Στα δύσκολα μετράς την αξία
«Ετοιμότητα της κρατικής μηχανής, ακούγαμε μέρες πριν χιονίσει σε όλους τους τόνους και από όλους τους φορείς. Μας έπρηξαν με την ετοιμότητά τους που ήταν μόνο λόγια κι από έργα μηδέν».
Δεν είναι παρά ένα μέρος και αρκετά πολιτισμένο μάλιστα στην διατύπωση ως προς όλα όσα τραγικά συνέβησαν στην πρωτεύουσα του κράτους.
Η διάψευση των λόγων τόσο από την κυβέρνηση, όσο και τους δήμους και περιφέρεια, ήταν πρωτοφανής. Τα λόγια αποδείχτηκαν ανόητες υπερβολές των ιθυνόντων που είχαν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών.
Αποδείχθηκε πανηγυρικά πως στα δύσκολα που μετράς την αξία όλων που έχουν τις ευθύνες για απόδοση, πως είναι λίγοι, έως ανύπαρκτοι.
Γ.Δ.
Διαχρονικές ευθύνες
Με το χέρι στην καρδιά, οφείλουμε ν’ αποδεχτούμε τις διαχρονικές ευθύνες που επί σειρά δεκαετιών δημιουργήθηκαν από όλα τα κόμματα και τις δημοτικές αρχές.
Ευθύνες στη λειτουργία τους, στην πρόσληψη προσωπικού όχι με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά με τελείως κομματικά.
Έτσι, στελεχωμένο το δημόσιο και οι δήμοι από ανθρώπους που έχουν απαιτήσεις μόνο κι όχι το αίσθημα και των δικών τους υποχρεώσεων, καλυπτόμενοι μάλιστα και πίσω από τη μονιμότητα, ουσιαστικά αποτελούν μια στρατιά ανθρώπων που αποδίδουν ελάχιστα, που αποφεύγουν τις ευθύνες τους, που φυγοπονούν.
Οι ευθύνες γι’ αυτήν την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι γενική, τη χρεώνονται όλοι. Στη μάχη επομένως, όπως αυτή του χιονιά, αυτοί οι στρατιώτες ήταν σίγουρο ότι θα ηττηθούν. Έτσι και συνέβη.
Γ.Δ.
Ενδιαφέρον μηδέν
Υπάρχει όμως ενοχή μεγάλη κι ευθύνες τεράστιες και προς μία κατεύθυνση, αυτή του διαχειριστή της Αττικής Οδού. Δεν έχει σημασία το όνομα, όσο η εγκληματική αδιαφορία της εταιρείας. Η οποία πέρα από τις λανθασμένες αποφάσεις της στη διαχείριση της κρίσης, ΔΕΝ ενδιαφέρθηκε ΚΑΘΟΛΟΥ για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν επί ώρες μέσα στο κρύο και το χιόνι.
Δεν έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και ευαισθησία, να πάει νερό, σάντουιτς, κουβέρτες ή να ενημερωθεί για τυχόν σοβαρές περιπτώσεις ασθενών ή ηλικιωμένων.
Αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά είναι το χειρότερο αρνητικό στίγμα της εταιρείας. Πέρα από την έλλειψη διαφόρων μηχανημάτων εκχιονισμού, ρίψης αλατιού και εισόδου στην Αττική Οδό μεγάλων φορτηγών και χιλιάδων Ι.Χ. όταν γνώριζε πως η έξοδοι είχαν φρακάρει. Τεράστιες, μεγάλες ευθύνες και ευτυχώς χωρίς απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ευτυχώς που είχε την ευθιξία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας να παραιτηθεί, χωρίς βέβαια να μειώνονται έτσι οι μεγάλες ευθύνες του παρόχου.
