακομματικής για την Θράκη, κι αυτό δεν δίνει περισσότερα αναπτυξιακά κίνητρα στον Έβρο ούτε διαχωρίζει την Θράκη. Αυτό προφανώς και δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν απ’ όσους σχεδίασαν τον Αναπτυξιακό νόμο. Δηλαδή επί της ουσίας και επί του πρακτέου αναιρείται η Διακομματική και οι αποφάσεις της. Άρα επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι  προφανώς και μόνο επικοινωνιακούς λόγους εξυπηρετούσε η σύστασή της αφού οι αποφάσεις της δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…