Για τη ζύμη
– 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
– 15 γρ. νωπή μαγιά ή 8 γρ. ξηρή μαγιά
– 200 γρ. ξερά φρούτα (βερίκοκα, χουρμάδες)
– 100 γρ. μαύρες σταφίδες
– 50 ml. κονιάκ
– 1 πορτοκάλι
– 230 ml. γάλα
– 65 γρ. βούτυρο
– 150 γρ. ζάχαρη
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
– ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου
– 1 στικ φυσική βανίλια
– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 2 αυγά
Για το στόλισμα
– 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
– 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
– 1 κρόκο
– Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας τα ξερά φρούτα, τα βάζουμε στο κονιάκ και προσθέτουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού, ψιλοκομμένες σε πολύ μικρά κυβάκια. Αφήνουμε αυτό το μείγμα περίπου 3-4 ώρες ώστε να μαλακώσουν τα φρούτα.
Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μισό γάλα μαζί με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε ζεστό σημείο. Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, αποσύρουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα δύο αυγά, το μείγμα με το γάλα, το μείγμα με τη μαγιά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το γάντζο. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τα ξερά φρούτα μαζί με το κονιάκ, ζυμώνουμε για 10 λεπτά , όπου θα έχουμε μια μαλακή και σχετικά υγρή ζύμη.
Αλείφουμε ένα μπωλ με τη μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.
Μεταφέρουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε τσέρκι, ταψί ή φόρμα 22 εκ. και βάζουμε το νόμισμα στον πάτο, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Αφήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά να διπλασιαστεί η ζύμη και ψήνουμε στους 175ο C για περίπου 45-50 λεπτά.
Μόλις κρυώσει η βασιλόπιτα την ξεφορμάρουμε και τη σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.