Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

0

Αναδείχθηκε το θέμα του Κόσυνθου
Είναι σίγουρα μακρινό και μάλλον όχι από τις προτεραιότητες των δύο επόμενων χρόνων.
Για την αξιοποίηση του Κόσυνθου ο λόγος που η επιμονή της στήλης έφερε στην επικαιρότητα.
Η δημοτική αρχή Τσέπελη αποδέχτηκε την πρόταση-ιδέα του Σάββα Μελισσόπουλου, όπως και τη διεξαγωγή στην Ξάνθη του Συνεδρίου της Κίνησης Πόλεων με ποταμό και σωστά έπραξε.
Επειδή όμως όπως ενημέρωσε ο Μελισσόπουλος που είναι μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης, οι δυσκολίες είναι πολλές για να προχωρήσει η όλη υπόθεση της αξιοποίησης γιατί εμπλέκονται πολλά υπουργεία, φορείς, οργανισμοί κλπ.
Τέλος πάντων, η αρχή έγινε, θα γίνει και το Συνέδριο που θα μάθουμε περισσότερα και θα ελπίζουμε κάποτε ο Κόσυνθος στα όρια του δήμου Ξάνθης τουλάχιστον ν’ αξιοποιηθεί.
Γ.Δ.


Έργα πρασίνου
Η υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ξάνθης πρόσφατα επιμελήθηκε και φρόντισε το μικρό αλσύλλιο στην οδό Μιλτιάδου στην Κυψέλη.
Σκοπός των ανθρώπων της υπηρεσίας ήταν να καθαρίσουν τον χώρο, να κλαδέψουν τα δέντρα και τους θάμνους ούτως ώστε να υπάρχει ορατότητα απ’ έξω προς τα μέσα του χώρου για να μην μπορεί κάποιος να κρυφτεί εκεί.
Ανάμεσα στις εργασίες που έγιναν, αποφασίστηκε να κοπεί ένα αυτοφυές κυπαρισσοειδές, ύψους 1,5 μέτρων διότι ακριβώς εμπόδιζε την ορατότητα καθώς αναπτύχθηκε ως θάμνος.
Μ’ αυτή τη λογική και τις εντολές λειτούργησε η υπηρεσία όχι μόνον στην οδό Μιλτιάδου αλλά και σε άλλες περιοχές πρασίνου που εάν αφεθούν χωρίς φροντίδα και κλάδεμα γίνονται σημεία κρυψώνας ανθρώπων και ζώων.
Γ.Δ.


Λανθασμένη νοοτροπία
Το έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές. Το ότι ο δημόσιος λόγος θα πρέπει να εκφράζεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κυρίως με πραγματικά στοιχεία.
Δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος στη χώρα μας έχει από καιρό «αρρωστήσει».
Ψέματα, υπερβολές, έλλειψη στοιχείων, φροντίδα ο εντυπωσιασμός του ακροατηρίου, διακηρύξεις κενές περιεχομένου, έλλειψη διαλόγου με ανάλογο σεβασμό μεταξύ των επικεφαλής.
Η δεκαετής περίοδος που βιώσαμε με δοκιμασίες οικονομικές και υγειονομικές, οδήγησαν τον διάλογο στα άκρα.
Λυπηρό μεν, αληθινό δε και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο τέλος, κάποια αλλαγή νοοτροπίας.
-Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Κλείνουν οι λακκούβες στην Ηλιουπόλεως
Εργασίες επιχωμάτωσης και ασφαλτόστρωσης εκτελούνται από την Τρίτη στην οδό Ηλιουπόλεως. Είναι μια από τις περιοχές όπου γίνονται εργασίες εκσκαφής και τοποθέτησης του αγωγού φυσικού αερίου. Παρά το γεγονός ότι η ασφαλτόστρωση δεν πρέπει να γίνεται με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες ωστόσο έχει κριθεί αναγκαία για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μετά την κατακραυγή από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τους οδηγούς των δικύκλων και των οχημάτων. Το θέμα είχε μεταφερθεί και στο δημοτικό συμβούλιο και ζητήθηκε ο δήμος να πιέσει τους εργολάβους και την ΔΕΔΑ να γίνει αποκατάσταση των οδών γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ατυχήματα ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με τις βροχές.
Κι ως φαίνεται είχε αποτέλεσμα.
Μ.Ξ.


Κάτι θα πρέπει να γίνει
Όσοι κυκλοφορούν στην πόλη, πεζή ή με αυτοκίνητο, θα έχουν προσέξει μια εικόνα άσχημη. Ο λόγος για τα έργα που υλοποιούνται για τη δημιουργία εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου.
Το έργο ήταν αναμενόμενο, τα επιθυμούσαμε και με ικανοποίηση παρακολουθούμε τα έργα εγκατάστασης του αγωγού μεταφοράς του αερίου. Μέχρι εδώ όλα καλά. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα μετά την εκσκαφή και τοποθέτηση των αγωγών.
Τα φρεάτια που ανοίγονται στη συνέχεια σκεπάζονται από χώμα και χαλίκια, ενώ θα έπρεπε να στρωθούν με ασφαλτοτάπητα.
Πράγμα που φυσικά δεν γίνεται κι αυτό δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα.
Για λόγους λοιπόν καλής λειτουργίας της αναδόχου εταιρείας που είναι η ΤΕΡΝΑ και της αξιοπιστίας στην τήρηση των υποχρεώσεων και ελέγχου από πλευράς της εταιρείας ΔΕΔΑ που έχει την όλη ευθύνη, θα πρέπει η άσχημη σημερινή εικόνα να σταματήσει.
Κι αυτό θα γίνει με την ασφαλτόστρωση των φρεατίων όλων άμεσα. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, ο σεβασμός προς τους πολίτες και την πόλη προηγούνται.
Γ.Δ.


Για το Νοσοκομείο Ξάνθης
Εντάξει, υπάρχει κι ένα όριο στο πετροβόλημα του Νοσοκομείου. Νησάφι πια!
Κάθε άσχετος λέει την άποψή του, μαζί μ’ αυτή του ειδικού, του γνώστη. Και συνήθως αυτός που δεν έχει προσωπική άποψη αναπαράγει ότι άκουσε στο καφενείο από τους επίσης μη γνωρίζοντες τίποτε.
Ο εύκολος στόχος είναι γενικά το κάθε νοσοκομείο, το κρατικό νοσοκομείο, σπανίως η ιδιωτική κλινική.
Έβαλε όμως τα πράγματα στη θέση τους με την απάντησή του ο γιατρός Γεωργίου και απέδωσε τα του Καίσαρος.
Υπάρχουν, ναι, προβλήματα, αλλά αυτά δεν λύνονται με επιθέσεις αλλά με συνεργασία, με στήριξη αληθινή, όχι με πολεμική σκοπιμότητας και για πολιτικό ή κομματικό όφελος.
Στο νοσοκομείο δεν ρωτούν ποιο κόμμα ψηφίζεις, σε περιθάλπουν όποιος κι αν είσαι. Πλούσιος και φτωχός.
Γ.Δ.


Εναντίον του Δημοσίου
Είναι παρατηρημένο όμως και σίγουρα χρήζει εξήγησης.
Η κριτική, οι κατηγορίες, η έκφραση δυσαρέσκειας προς κάθε τι δημόσιο είναι πιο μεγάλη, πιο εύκολη και κυρίως στα όρια της εξύβρισης.
Διανοείται κανείς να συμπεριφερθεί υβριστικά ή χειροδικώντας σε βάρος ιατρών και νοσοκόμων ιδιωτικής κλινικής; Όχι! Όλοι συνήθως ξεσπούν στις υπηρεσίες του δημοσίου.
Το γεγονός αυτό έχει τις ερμηνείες του, αλλά όσα παράπονα να έχει κάποιος δεν επιτρέπεται, δεν είναι δυνατόν να βρίζει ή να χτυπά γιατρούς νοσοκομείου.
Το ίδιο συμβαίνει αυτή την περίοδο με τους πολιτικούς και τα κόμματα. Βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο ΕΣΥ την περίοδο της πανδημίας που έχουν γονατίσει ισχυρές οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλλον έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα οι νεοέλληνες.
Γ.Δ.


Γιατροί πολέμιοι
Μέσα στον παραλογισμό των δύο χρόνων που ζούμε παρέα με τον κορωνοϊό, ζούμε, δυστυχώς και μια άλλη παράμετρο αυτή των αρνητών γιατρών.
Γιατροί, ελάχιστοι ευτυχώς, αρνούνται την προστασία των εμβολίων και συνιστούν αφελείς να μην εμβολιαστούν.
Πέρα από το ψυχολογικό του πράγματος που σημαίνει πως έχουν ανάγκη θεραπείας τους, οι εν λόγω γιατροί θα πρέπει να επισημανθεί πως αυτοί, οι ελάχιστοι γιατροί θα πρέπει να διαγραφούν από τους ιατρικούς συλλόγους για έναν βασικό λόγο. Αυτόν της άρνησης του περιεχομένου της επιστήμης που διδάχτηκαν.
Γιατρός, αρνητής της συμβολής στη σωτηρία της ανθρωπότητας από τους διάφορους ιούς διαχρονικά, δεν έχει θέση ανάμεσα στους άλλους γιατρούς. Ο άνθρωπος αυτός χρόνια σπουδών δεν κατάλαβε τίποτε από την ουσία των σπουδών του;
Γ.Δ.


Είναι ένα σοκ
Μου το διηγήθηκε φίλος συμπολίτης, επαγγελματίας για το συναίσθημα που ένιωσε όταν πήγε στο κατάστημα και αντίκρυσε τη διάρρηξη.
Πόρτα ανοιχτή, ρημαγμένη, συρτάρια ανοιχτά και πεταμένα κάτω χαρτιά και άλλα είδη που σηματοδοτούσαν το ψάξιμο για χρήματα.
Μια εικόνα θλίψης και οργής μαζί, μια αίσθηση καταπάτησης του ιδιωτικού χώρου, της αίσθησης ακόμη πως ο χώρος δεν είναι ασφαλής και δεν προστατεύεται.
Είναι όντως μια ανώμαλη προσγείωση, ένα σοκ πως ο  κάθε αλητήριος μπορεί να παραβιάσει τον χώρο σου, να προξενήσει ζημιές, ν’ αφαιρέσει μέρος της περιουσίας σου.
Και το κυριότερο, πως μπήκε κάποιος ξένος μέσα, νύχτα με σκοπό να κάνει κακό.
Τώρα ως προς το πρακτικό μέρος της υπόθεσης, να υποθέσουμε πως η αστυνομία θα καταφέρει να τους εντοπίσει και συλλάβει.
Ε, και; Το δικαστήριο εάν δεν τον αθωώσει, θα του επιβάλει ποινή αναστολής. Ως προς την αποζημίωση δεν τίθεται καν θέμα. Τι να πάρεις από τον γυμνό;
Κι έτσι, μεταξύ λογικής και παραλογισμού, προτιμάς να μην κάνεις μήνυση και ξεκινάς να διορθώνεις τις ζημιές βλαστημώντας.
Το να βρεις το δίκιο σου είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Γ.Δ.


Πάει πέταξε το πουλάκι… με τα Λουτρά
Φραγή σε οποιοδήποτε σχεδιασμό από δήμους που διαθέτουν ιαματικές πηγές βάζει το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Ιαματικές Πηγές της χώρας παραχωρούνται στην Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε.» η οποία πλέον αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους, τους διαγωνισμούς για την εκμίσθωσή τους κ.λ.π. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος Αβδήρων ξεχνά δια παντός αυτό που προσπαθεί η δημοτική αρχή χρόνια τώρα, δηλαδή την παραχώρησή τους από την ΕΤΑΔ όπου υπάγονταν και την εκμίσθωση τους σε ιδιώτη επενδυτή. Το ίδιο και ο δήμος Μύκης που έχει τα Λουτρά των Θερμών. Στους δήμους ανήκει η Ιαματική πηγή ως φυσικός πόρος αλλά στην διαχείρισή της δεν έχει λόγο και ίσως και όφελος αν εκμισθωθεί.
Για να δούμε τι θα κάνει κι αυτή η εταιρεία που είναι Α.Ε. για να είναι πιο ευέλικτη σε διαγωνισμούς. Αν κρίνουμε την προηγουμένη ΕΤΑΔ ή τον ΕΟΤ τουλάχιστον στην περιοχή μας τα είδαμε τα χαΐρια τους….
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…