Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Φως» από τα φωτοβολταϊκά στην επιχειρηματικότητα της Ξάνθης

«Φως» από τα φωτοβολταϊκά στην επιχειρηματικότητα της Ξάνθης

0

Άνθηση και στα καφέ – Πάνω από 50% των 291 νέων εγγραφών στο Επιμελητήριο αφορούν επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών και καφέ

 

291 Εγγραφές – 79 Διαγραφές το 2020 .

«Σφιχτός» ο Προϋπολογισμός του 2021 για το ΕΒΕ Ξάνθης –  Θετικός ο απολογισμός του 2020

 

«Φως» στην τοπική επιχειρηματικότητα στα δύο σκοτεινά χρόνια της πανδημίας (2020 και 2021) έχουν δώσει οι επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών που παρουσιάζουν θεαματική αύξηση!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ξάνθης πάνω από το 50% των νέων εγγραφών στα Μητρώα των επιχειρήσεων αφορούν επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών! Το ίδιο συμβαίνει και με τα καφέ που επίσης παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Όπως φαίνεται στα δύο χρόνια οι Ξανθιώτες αναζητούσαν …φως στο τούνελ της επιχειρηματικότητας, πίνοντας τον…πικρό καφέ απ’ τα lockdown!

291 Εγγραφές – 79 Διαγραφές το 2020  – Τα φωτοβολταϊκά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια αλλά χρειάζεται αναβάθμιση του δικτύου

Θετικό και μάλιστα σε υπερτριπλάσιο αριθμό είναι το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών στο Μητρώο του Επιμελητηρίου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης τα στοιχεία που αφορούν όλο το 2020 και το μισό 2021 είναι ενθαρρυντικά για την επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα δε σε επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών και καφέ που αντιστοιχούν σε πάνω από 50% των νέων εγγραφών. Αποκωδικοποιώντας τα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής τάσης ο κ. Μωραΐτης ανέφερε πως είχαν προετοιμαστεί προγράμματα για φωτοβολταϊκά και οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε εγγραφές χωρίς ωστόσο να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους γιατί δεν υπάρχει το βασικότερο, δηλαδή το δίκτυο της ΔΕΗ: «Το δίκτυο της ΔΕΗ που θα κουμπώσουν για να παραγάγουν ρεύμα», επισημαίνει ο κ. Μωραΐτης, τονίζοντας πως χρειάζονται άμεσα  νέες υποδομές και αναβάθμιση του δικτύου για να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις και πως ο ίδιος έθεσε το θέμα στον υπουργό ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη αλλά και εγγράφως ωστόσο δεν έχει γίνει κάτι μέχρι στιγμής.

Σ’ ότι  αφορά τα καφέ είναι επίσης ένας επιχειρηματικός κλάδος με άνθηση αλλά και γενικότερα η εστίαση έχει αύξηση.    

«Σφιχτός» ο Προϋπολογισμός του 2021 για το ΕΒΕ Ξάνθης –  Θετικός ο απολογισμός του 2020

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και την αρνητική ψήφο της παράταξη του ΚΚΕ ο προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου Ξάνθης που έχει τα  εξής στοιχεία: Έσοδα 936.100 και Έξοδα: 820.700 ευρώ.

Ο κ. Μωραΐτης εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός καθώς δεν είναι γνωστά τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το ΓΕΜΗ και τα προγράμματα. Ειδικά για τα προγράμματα είπε πως πολλά ολοκληρώνονται και από το νέο χρόνο έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για ένταξη σε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα.: «Εφαρμόζουμε μια σφιχτή πολιτική, έχουμε μειώσει τα έξοδα όσο μπορούμε για να μην εκτεθούμε. Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Δώσαμε την μάχη και είμαι πολύ ικανοποιημένος με όσα πετύχαμε κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Αναβάλλαμε κάποιες δράσεις μας όπως η Έκθεση τοπικών προϊόντων αλλά αυτό ήταν αναπόφευκτο λόγω της πανδημίας», επισημαίνει ως απολογισμό του 2020 ο κ. Μωραΐτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Και τα καφέ που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια
Σφιχτός ο προϋπολογισμός του ΕΒΕ Ξάνθης

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τυχερή η πρόεδρος στη βασιλόπιτα της ΟΕΒΕ

Κέρδισε το φλουρί λίγες μέρες μετά την επανεκλογή της η Μαίρη Τσιακίρογλου   Την καθι…