Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πέθανε ο πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Πέθανε ο πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα

0

Έφυγε μετά από νοσηλεία στο Νοσοκομείο της Καβάλας, κατόπιν εγκεφαλικού

Αιφνίδια έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης ο 42χρονος ξανθιώτης δημοσιογράφος πομακικής καταγωγής Σεμπαϊδήν Καραχότζα. Ο ίδιος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αγωνίστηκε για την προστασία και διάδωση της πομάκικης γλώσσας, της κουλτούρας και των εθίμων.

Τελικά, έχασε τη ζωή του μετά από νοσηλεία στη Νευροχειρουργική Κλινική της Καβάλας, όπου διακομίστηκε αφότου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το Σάββατο. Ήταν πατέρας δύο παιδιών 16 και 18 ετών.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα γεννήθηκε  το 1979  στο Προσήλιο του Νομού Ξάνθης. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Προσήλιο και το Γυμνάσιο στη Σμίνθη. Στην Ξάνθη τελείωσε το 3ο Γενικό Λύκειο. Το 1997 συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν κατόρθωσε να τις ολοκληρώσει, λόγω προβλημάτων υγείας. Από το 2006 και για τρία χρόνια ήταν ο εκδότης της δίγλωσσης (ελληνικά-πομακικά) εφημερίδας «Natpresh» – H  ανεξάρτητη φωνή των Πομάκων». Eργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τόλμη» και στον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 6» της Ξάνθης, στο οποίο για πρώτη φορά ξεκίνησε να παρουσιάζει καθημερινά Δελτίο Ειδήσεων στην πομακική.

Ο Σ. Καραχότζα είναι ο συγγραφέας των παρακάτω βιβλίων: Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης, Ξάνθη, 2006, εκδ. Σπανίδη,  Έτσι ζουν οι Πομάκοι – Isîy zhïvót Pomátsise, Ξάνθη 2007.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…