Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Προβολή του ντοκιμαντέρ του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: «Διονυσίου Σολωμού, Ύμνος εις την Ελευθερίαν – 158 στροφές»

Προβολή του ντοκιμαντέρ του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: «Διονυσίου Σολωμού, Ύμνος εις την Ελευθερίαν – 158 στροφές»

0

Δύο προβολές στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων στη σκηνή του Αντιγόνη Βαλάκου, αναλαμβάνει την προβολή του ντοκιμαντέρ «Διονυσίου Σολωμού, Ύμνος εις την Ελευθερίαν – 158 στροφές» το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 9 μμ.

«Στις μεγάλες ιστορικές εποχές ο λόγος στέκει στο ίδιο ύψος με την πράξη, βρίσκει η πράξη στον λόγο το δίδυμο αντίκρισμά της», παρατηρεί ο μεγάλος μελετητής και επιμελητής του έργου του Σολωμού, Λίνος Πολίτης.

Έτσι είναι, από πολύ παλιά, η ποίηση και το τραγούδι συνδέονται με τις μεγάλες πράξεις. Κοντά στον ήρωα έχει τη θέση του και ο ποιητής.

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ετοίμασε μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας ποιητή.

Όπως ενημερώνει το ΔΗΠΕΘΕ, «οι δοκιμές και οι πρόβες μας κινηματογραφήθηκαν και παρουσιάζονται σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο του Σολωμού που μιλάει για τη ζωή και το έργο του, διανθισμένο με κάποια από τα πρώτα ποιήματά του και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του, ενώ το δεύτερο και κυρίως μέρος είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», εκεί όπου μας οδήγησαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που λανθάνουν στις 158 στροφές του, οι μαύρες μέρες της σκλαβιάς, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η μάχη των Δερβενακίων, η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά επεισόδια στη θάλασσα, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και τέλος οι εκκλήσεις σε Έλληνες και Ευρωπαίους για το αίσιο τέλος της Επανάστασης του ’21». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θοδωρή Γκόνης.

Γενική είσοδος: 5€.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…