Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

0

Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας
Επικροτήσαμε την πρωτοβουλία του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη στο να απαιτεί να του παραχωρηθούν διάφορα οικόπεδα για αξιοποίησή τους για τις ανάγκες του δήμου από φορείς του δημοσίου.
Θέτουμε όμως υπ’ όψιν έναν προβληματισμό ως προς την υφιστάμενη ακίνητη περιουσία του δήμου. Εάν είναι καταγεγραμμένη και αξιολογημένη ως προς την κατάσταση που αυτή βρίσκεται, δηλαδή είναι αξιοποιήσιμη ή όχι.
Με την ευκαιρία επανερχόμαστε στο θέμα του κεντρικού κτιρίου, πιο κεντρικό δεν γίνεται, εκεί που στεγάζεται η τράπεζα Attica στην πλατεία.
Είχε λεχθεί πως θ’ αξιοποιηθεί από το δήμο για την στέγαση υπηρεσιών του. Τι έγινε λοιπόν, γιατί δεν προχώρησε αυτή η ενέργεια για το εμβληματικό αυτό κεντρικό κτίριο;
-Εν αναμονή κι εδώ λοιπόν.
Γ.Δ.


Απίθανο κι όμως αληθινό
Διαβάστε την είδηση, κυρίως οι επιχειρηματίες και ετοιμαστείτε. Σας προσκαλούν οι τράπεζες για να σας χορηγήσουν φθηνά δάνεια!
Ναι, ναι, ακριβώς αυτό συμβαίνει.
Μάλιστα η διάρκεια των δανείων θα είναι για 12 χρόνια, το ποσό που είναι διαθέσιμο φθάνει τα 12,7 δισ. και το επιτόκιο, εδώ κρατηθείτε, πάρτε το χάπι σας, θα είναι 0,35%, ενώ θα προβλέπεται και περίοδος χάριτος 3 χρόνων.
Όλα αυτά τα θετικά και τρομερά οικονομικά νέα, θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης βέβαια σε ποσοστό 30,40 ή 50%, την ιδία συμμετοχή κατά 20% του επενδυτή και το υπόλοιπο από τραπεζική χρηματοδότηση.
Ιδού επομένως η μεγάλη ευκαιρία για να γίνουν νέες επενδύσεις ή να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες.
Γ.Δ.


Νέα πολιτικά δεδομένα εν όψει
Μεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία σε όλα τα κόμματα για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην πολιτική σκηνή του τόπου.
Αφορμή για τις συζητήσεις αυτές και αναλύσεις, η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Από τη μία υπάρχει η καθήλωση ή και μείωση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης και από την άλλη αύξηση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 9,8% που έλαβε στην τελευταία δημοσκόπηση που με την αναγωγή φτάνει στο 13%.
Επομένως δεν αποκλείονται εκπλήξεις στις βουλευτικές εκλογές λόγω της απλής αναλογικής όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Γ.Δ.


Ανακάλυψε την πυρίτιδα ο Τσώνης
Μετά από δύο χρόνια ως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ο Θ.Τσώνης στην περιφέρειά μας, ανακάλυψε και το δήλωσε περιχαρής, το εξής. Ότι το νέο διαβατήριο για τον τουρισμό 12μηνης διάρκειας πως είναι, ακούστε- ακούστε, η εμπειρία και η γαστρονομία.
Αυτά τα δύο μόνον. Γι’ αυτό ξεκίνησε η καταγραφή τοπικών προϊόντων και τοπικών συνταγών με στόχο αυτές να ενσωματωθούν στα μενού των ξενοδοχείων και μονάδων εστίασης!
Και μετά βέβαια ήρθαν οι μέλισσες, τα λουλούδια άνθισαν και οι μελέτες πληρώθηκαν και μπήκαν στο συρτάρι.
Και ο τουρισμός παραμένει χρόνια τώρα και μόνο περιμένει και χαΐρι και προκοπή δε βλέπει με τέτοιες ιδέες…
Γ.Δ.


Ουρά 50 ατόμων
Κυριακή μεσημέρι προχθές σε φαρμακείο σε κεντρική οδό.
Κόσμος πολύς, απορία μήπως συνέβη κάποιο τροχαίο, κατευθύνομαι προς τα εκεί. Όχι, δεν υπήρχε κάτι άσχημο, κάποια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Απεναντίας, υπήρχε παραβίαση της λογικής μ’ αυτό που αντίκρυσα.
Ουρά 50 ατόμων, κυρίως νέων 20 έως 35 χρόνων, αγοριών και κοριτσιών, που περίμεναν  υπομονετικά έξω από το φαρμακείο, ήρεμοι και συζητώντας, για να κάνουν rapid test!
Ήταν απαραίτητο για να πάνε την επομένη να δουλέψουν.
Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε θλίψη, δεν σας το κρύβω.
Νέοι άνθρωποι ν’αρνούνται να εμβολιαστούν…
Γ.Δ.


