Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ρωσία – ΝΑΤΟ: προς Ψυχρό πόλεμο

Ρωσία – ΝΑΤΟ: προς Ψυχρό πόλεμο

0

Η Ρωσία προχώρησε την περασμένη Δευτέρα σε μια πρωτοφανή κίνηση στην μεταπολεμική περίοδο  και έκοψε τις σχέσεις της  με το ΝΑΤΟ, κλείνοντας  το γραφείο της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα προχώρησε στην κίνηση αυτή, ως αντίποινα στην πρωτοφανή κίνηση του ΝΑΤΟ να απομακρύνει  οκτώ Ρώσους διπλωμάτες από τον Οργανισμό, με την κατηγορία «της κατασκοπείας» διότι έχει στοιχεία ότι αυτοί δρούσαν ως πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Μόσχα απέρριψε αυτές τις κατηγορίες ως αβάσιμες. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι με αυτή την ενέργεια του το ΝΑΤΟ  «δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους ισότιμου διαλόγου ή συνεργασίας με τη Ρωσία  για τη μείωση των πολιτικό- στρατιωτικών εντάσεων» και πρόσθεσε ότι «δεν βλέπουμε κανένα λόγο να προσποιούμεθα ότι αναμένουμε κάποια αλλαγή στο άμεσο μέλλον.. Η στάση της Συμμαχίας απέναντι στη χώρα μας γίνεται όλο και πιο επιθετική.  Η ρωσική απειλή φουσκώνεται προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική ενότητα της Συμμαχίας, και να δημιουργηθεί η σύνδεση της  με τις «σύγχρονες γεωπολιτικές συνθήκες».

Η εξέλιξη αυτή, αν δεν ανατραπεί γρήγορα, εντείνει τους φόβους ότι σύντομα  πάνω από την Ευρώπη θα επανεμφανιστεί ένα σύννεφο «Ψυχρού Πολέμου του 21ου αιώνα», με την αυξανόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ- Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον εδώ και καιρό κατηγορεί επιμόνως τη Μόσχα για «κατασκοπεία» και υποκλοπές σε κρατικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί συγκεκριμένα τίποτα το συγκεκριμένο .

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και πιο ανοιχτά απ’ όλους ο σημερινός ΥΠΕΞ Α Μπλίνκεν ουδέποτε έκρυψε την αρνητική διάθεση του απέναντι στη Μόσχα σε όλα τα επίπεδα, κατατάσσοντας τη Ρωσία και την Κίνα  στους εχθρούς των συμφερόντων των ΗΠΑ.  (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας –ΗΠΑ ( MDCA) δημιουργεί νέες αμερικανικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα ( πχ Αλεξανδρούπολη Στεφανοδίκι ), οι οποίες επιχειρησιακώς είναι στραμμένες προς βορρά και μόνον …)

Η μεγάλη αφορμή βεβαίως είναι η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία. Από το 2014 και εντεύθεν το ΝΑΤΟ έχει κατ’ ουσία σταματήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, κρατώντας όμως τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά.

Με την πίεση της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε οικειοθελώς την υποχρέωση να επιβάλει συνεχείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, έστω και αν πολλές από αυτές  στρέφονται εναντίον της ΕΕ και πολλών χωρών της, οι οποίες δεν τόλμησαν να αντιδράσουν .(  Σε ότι αφορά στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα κατάστρεψαν εν πολλοίς την αγροτική και όχι  μόνον οικονομία της Μακεδονίας, η οποία εξαρτιόταν από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία. Με αποτέλεσμα όλη αυτή την ελληνική απώλεια να την καρπωθεί με μεγάλη άνεση η Τουρκία..)

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει τις ανησυχίες της για την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν απειλή στην ασφάλεια της. Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται συχνά για τις αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα.

Στην περίπτωση που αναβιώσει μια περίοδος σύγχρονου «Ψυχρού Πολέμου»  το μεγάλο θύμα δεν θα είναι η Ουάσιγκτον , αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πολύ δύσκολα να απομακρυνθεί από τις φτερούγες της Ουάσιγκτον ως «αρχηγού  της Δύσης».

Υπενθυμίζεται ότι  ένα από τα εν δυνάμει ισχυρά όπλα της Μόσχας προς την Ευρώπη, είναι η απρόσκοπτη παροχή φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, αν δεν θέλουν να παγώσουν. Η ρωσική διπλωματία είναι αρκούντως ικανή και ψύχραιμη να μην χρησιμοποιήσει αυτό το απόλυτο όπλο της. Ωστόσο θα υπενθυμίζει συχνά στους Ευρωπαίους ότι όσο και αν το επιθυμεί η Ουάσιγκτον η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να ζεσταθεί και να κινήσει τη βιομηχανία της περιμένοντας τα αμερικανικά πλοία με αμερικανικό LNG να τροφοδοτήσουν η Γηραιά Ήπειρο..

Της Κύρας Αδάμ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …