200 ml ζεστό γάλα
10 γραμμάρια ξερή μαγιά (ή 20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά)
300 γραμμάρια βούτυρο/μαργαρίνη
80 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
1 αυγό
2 κρόκοι αυγών
800 γραμμάρια αλεύρι (τύπου 550)
*Γέμιση*
2 ασπράδια αυγών
2 πρέζες αλάτι
200 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
300 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα ή καρύδια
10 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας
Ζάχαρη άχνη
10 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας
Ρίχνουμε τη μαγιά στο γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθεί.Σ ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο τη ζάχαρη τη βανίλια το αυγό τους κρόκους και χτυπάμε με το σύρμα χειρός για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ρίχνουμε στον πάτο ενός μπολ λίγο αλεύρι και τοποθετούμε την ζύμη.Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30-40 λεπτά να φουσκώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Σ ένα μπολ ρίχνουμε τ ασπράδια,το αλάτι,τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 1 λεπτό.Προσθέτουμε το λεμόνι τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα καρύδια η αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε μια κουταλιά απ τη ζύμη μας 25 γρ περίπου και την πλάθουμε με το χέρι μας ανοίγοντας ένα μικρό φυλλαράκι. Το γεμίζουμε με μια μικρή κουταλίτσα απ το μείγμα μας και το κλείνουμε σαν πουγκί. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170° για 18-20 λεπτά.
Ανακατεύουμε σ ένα πιάτο την ζάχαρη άχνη με την βανίλια και μόλις κρυώσουν λίγο τα βουτάμε μέσα ώστε να πάει παντού.