Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

0

Πόρισμα Διακομματικής 1
Στα λόγια υπέρ, στην ψηφοφορία κατά η αντιπολίτευση για την Ανάπτυξη της Θράκης. Για το θέμα της Διακομματικής Επιτροπής ο λόγος. Που τα κόμματα που δήθεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Θράκης, αντί να κάτσουν να βγάλουν ένα πόρισμα, διαφώνησαν-πρωτότυπο αλήθεια…-και αντί ενός πορίσματος καταψήφισαν αυτό που η πλειοψηφία πρότεινε. Λογικό; Όχι, βέβαια. Διότι, εάν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη της Θράκης θα έπρεπε όλοι να βάλουν κάτω τους εγωισμούς τους και να δουλέψουν, ώστε να βγει ένα ενιαίο και με κοινή αποδοχή πόρισμα.
Γ.Δ.


Πόρισμα Διακομματικής 2
Αυτή η ευκαιρία δυστυχώς χάθηκε για την Θράκη. Κάθε κόμμα θέλησε να κάνει δική του πρόταση κι έτσι «το παιδί» τελικά κινδύνεψε.
Τελικά, «βγήκε». Τέλος πάντων ό,τι έγινε, δεν διορθώνεται, το πόρισμα της πλειοψηφίας ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. μόνο, αυτό και θα υλοποιηθεί. Άρα, πλέον η προσοχή μας σε αυτό γιατί θα χρειαστούμε να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξουν αντίγραφα για να θυμίζουμε το περιεχόμενο κι αν αυτά υλοποιούνται σιγά0-σιγά.
Γ.Δ.


Αλλαγή ωραρίου χωρίς ουσία
Δικαιολογημένα οι έμποροι και επαγγελματίες γενικά στην περιφέρειά μας είναι αντίθετοι στο νέο ωράριο που αποφάσισε να ισχύει του υπουργείο για την αποφυγή συνωστισμού.Ήταν μία απόφαση που ελήφθη πρόχειρα και βιαστικά,διότι δε θα έπρεπε να αφορά την επαρχία.Αφορά την Αθήνα,τη Θεσσαλονίκη και άντε άλλες δύο-τρεις μεγάλες επαρχιακές πόλεις.Όχι τις υπόλοιπες,διότι σ’αυτές δεν υφίσταται συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς.Δικαιολογημένες ως εκ τούτου οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών και το αίτημά τους να μην ισχύσει η ανόητη αυτή απόφαση που την πήραν κάποιοι μανδαρίνοι άσχετοι με την επαρχιακή πραγματικότητα.
Γ.Δ.

 


Τα παιδιά είναι φορείς
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε πρόσφατα διαπιστώθηκε πως σε μεγάλο ποσοστό φορείς του κορωνοϊού είναι οι νέοι. Μάλιστα οι ίδιοι δε νοσούν, αλλά φέρουν τον ιό, τον οποίο και μεταδίδουν στο περιβάλλον τους συνέχεια, διότι κινούνται περισσότερο εντός και εκτός των σχολικών αιθουσών, αλλά και στις παρέες τους.
Γ.Δ


Και συνεχίζεται δυστυχώς
Και ενώ έχουμε τους αριθμούς αδιάψευστους μάρτυρες της τραγωδίας, υπάρχουν ακόμη χιλιάδες συμπολίτες που το…σκέφτονται.Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, συμβαίνει. Αποδεικνύεται δε και από τα νέα κρούσματα στην περιφέρειά μας που χθες ήταν 486 με 75 εξ αυτών στον νομό μας και 195 στον Έβρο. Από την άλλη έχουν εξαντληθεί και τα επιχειρήματα για να πείσεις έναν άνθρωπο που επιμένει στην άρνησή του οδηγούμενος με τη θέλησή του στο να χάσει την ζωή του ουσιαστικά αυτοκτονώντας.
Η φανατική άρνηση της σωτηρίας που προσφέρει η επιστήμη από τους ανθρώπους αυτούς σε οδηγεί να σκεφτείς αν οι αρνητές ζουν σε μία άλλη χρονική περίοδο.
Γ.Δ.


Τρομακτικό! 13 γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2021 στην χώρα μας
Η 25η Νοέμβρη είναι διεθνώς αναγνωρισμένη σαν η Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, με επίσημους φορείς και οργανισμούς να καλούν σε επαγρύπνηση και δράση.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ποσοστό που σε ορισμένες χώρες το φθάνει το 70%.
Στην χώρα μας μόνο από τις αρχές του 2021 είχαμε 13 γυναικοκτονίες! Αριθμός που πραγματικά τρομάζει.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη.  Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μ.Ξ.


