Σε περίπατο πλησίον της «Τούμπας» της Διομήδειας, βρέθηκε, από τους Κώστα Μαυρομάτη και Μιχάλη Στεφανίδη, μικροσκοπικό νόμισμα με παράσταση ανδρός με στέμμα. Όλη η περιοχή περιμε-τρικά της Τούμπας Δ47 παρουσιάζει άφθονη νεολιθική και ελληνιστική κεραμική. ‘Εμπροσθεν της Τούμπας υπήρχε λίμνη, σήμερα αποξηραμένη, κάτι που ως θεωρία ενισχύεται από το φυσικό ανάχωμα ( ίσως να υπάρχει τείχος κάτω από αυτό ), αλλά και από τους συμμετρικούς μεγάλους λίθους, που βρίσκονται επάνω σε αυτό και ίσως να μαρτυρούν λιμενοβραχίονα ή θεμέλια κτίσματος.
Έχει χαρακτηριστεί ως προϊστορικός οικισμός 6.000 χρόνων π.Χ. από την εφορία Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Πλήθος οστράκων αγγείων και κεραμικών έχουν βρεθεί σε γειτονικά χωράφια. Η περιοχή βρίθει, επίσης, από θαλάσσια όστρακα, που ενισχύουν τη θεωρία για την ύπαρξη της λίμνης. Στην «Τούμπα» έχουν γίνει και δοκιμαστικές τομές. Το νόμισμα θα παραδοθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Αβδήρων, προς μελέτη, καταγραφή και αξιολόγηση.
Ιστορική αναδρομή της περιοχής
Στα «ΘΡΑΚΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» του Στέφανου Ιωαννίδη, στην ετήσια έκδοση του 1975-76, στο τεύχος 32, διαβάζουμε επί λέξει για την «Τούμπα» της Διομήδειας : «Ο Νεολιθικός οικισμός της Λαφρούδας ήταν ο μοναδικός γνωστός την περιοχή του Ν. Ξάνθης ως το 1974, οπότε ο επιμελητής Αρχαιοτήτων Κομοτηνής Π.Α. Πάντος επί τη βάσει μιας ασαφούς πληροφορίας, που υπήρχε στο αρχαιολογικό ευρετήριο του Μουσείου Καβάλας, καθώς και ορισμένων οστράκων που έφθασαν στο Μουσείο Κομοτηνής, επισκέφθηκε τον γήλοφο «Τεπές» στα ΒΑ του χωριού Διομήδεια. Από την κορυφή του υψώματος και σε αρκετή απόσταση, γύρω οι αγροί είναι κατάσπαρτοι με όστρακα νεολιθικών αγγείων ελληνιστικών. Τα όστρακα δείχνουν προκαταρκτικά έναν οικισμό νεολιθικό, σύγχρονο με την Παραδημή, αλλά μόνο μια ανασκαφική έρευνα θα μπορούσε να μας ξεκαθαρίσει χρονολογικά και άλλα προβλήματά του. Πάντως, η θέσις του οικισμού στο κέντρο της πεδιάδος πάνω από μια αποξηραμένη σήμερα μικρή λίμνη είναι τυπική για ένα χωριό της εποχής».
Νεότερες έρευνες στο σημείο έφεραν στο φως νεολιθικούς πελέκεις, ελληνιστικά ανάγλυφα αγγεία, σκύφους, ρωμαϊκά νομίσματα, διάφορα σκεύη της εποχής του Χαλκού και διάφορα άλλα μικρο-αντικείμενα.