Γ.Δ.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης
Εκπλήσσει η ΕΛΜΕ Ξάνθης όχι μόνο με το ευφάνταστο αλλά και κάπως άστοχο τίτλο της ανακοίνωσής της : «ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ’ αλεύρι» αλλά και την επιμονή να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά στην περιφερειακή μας ενότητα μιας και δεν υπάρχει λόγος να είναι κλειστά, απλά να ανοίγουν αργότερα για να αποφευχθεί ο πρωινός παγετός. Μια πρόταση πολύ σωστή αν και δεν μας έχουν συνηθίσει οι εκπαιδευτικοί να μην θέλουν αυτά τα ….διαλείμματα. Να θυμηθώ ότι παλαιότερα πάντα έκαναν τις εκλογές ή τις συνελεύσεις τους σε μέρες και ώρες μαθήματος.
Σ’ ότι αφορά δε τις συνθήκες εργασίας λόγω κορωνοϊού που αναφέρουν στην ανακοίνωσή της, λες και είναι copy paste από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μ.Ξ.
Ποιος φταίει;
Καλοκαίρι καιγόμαστε, βρέχει πλημμυρίζουμε, χιονίζει αποκλειόμαστε. Αυτό είναι το τρίπτυχο της κρατικής και δημοτικής ανεπάρκειας της χώρας μας.
Μιας χώρας που δημιουργεί επιτροπές για να εξετάσουν το θέμα, που βρίσκει την ευκαιρία μονίμως να προσλάβει και πάλι δικά μας παιδιά, που αγοράζει μηχανήματα τα οποία την ώρα της κρίσης είναι ανενεργά ή χαμένα τόσο τα ίδια όσο και οι χειριστές τους.
Μια χώρα που είναι πρώτη στις ανακοινώσεις, στις δικαιολογίες και στην παχυδερμία αφού κανείς υπουργός δεν παραιτείται.
Τελικά ποιος φταίει;
Οι κυβερνήσεις ποτέ, οι Περιφέρειες επίσης, οι δήμοι είναι μικροί τι να κάνουν κι αυτοί.
Μάλλον φταίμε εμείς, οι απλοί κάτοικοι αυτής της αστείας χώρας με τους χοντρόπετσους πολιτικούς.
Ναι, εμείς φταίμε διαχρονικά, γιατί εμείς τους ψηφίζουμε, είναι όμοιοί μας, κάποιοι ή πολλοί και χειρότεροί μας.
Αγαπητοί συνέλληνες, τούτος ο τόπος δεν έχει σωτηρία, πάει τελείωσε. Το πως επιβιώνει είναι ένα θέμα.
Γ.Δ.
Κρίση εν όψει
Η πανδημία από τη μία πλευρά, τα φυσικά φαινόμενα από την άλλη που κυριολεκτικά κουρέλιασαν τις δήθεν προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού, έχουν αποσπάει την προσοχή μας από ένα σοβαρό θέμα, αυτό της αντιπαράθεσης Δύσης με Μόσχα.
Ήδη τα πράγματα έχουν φθάσει σε προχωρημένη κατάσταση εξαιτίας της προσπάθειας της δύσης να εντάξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα το έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα εδώ και καιρό και σίγουρα δεν θα κάνει πίσω, μη ανεχόμενη αυτήν την περικύκλωσή της από χώρες ενταγμένες στο δυτικό αμυντικό σύμφωνο. Την ίδια αποσαφήνιση είχε κάνει παλαιότερα για τη Γεωργία και το απέδειξε εισβάλλοντας και προσαρτώντας την.
Γ.Δ.
Σε τεντωμένο σχοινί
Τα πράγματα ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου ήρεμα, παρότι η Ρωσία επιμένει πως δεν έχει καμία πρόθεση εισβολής. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ποικίλες όπως και προσεγγίσεις διαφορετικές.
Συγκεκριμένα η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. δεσμεύεται από τις αποφάσεις αυτών. Από την άλλη η Αθήνα δεν θέλει να εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση Δύσης- Μόσχας.
Επίσης η χώρα μας με τη Μόσχα διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις παρά τις όποιες διαφωνίες.
Έτσι, η χώρα μας, όπως και Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, παρότι ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, βρίσκονται όλες σε τεντωμένο σχοινί, ακροβατώντας με προσοχή.
Το ξαναλέμε. Η όλη κατάσταση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή στη διαχείρισή της, ενώ εάν πάει κάτι στραβά θα τινάξει στον αέρα και πάλι ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η Αμερική θα παρακολουθεί από μακριά.
