500 γρ. σπαγγέτι
500 γρ. ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
10 φύλλα βασιλικού
2 χούφτες φύλλα ρόκας
30 γρ. ή 1/2 φλιτζ. φρέσκα ή ξηρά, τεμαχισμένα, ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
Αλάτι, πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αν θέλουμε αντιστάσεις αλλιώς στους 180 στον αέρα και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα μαζί με μία σκελίδα σκόρδο για 12 λεπτά και στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κοπανάμε το σκόρδο στο γουδί μαζί με τον βασιλικό, τα αμύγδαλα και λίγο ελαιόλαδο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπλέντερ).
Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.
Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, τις χοντροκόβουμε και προσθέτουμε τον βασιλικό, το σκόρδο και την ρόκα. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ, βράζουμε και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο μπολ με την σάλτσα. Αναμιγνύουμε καλά και σερβίρουμε.