Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό η μελέτη αναπαλαίωσης της Δημοτικής Αγοράς

Με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό η μελέτη αναπαλαίωσης της Δημοτικής Αγοράς

0

Η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να δημοσιευθεί το προσεχές τετράμηνο – Σε 400.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός

 

Μ. Τσέπελης: «Θα αναδείξουμε τον διττό ρόλο της δημοτικής αγοράς»

 

 

Ένα πρώτο βήμα για την ανάπλαση – αναπαλαίωση της Δημοτικής Αγοράς γίνεται με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την μελέτη. Η δημοτική αρχή αφού αποδέσμευσε το έργο αυτό, που ήταν μαζί με το μεγάλο έργο της ανάπλασης των οδών Πλατεία Μπαλτατζή , Μπρωκούμη, Μεγάλου Ρέματος, πλατεία Ελευθερίας και 40 εκκλησιών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων προχωρά σε διαγωνισμό για την μελέτη με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Να σημειώσουμε πως η ιδέα για το προαναφερόμενο έργο ξεκίνησε επί θητείας Μιχάλη Στυλιανίδης αλλά και συμπεριελάμβανε και την ανάπλαση της Δημοτικής αγοράς. Αλλά το έργο δεν βρήκε πρόγραμμα χρηματοδότησης και έμεινε στο συρτάρι για χρόνια. Η νυν δημοτική αρχή το «έσπασε» βγάζοντας έξω την ανάπλαση της Δημοτικής αγοράς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόταση χρηματοδότησης για το υπόλοιπο έργο έχει υποβληθεί στο «Α. Τρίτσης» με προϋπολογισμό στα 2 εκ. ευρώ.

Αντιδήμαρχος Ι. Ζερενίδης: «Στόχος μας μια ολική προσέγγιση ανάπλασης – αναπαλαίωσης»

Το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο συζήτηση στη συνάντηση εργασίας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σοφία Ψωμά, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Ζερενίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερενίδης μιλώντας στο «Ε» η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει δύο στάδια. Το  πρώτο αφορά την πλήρη αποτύπωση του κτηρίου και την στατική του τεκμηρίωση,  και το δεύτερο την εξωτερική του εμφάνιση: «Η Δημοτική αγορά είναι χαρακτηρισμένο Μνημείο. Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων θα επιχειρήσουμε μια ολική προσέγγιση αναπαλαίωσης. Η μελέτη θα μας δείξει αν θα διατηρηθούν ή θα απομακρυνθούν κάποιες προσθήκες που έγιναν μεταπολεμικά. Πρότασή μας είναι να υπάρχει μια ομοιομορφία εσωτερικά στις όψεις των καταστημάτων και θα εξετάσουμε και άλλες χρήσεις ειδών τέχνης και πώλησης τοπικών προϊόντων μαζί με τις υπάρχουσες. Η εξωτερική όψη του είναι σχεδόν αυτούσια όπως όταν κτίστηκε. Είναι ένα σημαντικό, ιστορικό κτήριο και θέλουμε να το αναπαλαιώσουμε και να το καταστήσουμε πιο λειτουργικό».

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός Προσχεδίων με απονομή Βραβείων

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: «Η αναπαλαίωση του ιστορικού μνημείου της πόλης μας, που αποτελεί βασικός προγραμματικός στόχος της δημοτικής αρχής θα πραγματοποιηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Προστασίας του Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, καθώς, το εμβληματικό κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο.

Με βάση το νομικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ υπ. αριθμ. 26804/18-6-2011, απόφαση πρώην ΥΠΕΚΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), ο Δήμος Ξάνθης επέλεξε τη διενέργεια Σύνθετου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων με απονομή Βραβείων.

Η σύνταξη των Τευχών Δημοπράτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να δημοσιευθεί το προσεχές τετράμηνο.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο Δήμος Ξάνθης θα υπογράψει σύμβαση με τον νικητή του πρώτου βραβείου για την ανάθεση εκπόνησης της οριστικής μελέτης του έργου.

Μ. Τσέπελης: «Θα αναδείξουμε τον διττό ρόλο της δημοτικής αγοράς»

Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης εκφράζοντας την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής, τόνισε: «Κύριος στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου της πόλης και γι’ αυτόν τον σκοπό εργαστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα -και συνεχίζουμε- ώστε να επιτύχουμε την ανάδειξη του διττού ρόλου της Δημοτικής Αγοράς: ενός οικονομικού κυττάρου της Ξάνθης μας που θα λειτουργεί εύρυθμα και θα αποτελεί, ταυτόχρονα, πόλος έλξης για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους επισκέπτες της, στις δεκαετίες που έρχονται».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…