Γ.Δ.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ
Για την ένταση της χιονοκαταιγίδας που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες μέρες μίλησε ο καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας και ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.
Ο καθηγητής επεσήμανε πως η συχνότητα εμφάνισής των φαινομένων που αυξάνει, και η έντασή τους, που επίσης αυξάνει, δεν είναι τυχαία. Γίνεται μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι μαζί μας, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν.
«Η χιονοκαταιγίδα είναι μια κακοκαιρία που συνέβαινε κάθε 40-50 χρόνια, πλέον θα συμβαίνει πιο συχνά, και επομένως καλό είναι να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις νέες καταστάσεις. Να προφυλαχτούμε, με πρόληψη. Είμαστε στη φάση όπου όταν μας ειδοποιούν οι ειδικοί ότι θα γίνει μεγάλη διαταραχή στην ατμόσφαιρα, παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα. Υπάρχουν αλατιέρες, στόλος από μπουλντόζες που ανοίγουν τους δρόμους, απαγορεύεται η κίνηση στα φορτηγά, όπως έγινε στην ΕΟ. Απλώς η Αττική Οδός ατύχησε», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «Αμφιβάλλω αν η Αττική Οδός έχει μηχανήματα για να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης φαινόμενα».
Συγγνώμη αλλά…
Επιτέλους ακούσαμε και έναν πρωθυπουργό να ζητάει συγγνώμη από τους πολίτες και να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την ανεπιτυχή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Επιτέλους η πολιτεία ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και αναλαμβάνει την ευθύνη των λαθών της και δεν κρύβεται πίσω από δικαιολογίες. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα αρκεί βέβαια να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε και όχι να ζητάμε συνεχώς συγγνώμη! Γιατί κάποτε η ανοχή τελειώνει.
Σ’ ότι αφορά την αποζημίωση των 2.000 ευρώ είναι ένα ακόμη θετικό βήμα. Ο πολίτης αποζημιώνεται για την ταλαιπωρία που υπέστη από την ανεπάρκεια του ιδιωτικού φορέα της Αττικής Οδού εν προκειμένου, που είχε την ευθύνη να την συντηρεί και να την διατηρεί ανοιχτή. Όχι μόνο να πληρώνει διόδια! Δίκαιο που έγινε πράξη. Μάλιστα είχε απήχηση και στην Τουρκία με αφορμή την κακοκαιρία που πλήττει την Κωνσταντινούπολη και είχαν και εκεί εγκλωβισμό ανθρώπων στους δρόμους επί ώρες Ακόμη και οι φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες καταγγέλλουν τον κρατικό και δημοτικό μηχανισμό για τη μη έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sigmalive.com, εντύπωση προκαλεί στον τουρκικό Τύπο η αποζημίωση 2.000 ευρώ που δίνεται στους οδηγούς της Αττικής Οδού, αντιπαραβάλλοντας την απόφαση της Αθήνας με την έλλειψη κοινωνικού κράτους στην Τουρκία.
Μ.Ξ.
Στα χέρια του Κ.Κουρτίδη
Για να δούμε λοιπόν τι θα κάνει ο Κώστας Κουρτίδης, «τι ψάρια θα πιάσει» αυτός στο θέμα του Μουσείου Καπνού. Η υπόθεση είναι στα χέρια του και φυσικά του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.
Στο χθεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας παρουσιάστηκε εν συντομία, όλη η προϊστορία της υπόθεσης και πως έφθασε μέχρι το σημείο λίγο πριν το στήσιμο των αντικειμένων.
Αναμένουν λοιπόν οι Ξανθιώτες από τον αντιπεριφερειάρχη Κουρτίδη να δράσει εγκαίρως και με επιτυχία.
Όλα είναι έτοιμα, άνθρωποι δούλεψαν χρόνια για να ετοιμαστούν, δε μένει παρά το σήμα του αρμόδιου περιφερειάρχη για την λήξη της εκκρεμότητας αυτής.
Γ.Δ.