Τι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο τη Διακομματικής για την ανάπτυξη της Θράκης
Δόθηκε στην δημοσιότητα το τελικό σχέδιο της Διακομματικής για την ανάπτυξη της Θράκης μετά την ψήφισή του από την Βουλή και πλέον έχει θεσμική κατοχύρωση. Είναι ένα πλήρες σχέδιο για την οικονομική, δημογραφική, εκπαιδευτική, τεχνολογική και αγροτική ανάπτυξη της Θράκης. Μεταξύ άλλων δίνει έμφαση στις υποδομές προτείνοντας μια σειρά από έργα σ’ ότι αφορά τους οδικούς άξονες, τα λιμάνια αλλά και στην εκπαίδευση με αύξηση των θέσεων στο ΔΠΘ και νέα κτήρια σε σχολικές μονάδες με ειδική αναφορά στο Μειονοτικό της Ξάνθης. Επίσης, στα νηπιαγωγεία θεσμοθετείται η βοηθός νηπιαγωγού που μιλάει τη μητρική γλώσσα των παιδιών, ενώ καταργούνται τα μονοθέσια και διθέσια σχολεία του ορεινού όγκου και προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονων πολυθέσιων σχολείων.
Ενδεικτικό της νοοτροπίας του πορίσματος είναι πως προβλέπει αύξηση των θέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, ώστε αφενός να μπει φρένο στη δημογραφική πτώση της περιοχής, αφετέρου να ενισχυθεί η ενσωμάτωση των μειονοτήτων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στις υπηρεσίες, όπως, για παράδειγμα, η μετακίνηση μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές, που στόχο έχουν τη μείωση των σχολικών διαρροών και την καλύτερη στήριξη των μαθητών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πόρισμα αναφέρεται και στο θέμα της Μουφτείας, η οποία παραμένει δημόσια αρχή.
Τέλος στο κομμάτι της τεχνολογίας σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το σχέδιο προωθεί πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής δικτύου 5G στις μεγαλύτερες πόλεις της Θράκης και στα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης.
Μ.Ξ.


Ο μαύρος Οκτώβρης
Τα νούμερα, οι αριθμοί, η ψυχρή πλευρά της πραγματικότητας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Με στοιχεία από έρευνα της 4ης ΥΠΕ για τον μήνα Οκτώβριο 2021,295 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε Μακεδονία και Θράκη. Από αυτούς το 93% αποτελούσαν το ποσοστό των διασωληνωμένων στην ΜΕΘ.
Τον λες επομένως και τραγικό τον απολογισμό πάντα βέβαια για τον κορωνοϊό.Η έρευνα αφορά 14 νοσοκομεία ευθύνης της 4ης ΥΠΕ.Παράλληλα,τον Οκτώβριο πάντα σημειώθηκε αύξηση 35% στις νοσηλείες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Τέλος, το 92,9% των διασωληνωμένων  είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς.
Γ.Δ.


Πλειστηριασμός εκπτώσεων
Αυτή τη λογική των αυτοδιοικητικών παρατάξεων να προτείνουν εκπτώσεις στα διάφορα δημοτικά τέλη δεν την κατάλαβα ποτέ.Κι αυτό διότι παγίως τις προτάσεις για έκπτωση τις κάνουν οι της αντιπολίτευσης που τις ξεχνούν όταν αναλάβουν τον δήμο.
Την αρχή την έκανε προτείνοντας ο Δημαρχόπουλος.Πρότεινε όντας μεγαλόψυχος ποσοστό έκπτωσης 50%.Ακολούθησε αμέσως μετά ο Μελισσόπουλος που πρότεινε έκπτωση  30%,πιο λογικό ποσοστό.
Τελικά, η δημοτική αρχή έπαιξε το δικό της χαρτί αγνοώντας τις άλλες προτάσεις. Αποφάσισε μείωση των τελών στις νέες επιχειρήσεις για να στηριχθούν στο ξεκίνημά τους και παράλληλα μείωση στα τέλη των συλλόγων και σωματείων κατά 50-60%,ενώ διατηρούνται οι εκπτώσεις για ευάλωτες ομάδες, ΑΜΕΑ,κτλ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…