Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

0

Υπευθυνότητα και σοβαρότητα
Δεν θα ασχοληθούμε με την σοβαρότητα που πρέπει να διέπει τα κόμματα ως προς το περιεχόμενο των κατά καιρούς δηλώσεών τους. Εξάλλου κρίνονται γι’ αυτές.
Εμείς θα ασχοληθούμε με τα του οίκου μας. Έτσι, λίγα λόγια που πιστεύουμε πως εκφράζουν την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, θ’ αναφέρουμε και τα οποία αφορούν όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά, κυρίως δε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σοβαρότητα και υπευθυνότητα ζητεί ο συμπολίτης απ’ όλους.
Μάλιστα εάν προσφερθούν, να’ ναι σίγουροι πως θα εκτιμηθεί αναλόγως.
Δεν αποδίδουν πλέον οι φωνασκίες, οι θόρυβοι, τα κενά λόγια. Η εποχή αυτή έχει περάσει, ξεπεράστηκε και είναι ευκαιρία για μια τελείως διαφορετική λειτουργία, μια νέα εικόνα σοβαρότητας, δίδοντας το σωστό παράδειγμα του διαφορετικού στην κοινωνία που ξεπερνάει τα μικρά κι ασήμαντα, τις μικροπρέπειες και χαράζει νέα ήθη.
Γ.Δ.


Δημόσια πρόσωπα και επιλογές
Και μια και σήμερα η στήλη θίγει θέματα συμπεριφοράς προσώπων της δημόσιας ζωής, ας προσθέσουμε άλλο ένα το ίδιο σοβαρό.
Είναι γνωστό σε όλους πως τα δημόσια πρόσωπα δεν κρίνονται μόνον από τις επιδόσεις τους αλλά και από τις επιλογές τους. Επιλογές ως προς τους φίλους, συνεργάτες (κυρίως), τους κολλητούς και συνδαιτημόνες τους.
Κι αυτή η προσοχή είναι απαραίτητη διότι όχι σπάνια οι επιλεγόμενοι με την συμπεριφορά τους εκθέτουν αυτόν που τους επέλεξε.
Αυτές λοιπόν οι επιλογές είναι σοβαρές κι ως εκ τούτου καθοριστικές, διότι αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του άνδρα να πραγματοποιεί αξιόλογες επιλογές συνεργατών ή ως επικεφαλής φορέων.
Γ.Δ.


Υπομονή
Στα Αναγνωστάρια των παιδικών μας χρόνων στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, θυμάμαι πως στο κεφάλαιο για το Χειμώνα, κάπου ο παππούς και η γιαγιά που πάντα έμεναν στο ίδιο σπίτι, δήλωναν τη γνωστή φράση «κάνει κρύο παγωνιά, θέλω τζάκι και γωνιά».
Κάνει κρύο λοιπόν όντως, παγωνιά επίσης, αρκετές μέρες τώρα, ως προς το τζάκι τώρα υπάρχουν βέβαια τα σύγχρονα αλλά ως γνωστόν, ζεσταίνουν όταν είσαι κοντά μόνον και από μπροστά.
Τέλος πάντων, όντως βιώνουμε έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα με θερμοκρασίες έως και μείον δέκα βαθμούς. Λέγεται πως το Σαββατοκύριακο θα’ χουμε μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας αλλά η νέα εβδομάδα θα’ ναι επίσης δύσκολη.
Υπομονή συνέλληνες. Μπροστά μας είναι η Άνοιξη, το Καλοκαίρι!
Γ.Δ.


Τα παράδοξα…
Στα …ψιλά γράμματα έχει περάσει η πανδημία αυτές τις μέρες. Αυτό που κατακλύζει την ειδησιογραφία είναι το χιόνι στην Αττική, το φιάσκο στην Αττική οδό και τα συναφή. Η πανδημία πέρασε…εφόσον δεν ασχολείται κανείς στα αθηναϊκά κανάλια! Κι ας είχαμε προχθές 111 θανάτους, τους πιο πολλούς από την έναρξη της. Πώς γίνεται όλοι οι επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας και στην χώρα μας να έχουμε τους πιο πολλούς θανάτους από την έναρξη της; Παράδοξο! Αλλά μήπως αυτό είναι το μόνο παράδοξο σ’ αυτή τη χώρα;
Μ.Ξ.


Δημοτικό
Είναι ένα ερώτημα ως προς τα δημοτικά πράγματα του νομού μας. Για τον αριθμό των υποψηφίων παρατάξεων μετά την κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής.
Πλέον θα το σκεφθούν αρκετά κάποιοι φιλόδοξοι για ν’αποφασίσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.
Η αφθονία υποψηφίων των αμέσως προηγούμενων εκλογών μάλλον δεν θα υπάρξει.
Εξάλλου στον δήμο Ξάνθης ήδη έχει υπάρξει η γνωστή σύμπραξη των τεσσάρων παρατάξεων που όπως δηλώθηκε θα κατέβουν ενιαία σε μια παράταξη για τη διεκδίκηση του δήμου.
Άρα, εκ των πραγμάτων πλέον οι υποψήφιες παρατάξεις θα είναι λιγότερες.
Το πιθανότερο δε είναι το ίδιο να συμβεί και στους υπόλοιπους τρεις δήμους.
Γ.Δ.


Ωραίο μεν, αλλά…
Η είδηση έγινε πρώτο θέμα στην χθεσινή έκδοση της εφημερίδας μας. Αφορά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη αναπαλαίωσης της Δημοτικής Αγοράς της πόλης μας. Ένα κτίριο 90 χρόνων που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
Αυτό λοιπόν το κτίριο που έχει τη δική του μεγάλη ιστορία, στοχεύει να αναδείξει ακόμη περισσότερο ο δήμος μέσω της αρχιτεκτονικής μελέτης.
Βέβαια, το επισημαίνουμε αυτό, η αρχιτεκτονική παρέμβαση προφανώς δεν θ’ αλλάξει την αρχική μορφολογία του κτιρίου· η οποία είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, ενώ θ’ αφαιρεθούν όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν τοποθετηθεί μεταγενέστερα.
Γ.Δ.


Τοπόσημο η δημοτική αγορά
Μαζί με τις εξωτερικές δράσεις που θ’ αναδείξουν το κτίριο, θα γίνουν και παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο για ομοιομορφία.
Παράλληλα, θα επιτραπεί η πώληση και άλλων ειδών στα καταστήματα για ν’ αυξηθεί η επισκεψιμότητα, όπως συμβαίνει σε όλες τις αγορές αυτού του είδους, όπως βέβαια και στην παρόμοια δημοτική αγορά Χανίων που χτίστηκε την ίδια περίοδο με τη δική μας και η οποία είναι σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες.
Σωστά επομένως ξεκινά ο δήμος την προσπάθεια αναπαλαίωσης και ανάδειξης της δημοτικής αγοράς.
Σημειώνουμε όμως πως οι παρεμβάσεις ν’ αφορούν όλο το κτίριο, και το υπόγειο που θα πρέπει επιτέλους ν’ αξιοποιηθεί ως χώρος πάρκινγκ των καταστηματαρχών και πελατών.
Γ.Δ.


Πτήσεις με αερόστατο
Το αγνοούσαμε και το πληροφορηθήκαμε πρόσφατα. Ότι στην χώρα μας, υπάρχει μια αρκετά καλή δραστηριότητα με χιλιάδες επιβάτες όλα αυτά τα χρόνια να έχουν κάνει πτήσεις με αερόστατο. Κυρίως στη λίμνη Πλαστήρα, με θέα τα Άγραφα και τον Θεσσαλικό κάμπο, τη λίμνη Λαγκαδά, τη λίμνη Κερκίνη, αλλά και στην Αμφίπολη, στο Δέλτα του Στρυμόνα, αναπτύσσονται σημαντικά αυτού του είδους οι τουριστικές πτήσεις.
Είναι βέβαια και ορισμένοι που επιλέγουν να περιηγηθούν πάνω από τους υπέροχους αμπελώνες της βόρειας Ελλάδας.
Ιδού λοιπόν πως το αγώγι ξυπνά τον αγωγιάτη.
Γ.Δ.


Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ήταν η χθεσινή 27η Ιανουαρίου και ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι σε μήνυμά του επισήμανε πως «ήταν εδώ, σε ευρωπαϊκό έδαφος που συνέβη το ακραίο κακό, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ήταν μόλις πριν από οκτώ δεκαετίες, τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιστορία, που ο πολιτισμός μας χρεοκόπησε καθώς άνθρωποι και ηγέτες παραδόθηκαν, κατευνάζοντας το κακό, καθώς μόνο λίγοι διέσωσαν συνανθρώπους τους».
Επίσης, ο Ισραηλινός πρέσβης διαμηνύει: «Θυμόμαστε, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Διδασκόμαστε και αντλούμε τα διδάγματα. Ανθρωπιά, Ανεκτικότητα, Αλληλεγγύη, Αμοιβαία αποδοχή και ευθύνη. Θυμηθείτε, αυτή είναι η αποστολή μας».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου έστειλε το δικό της μήνυμα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος  όπου γράφει: «Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς, τιμάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής φρίκης και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην κυριαρχήσει ποτέ ξανά το σκοτάδι του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».


Στα δικά μας τώρα…
Μπορεί να μην είχαμε χιόνια, είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε παγετό! Έτσι δεν χρειάστηκε μεν να έχουμε …απεγκλωβισμούς ή να βγουν τα εκχιονιστικά παρά μόνο οι αλατιέρες. Στο διαχειριστικό λοιπόν κομμάτι η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ξάνθης και των δήμων όπου χρειάστηκε, λειτούργησε άψογα.  Μόνο οι δήμαρχοι δεν είχαν μεταξύ τους καλό συντονισμό στις αποφάσεις τους για να κλείσουν τα σχολεία και υπήρξαν μερικές γκρίνιες με τις εκπαιδευτικές αρχές. Τελικά τα έκλεισαν όλοι παρότι οι εκπαιδευτικοί ήθελαν μόνο για τις πρωινές ώρες, όπως έγινε στην Καβάλα. Το θέμα είναι ότι τα σχολεία έκλεισαν αλλά τα παιδιά δεν κλείστηκαν μέσα. Έτσι το αποτέλεσμα ήταν τα κρούσματα στα χθεσινά self test που έκαναν, να εκτοξευτούν σε πάνω από 170 μόνο στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια. Και βέβαια να πούμε πως ενώ πανελλαδικά μειώνονται τα κρούσματα στην Ξάνθη και στην ΑΜΘ αυξάνονται!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …