Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καθολικό αίτημα ν’ ανοίξει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης

Καθολικό αίτημα ν’ ανοίξει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης

0

Έντονη ανησυχία από την υψηλή θνησιμότητα – Επιτακτική ανάγκη για στράτευση όλων των φορέων για την σωστή στελέχωση και λειτουργία του

 

Στο γραφείο πρωθυπουργού το αίτημα για την ΜΕΘ μετέφερε ο Σ. Τσιλιγγίρης

 

 

Έντονη ανησυχία διακατέχει την τοπική κοινωνία από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που παρουσιάζει ο νομός μας καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας και ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα. Παρότι αποτελεί γεγονός η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στο νομό μας με την μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες στο νοσοκομείο, οι θάνατοι εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά ποσοστά σε σχέση με τους κατοίκους.

Πληθαίνουν τα ερωτήματα γιατί συμβαίνει αυτό και αν τελικά ευθύνεται το γεγονός ότι το νοσοκομείο μας σε επίπεδο υγειονομικής στελέχωσης δεν είναι ικανό να σηκώσει το βάρος της πανδημίας παρέχοντας στους ασθενείς covid την προβλεπόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση. Αυτή η πιθανότητα ισχυροποιείται από το γεγονός ότι υπάρχει μια ΜΕΘ 7 κλινών που παραμένει κλειστή από τον Μάιο του 2020 με αποτέλεσμα πολλά βαριά περιστατικά να διασωληνώνονται στην κλινική covid και να καταλήγουν χωρίς να προλάβουν να διακομιστούν σε κρεββάτι ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία.

Το ερώτημα αυτό θέσαμε σε υγειονομικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς αναζητώντας απαντήσεις αλλά και διερευνώντας προθέσεις αναφορικά με τη πίεση που πρέπει να ασκήσουν στην κατεύθυνση να ανοίξει επιτέλους η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι είναι στην περιφέρειά μας το μοναδικό νοσοκομείο με κλειστή ΜΕΘ και το αιτιολογικό που ακούμε από τους αρμόδιους πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη γιατρών εντατικολόγων είναι μεν υπαρκτό ωστόσο ο αντίλογος είναι: «Γιατί μόνο στην Ξάνθη;»

 

Α. Καραδέδος: «Δύο χρόνια τώρα δεν έκαναν τα απαραίτητα για την στελέχωση του  νοσοκομείου μας και της ΜΕΘ»  

Για «διαλυμένο νοσοκομείο» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος καταλογίζοντας ευθέως ευθύνες κακοδιοίκησης στην Διοικήτρια του νοσοκομείου και ανικανότητα στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας: «Έχουμε ένα διαλυμένο νοσοκομείο. Χωρίς ΜΕΘ και με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ δεν είναι η προσφορότερη αντιμετώπιση της  κατάστασης. Δύο χρόνια τώρα δεν έκαναν τα απαραίτητα για την στελέχωση του  νοσοκομείου μας και της ΜΕΘ. Αυτό είναι διοικητική ανεπάρκεια. Γι αυτό φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση με τόσους θανάτους».

 

Γ. Γεωργίου: «Έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την ΜΕΘ ζητάμε την συνδρομή των φορέων»

Την δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Γιώργος Γεωργίου επισημαίνοντας πως είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο κόσμος που ανησυχεί: «Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο που  μπορούμε. Υπάρχουν όμως και βιολογικά όρια. Υπάρχει ψυχική και σωματική εξουθένωση και πάντα επικρέμεται το ερώτημα αν η ΜΕΘ ήταν ανοιχτή με εξειδικευμένο προσωπικό, αν  η πορεία κάποιων ασθενών ήταν διαφορετική. Έχουμε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές για την ΜΕΘ. Ζητήσαμε και ζητάμε την συνδρομή των φορέων στην προσπάθεια αυτή. Έχουμε 2 Εντατικολόγους και χρειαζόμαστε τουλάχιστον έναν για να την ανοίξουμε.

Στα…αζήτητα των γιατρών το νοσοκομείο Ξάνθης – Άγονες οι προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις

Απ’ την πλευρά της Διοίκησης σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν γίνει πολλές προσπάθειες με αιτήματα προς της 4η ΥΠΕ και το υπουργείο αλλά και προς την περιφέρεια και τους δήμους στην κατεύθυνση να συνδράμουν την προσπάθεια στελέχωσης μέσω κινήτρων στους γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις που προκηρύσσονται. Γεγονός είναι ότι σε 2 χρόνια η Διοίκηση έχει προκηρύξει 26 θέσεις γιατρών. Μόνο τον φετινό Σεπτέμβριο έχουν προκηρυχθεί 19 θέσεις εκ τον οποίων 6 θέσεις Εντατικολόγοων και 2 θέσεις Διευθυντών ΜΕΘ. Από τις 19 οι 9 κρίθηκαν άγονες. Κατά συνέπεια είναι εμφανές ότι το νοσοκομείο Ξάνθης βρίσκεται στα …αζήτητα των γιατρών! Αυτό είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν και άλλα περιφερειακά νοσοκομεία ιδιαίτερα δε στα νησιά.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού το αίτημα για την ΜΕΘ μετέφερε ο Σ. Τσιλιγγίρης

Το αίτημα να ανοίξει η ΜΕΘ μετέφερε ο  βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρη σε συνάντηση που είχε με τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, περιγράφοντας την προβληματική κατάσταση του νοσοκομείου Ξάνθης. Ανάλογες προσπάθειες έχει κάνει και με στελέχη του υπουργείου Υγείας.

 

 

 

 

Αρωγός σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια ώστε να ανοίξει η ΜΕΘ και να στελεχωθεί και να λειτουργήσει σωστά δηλώνει ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης: «Εμείς σαν δήμος στηρίζουμε την προσπάθεια για ένα σωστά στελεχωμένο νοσοκομείο και όπου μας ζητηθεί να συνδράμουμε το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αφουγκραζόμαστε και συμμεριζόμαστε την ανησυχία των δημοτών μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…