Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πιστοποιητικό νόσησης σε εμβολιασμένους με θετικό rapid την επόμενη εβδομάδα

Πιστοποιητικό νόσησης σε εμβολιασμένους με θετικό rapid την επόμενη εβδομάδα

0

Με ΚΥΑ η ρύθμιση του κενού που ταλαιπωρεί όσους νόσησαν

 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προς παράταση ισχύος για λίγες ημέρες λόγω κακοκαιρίας

 

 

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών σ’ ότι αφορά την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης. Μεταξύ αυτών αρκετές περιπτώσεις εντοπίσαμε και στην Ξάνθη που μας μετέφεραν το πρόβλημα και  μαζί την αγανάκτηση τους. Ειδικότερα το πρόβλημα εντοπίζεται σ’ αυτούς  που ενώ είχαν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου είχαν την ατυχία να νοσήσουν από κορωνοϊό, ενώ έληξε το εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους και  ενώ δεν είχαν προλάβει να κάνουν την τρίτη δόση.  Έτσι εφόσον ήταν εμβολιασμένοι η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 4/12 τους έδινε την δυνατότητα να δηλωθούν στο σύστημα μόνο rapid test από δημόσιο φορέα και όχι με PCR που ισχύει πλέον μόνο για τους ανεμβολίαστους. Κι ενώ οι ανεμβολίαστοι που νοσούν εκδίδουν άμεσα πιστοποιητικό νόσησης, οι εμβολιασμένοι όχι! Το σύστημα είναι ανοιχτό γι αυτούς μόνο για την έκδοση της Βεβαίωσης νόσησης για την εργασία τους, που ωστόσο δεν γίνεται δεκτή όταν σκανάρεται. Είναι ένα  κενό στο σύστημα που ταλαιπωρεί καιρό τώρα πολλούς πολίτες καθώς έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση σε τρείς μήνες αλλά ενώ νόσησαν δεν έχουν το πιστοποιητικό που το επιβεβαιώνει και δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πιστοποιητικό νόσησης

Το πρόβλημα αυτό έρχεται  να διορθώσει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ορίζει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης καθώς η πλατφόρμα δεν κάνει αποδεκτό το rapid test, το οποίο έχει εκδοθεί τουλάχιστον 14 ημέρες νωρίτερα. Το πρόβλημα αναμένεται να επιλυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται κατά την ΚΥΑ:

όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson

όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19

από την 1 Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προς παράταση ισχύος για λίγες ημέρες λόγω κακοκαιρίας

Προς παράταση ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με αιτία τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα. Υπενθυμίζεται ότι με το υπάρχουν πλαίσιο λήγουν τυπικά στις 31 Ιανουαρίου.

Ως προς το πρώτο πεδίο, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η λήξη της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 7 μήνες, για όσους δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση, θα εφαρμοζόταν από την 1η Φεβρουαρίου.

Αρκετοί πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση αυτή την εβδομάδα προκειμένου να ανανεώσουν την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους και να μην θεωρούνται ανεμβολίαστοι μετά την πάροδο του επταμήνου από τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο η κακοκαιρία Ελπίς ανέτρεψε τα σχέδια τους και λόγω χιονιά δεν κατάφεραν να προσέλθουν για την τρίτη δόση και γι’ αυτό το λόγο εξετάζεται η παράταση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ώστε να μην θεωρηθούν ανεμβολίαστοι.

Να σημειώσουμε ότι όσοι δεν προχωρήσουν στην τρίτη δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υπόκεινται σε μια σειρά περιορισμών και μέτρων και συγκεκριμένα θα πρέπει να δείχνουν διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test για να μπουν:

στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών στους χώρους λατρείας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη, ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ

Με καθυστέρηση η ενεργοποίηση καθώς και πέρυσι και πρόπερσι πραγματοποιήθηκε πιο νωρίς Από…