Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μόνο με συνταγή γιατρού το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος

Μόνο με συνταγή γιατρού το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος

0

Ξεκίνησε η χορήγησή του από  1η  Οκτωβρίου – Δεν πωλείται στα Φαρμακεία

 

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ, Ευ. Μανωλόπουλος: «Καμιά αλληλεπίδραση το αντιγριπικό εμβόλιο με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Μπορούν να γίνουν και την ίδια μέρα»

Η πανδημία επιμένει – Γεμάτη η ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ

 

 

Μπορεί  με τον κορωνοϊό να ξεχάσαμε την γρίπη πέρσι όμως αυτή δεν μας ξέχασε και φέτος αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της με τέσσερα νέα στελέχη σύμφωνα με έρευνα που γίνεται κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό και νωρίτερα από κάθε φορά ήδη έχουν αποσταλεί στα φαρμακεία 1,7 εκ. αντιγριπικά εμβόλια καθώς η χορήγησή τους ξεκίνησε από την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου. Φέτος για πρώτη φορά επίσης τα αντιγριπικά εμβόλια θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και δεν θα πωλούνται!

Ήρθε στα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης το αντιγριπικό εμβόλιο  – Μόνο με ιατρική συνταγή

kalfa17Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα υπάρχει επάρκεια στα φαρμακεία της Ξάνθης σε αντιγριπικά εμβόλια και οι άνω των 60 καθώς και οι ευπαθείς ομάδες να σπεύσουν να εφοδιαστούν. «Φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή. Δεν πωλούνται όπως παλαιότερα. Πρόκειται για τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης. Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει σήμερα 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου» διευκρινίζει η κα Κάλφα.

Καθηγητής Φαρμακολογίας ΔΠΘ, Ευ. Μανωλόπουλος: «Καμιά αλληλεπίδραση το αντιγριπικό εμβόλιο με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Μπορούν να γίνουν και την ίδια μέρα»

Για τα αντιγριπικά εμβόλια και την συσχέτισή τους με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς και για την εικόνα της πανδημίας, μας μιλά ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Στο ερώτημα αν υπάρχει αλληλεπίδραση των δύο εμβολίων ο κ. Μανωλόπουλος διευκρινίζει με σαφήνεια: «Καμία απολύτως αλληλεπίδραση. Μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συνήθως όμως μπορούμε να το κάνουμε με κάποια διαφορά ημερών για την περίπτωση που μπορεί το άτομο να κάνει πυρετό. Σε περιπτώσεις που το άτομο είναι θετικό στον κορωνοϊό μπορεί να κάνει αντιγριπικό μόλις ολοκληρωθούν οι  μέρες που είναι σε καραντίνα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Αναφορικά με το αν φέτος θα μας επισκεφτεί η γρίπη: «Φέτος είναι τέσσερα στελέχη γρίπης όπως δείχνουν οι έρευνες. Δεν ξέρουμε ακόμη αλλά φαίνεται πως άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες ιώσεις και γαστρεντερίτιδες. Είναι επιβεβλημένο οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με αντιγριπικό για να προφυλαχτούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι  το  αντιγριπικό εμβόλιο επειδή  ενισχύει το ανοσοποιητικό βοηθά και στην καταπολέμηση του κορωνοϊού», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να αγγίζει το 60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εμβολιασθέντα άτομα νοσήσουν, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Η πανδημία επιμένει – Γεμάτη η ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας ο κ. Μανωλόπουλος κάνει λόγο για επιδείνωση ειδικά στην βόρεια Ελλάδα που έχει ως κύρια αιτία τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού: «Η πανδημία επιμένει και αυτό οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι απογοητευτικά τα ποσοστά και στην περιφέρεια μας. Οι ανεμβολίαστοι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο».

Ο κ. Μανωλοπουλος πρόσθεσε πως το ΠΓΝΑ δέχεται μεγάλη πίεση: «Το καλοκαίρι είχαμε φτάσει να μην έχουμε κανένα ασθενή στην ΜΕΘ του ΠΓΝΑ ενώ τώρα φτάνουμε στην πληρότητα και στην ΜΕΘ και στις κλινικές covid. Είμαστε στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο». Αναφορικά με το αν έχουν μερίδιο ευθύνης τα σχολεία ο κ. Μανωλόπουλος ήταν κάθετος: «Τα σχολεία, ειδικά τα παιδιά των δημοτικών που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο είναι τα αδικημένα της ιστορίας. Κι αυτό γιατί υφίστανται και αυτά τις συνέπειες και νοσούν και τα ίδια. Κι όλα αυτά συμβαίνουν από αυτούς που δεν εμβολιάζονται».

Γιατί δεν προχώρησε καλά ο εμβολιασμός – Τι έφταιξε

Συνεχίζοντας ο κ. Μανωλόπουλος επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός στην χώρα μας ξεκίνησε καλά αλλά στην συνέχεια έγιναν λάθη και φτάσαμε σε ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα ενώ άλλες χώρες  όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο έχουν φτάσει σε σημείο να καταστήσουν την πανδημία ένα περιορισμένο και απολύτως ελεγχόμενο πρόβλημα: «Η ειδοποιός διαφορά μ’ αυτές τις χώρες είναι ότι έχουν 20% παραπάνω εμβολιασμένους από εμάς. Έχουν εμβολιάσει κατά 90% και πλέον τους ηλικιωμένους. Αντίθετα σε εμάς  1,5 εκ. Έλληνες είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό που κατά τη γνώμη μου έφταιξε ήταν ότι από κάποιο σημείο και μετά αφήσαμε χώρο στους αντιεμβολιαστές να σπείρουν τον φόβο και την αμφισβήτηση. Επίσης η πολιτεία χειρίστηκε με πολύ ήπιο  τρόπο το θέμα της υποχρεωτικότητας. Δεν έδειξε αποφασιστικότητα που έπρεπε ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπήρξαν αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα».

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι ο τελευταίος με πανδημία»

Ο κ. Μανωλόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του με μια αισιόδοξη πρόβλεψη: «Εκτιμώ πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ο τελευταίος με πανδημία. Ο κορωνοϊός θα γίνει σαν την γρίπη, ένα περιορισμένο πρόβλημα και όσο πιο γρήγορα προχωρήσει ο εμβολιασμός τόσο πιο γρήγορα θα το πετύχουμε αυτό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…