Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνεχίζεται η διαμαρτυρία από το Λύκειο Αβδήρων για την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας

Συνεχίζεται η διαμαρτυρία από το Λύκειο Αβδήρων για την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας

0

 

Δεύτερη μέρα κατάληψης και πορεία στο Κέντρο Υγείας – Μαζί τους ο Δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Α. Κριτσίνης καθώς και κάτοικοι του οικισμού

 

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χ.  Ιωαννίδης: “Συμφωνώ με την διαμαρτυρία , διαφωνώ με τον τρόπο. Είναι λάθος που έκλεισαν το σχολείο τους”

 

Κλειστό παραμένει και σήμερα για δεύτερη μέρα το Λύκειο των Αβδήρων γιατί οι μαθητές αποφάσισαν να συμμετέχουν στις γενικότερες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και των φορέων για την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Αβδήρων. Έτσι προβαίνουν σε κατάληψη  του Λυκείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ το πρωί της Δευτέρας έκαναν πορεία με πανό και συνθήματα στην κεντρική οδό του οικισμού.

Δεύτερη μέρα κατάληψης: Πορεία στο Κέντρο Υγείας συνοδεία κατοίκων του οικισμού – Παρόντες ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Α. Κριτσίνης

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης οι μαθητές με πανό που έγραφαν  “Η Υγεία δεν έχει ωράριο”, συγκεντρώθηκαν στο Λύκειο και στην συνέχεια έκαναν πορεία στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων. Μαζί τους ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Α. Κριτσίνης καθώς και κάτοικοι του οικισμού. Να σημειώσουμε ότι έχουν προηγηθεί μια σειρά από κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα.

Όπως ανέφεραν στο “Ε” oι μαθητές της Β’ και Α΄ Λυκείου Θανάσης Τσάκος και Αναστασία Καρακώστα αντίστοιχα,  οι λόγοι που τους οδήγησαν στην κατάληψη είναι για να διαμαρτυρηθούν για την υπολειτουργία και ουσιαστικά με την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αβδήρων μετά από απόφαση της 4η ς ΥΠΕ.

Επισημαίνουν δε ότι αυτό θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή και στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ιδιαίτερα σε μια εποχή που μαίνεται η πανδημία. “Μια δομή Υγείας που αντί να ενισχύεται αποδυναμώνεται είναι ολέθριο για την περιοχή”, τονίζουν οι μαθητές. Αφουγκραζόμενοι την αγωνία των γονιών τους  και όλων των κατοίκων αποφάσισαν με τον δικό τους τρόπο να συμμετέχουν στον αγώνα για επαναφορά της διαρκούς λειτουργίας του Κέντρου χωρίς ωράριο. Τα παιδιά στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης και με την πράξη τους αυτή αποδεικνύουν ότι οι νέοι ξέρουν να διεκδικούν δικαιώματα όπως της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης.

Χάνουν την εκδρομή τους γιατί δεν τους συνοδεύουν οι καθηγητές τους

Ο δεύτερος λόγος της κατάληψης αφορά ένα επίσης κατοχυρωμένο δικαίωμα τους, αυτό της 5ήμερης εκδρομής τους που ακυρώθηκε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι συνοδοί – εκπαιδευτικοί, παρά το γεγονός ότι σε άλλα Λύκεια δεν ισχύει αυτό, όπως υποστηρίζουν.

Να σημειώσουμε ότι οι εκδρομές συνεχίζουν να γίνονται παρά τα μέτρα κατά της πανδημίας ωστόσο πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν συνοδοί καθηγητές.

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χ.  Ιωαννίδης: Συμφωνώ με την διαμαρτυρία , διαφωνώ με τον τρόπο. Είναι λάθος που έκλεισαν το σχολείο τους»

Μιλώντας για την κατάληψη αλλά και τους λόγους της ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Ιωαννίδης σημείωσε ότι: «Οι μαθητές είναι αποδέκτες της ανησυχίας που διακατέχει την τοπική κοινωνία και τις οικογένειες τους για την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας. Είναι μέρος της τοπικής κοινωνία και συμμετέχουν στα δρώμενα. Συμφωνώ με την διαμαρτυρία αλλά όχι με τον τρόπο αυτό. Το σχολείο δεν μπορεί να κλείνει για οποιοδήποτε λόγο. Η κατάληψη είναι παράνομη και έχει κόστος. Η κοινωνία έχει ωριμάσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαμαρτυρίας. Το να κλείνουν όμως το σχολείο είναι λάθος».

Σ’ ότι αφορά το θέμα με την εκδρομή ο κ. Ιωαννίδης επιβεβαίωσε ότι δίνονται άδειες για τις 5νθήμερες εκδρομές με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν συνοδοί καθηγητές. Σημείωσε δε ότι είναι ενδοσχολικό θέμα και θα λυθεί μέσα στο σχολείο».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…