Θερμή υποδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην Ξάνθη
Θερμά υποδέχτηκαν οι φίλοι του τον Γιώργο Παπανδρέου που ήρθε στην Ξάνθη την Κυριακή. Ο ίδιος ανταπέδωσε με το γνωστό του ευπροσήγορο τρόπο. Κυρίως όμως ανέπτυξε ένα διάλογο μαζί τους, πολύ ουσιαστικό και μέσα απ’ αυτό έδωσε το στίγμα του κόμματος την επόμενη μέρα με τον ίδιο ως εκλεγμένο πρόεδρο. Χωρίς έπαρση, χωρίς στόμφο και μαξιμαλισμούς αλλά με γνήσια πίστη στο σοσιαλδημοκρατικό ιδεώδες, την συμμετοχική δημοκρατία, την πράσινη ανάπτυξη για τους πολλούς και όχι μόνο για τους πολυεθνικούς ομίλους αλλά και την κλιματική δικαιοσύνη. Ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών αλλά και έργων με πρόταγμα στην προστασία του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Μιλώντας για την κλιματική δικαιοσύνη και την κλιματική δημοκρατία, τόνισε την ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας όπως έλεγε το 2009, «Να γίνουμε η Δανία του Νότου» και για πράσινη ανάπτυξη με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ως πρωθυπουργός είχε προτείνει στην Ε.Ε. και είχε εγκριθεί ένα πρόγραμμα  με την επωνυμία «Ήλιος» που ήταν σ’ αυτή την φιλοσοφία, δηλαδή να γίνουν επενδύσεις με συμμετοχή των εταίρων μας σε ΑΠΕ στη χώρα μας με αντάλλαγμα την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σ’ αυτούς. Ένα πρόγραμμα,  όμως που ποτέ δεν υλοποιήθηκε γιατί «μετά … μας διώξανε με διάφορους τρόπους και έγινε ότι έγινε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ήταν η πρώτη του και τελευταία αναφορά στα γεγονότα της εποχής εκείνης αλλά και η έμμεση απάντησή του ότι η υποψηφιότητά του δεν έχει χαρακτήρα αυτοδικαίωσης αλλά υποκινείται από την ανάγκη του και την επιθυμία του να προσφέρει. Καμία αιχμή, πόσο μάλλον νύξη ή μομφή για τους συνυποψηφίους  του αλλά με σταθερή πεποίθηση ότι το ΚΙΝΑΛ της επόμενης μέρα θα είναι ένα κόμμα ενωμένο και δυνατό.
Μ.Ξ.


Οι παρόντες και οι απόντες
Παρόντες στην συγκέντρωση -συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ο βουλευτής κ. Μπαράν Μπουρχάν, ο πρώην βουλευτής και αν. υπουργός της κυβέρνησής του κ. Σωκράτης Ξυνίδης. Τον υποδέχτηκε με ιδιαίτερα φιλικό τρόπο ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας. Παρόντες από την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ο Σάββας Μελισσόπουλος και ο Κώστας Δαλάτσης αλλά και ο εκ ΔΗΜΑΡ προερχόμενος Χρήστος Γκαρμπούνης που είχε μια φιλική συζήτηση μαζί του.  Επίσης πολλά στελέχη της μειονότητας ήταν εκεί για να τον χαιρετίσουν, ωστόσο δεν ήταν η Γκιούλ Μπεγιάζ Καραχασάν που ήταν επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου αλλά ούτε και  ο Κώστας Αντωνιάδης που είναι υποστηριχτής του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μ.Ξ.


Ποιο σχέδιο υπάρχει για το μεγάλο κλειστό πάρκινγκ;
Είναι ένα ερώτημα σημερινό μεν, αλλά με προϊστορία χρόνων.
Καλείται κι αυτό, ως θέμα σε εκκρεμότητα, να το αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτική αρχή Ξάνθης.
Φυσικά το κληρονόμησε ως προϊόν αδιαφορίας όλων των προηγούμενων δημάρχων στην μετά Αμοιρίδη περίοδο.
Ο λόγος για το μεγάλο κλειστό υπόγειο πάρκινγκ που υπάρχει δίπλα και πίσω από το Αμοιρίδειο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο.
Κανένα ενδιαφέρον, καμία πρωτοβουλία για να ολοκληρωθεί και αξιοποιηθεί. Απόλυτη αδιαφορία.
Ερωτάται επομένως ο σημερινός δήμος εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση του μεγάλου αυτού πάρκινγκ.
-Αναμένουμε απάντηση.
Γ.Δ.


Τα κλειστά κτίρια στο κέντρο της πόλης
Η εικόνα είναι γνωστή σε όλους διότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Για την άσχημη εντύπωση που προκαλεί τόσο στους ξανθιώτες όσο και τους επισκέπτες κυρίως γι’ αυτό, το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Για τα κλειστά κι έρημα ακίνητα στο τμήμα της 28ης Οκτωβρίου, όπου το πρώην ξενοδοχείο Δημόκριτος και όλα τα επόμενα.
Εικόνα άθλια, απαράδεκτη και προσβλητική.
Ένα οικοδομικό τετράγωνο παρατημένο, επικίνδυνο στη γωνία του, που καλύπτει εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα στέκει έτσι κλειστό επί χρόνια, χωρίς μέλλον, χωρίς προοπτική.
Η πρότασή μας και η επιθυμία  των συμπολιτών είναι να αναλάβει μια πρωτοβουλία ο δήμος με τους ιδιοκτήτες όλους, για να βρεθεί μια λύση.
Ό,τι είναι να γκρεμιστεί, να γίνει. Και ό,τι μπορεί να λειτουργήσει επίσης να γίνει.
Αυτή η σημερινή εικόνα δυσφήμισης της πόλης πρέπει να εξαφανιστεί. Επιτέλους, οι ιδιοκτήτες έχουν ευθύνες για τα ακίνητά τους, κυρίως όταν είναι κλειστά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…