Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Λάδι  με το …σταγονόμετρο φέτος

Λάδι  με το …σταγονόμετρο φέτος

0

Άρχισε το λιομάζεμα. 30 – 40% μείωση παραγωγής σε καρπό από τον παγετό του Μαρτίου και το χαλάζι

 

Μετρημένες οι ελιές στο «Λιοτρίβι».  «Η κατάσταση είναι απελπιστική φέτος» μας λέει ο κ. Ευάγγελος Δερμεντζίδης του Ελαιοτριβείου Τυμπάνου

Στα 13.500 στρέμματα ο ελαιώνας της Ξάνθης

 

 

 

Με το σταγονόμετρο θα είναι φέτος η παραγωγή λαδιού στο νομό μας μιας και λιγοστές είναι οι ελιές. Το λιομάζεμα έχει ξεκινήσει τόσο στους παραλιακούς ελαιώνες όσο και στα κτήματα πέριξ του αστικού ιστού αλλά τα πρώτα δείγματα είναι αποθαρρυντικά για την ποσότητα των καρπών. Την ίδια στιγμή τα ελαιοτριβεία του νομού μας έχουν βάλει μπρος τις μηχανές τους αλλά …χαλαρά αφού οι ποσότητες που καλούνται να επεξεργαστούν είναι μικρές. Σ’ ότι  αφορά την ποιότητα εκεί τα πράγματα είναι λιγάκι θολά …

Ξεκίνησε το λιομάζωμα στους ελαιώνες της Ξάνθης:  30 – 40% μείωση παραγωγής σε καρπό από τον παγετό του Μαρτίου και το χαλάζι

Η περίοδος τους μαζέματος της ελιάς στην περιοχή μας παραδοσιακά είναι από τα μέσα του Οκτώβρη έως και όλο τον Νοέμβρη, ωστόσο κάθε παραγωγός έχει τους δικούς του χρόνους. Όπως μας αναφέρει ο κ. Νίκος Γερμαντζίδης που έχει ελαιώνα έξω από την πόλη, το μάζεμα έχει ξεκινήσει στα παράλια ενώ ο ίδιος θα ξεκινήσει τέλος Οκτώβρη.

«Φέτος είναι μια προβληματική χρονιά για τους ξερικούς ελαιώνες. Ο δικός μας ελαιώνας είναι ποτιστικός με σταγονίδια και έτσι προφυλάξαμε την σοδειά από τους παρατεταμένους καύσωνες. Όσοι όμως έχουν ξερικούς ελαιώνες θα έχουν μείωση της παραγωγής. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Για παράδειγμα ο παγετός μπορεί να επηρεάσει το μισό ελαιώνα. Όπως για παράδειγμα φέτος που είχαμε τον παγετό του Μαρτίου που κατέστρεψε πολλά δένδρα που ήταν σε περίοδο ανθοφορίας.  Φέτος επίσης είχαμε και σφοδρές χαλαζοπτώσεις ειδικά σε κάποιες περιοχές. Υπολογίζουμε ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν της τάξης του  30 – 40% και κατά συνέπεια θα έχουμε ισόποση μείωση και στην παραγωγή». Να σημειώσουμε ότι παραγωγός με κτήμα στην παραλιακή ζώνη του νομού μας ανέφερε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από τον παγετό σε σημείο που να έχει ελάχιστη παραγωγή τόση που δεν αξίζει καν η συγκομιδή για λάδι παρά μόνο για βρώσιμη χρήση.

Η κλιματική αλλαγή προσβάλλει τις δενδρώδεις καλλιέργειες

Συνεχίζοντας ο κ. Γερμαντζίδης ανέδειξε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ελαιώνες και γενικότερα στις δενδρώδεις καλλιέργειες: «Η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλεί μόνιμες βλάβες ιδιαίτερα στις δεντρώσεις καλλιέργειες. Στις μονοετείς, όπως είναι τα σιτηρά καταστρέφει για μια χρονιά την παραγωγή αλλά στις δενδρώδεις όπως τις ελιές, τα ρόδια, τα ακτινίδια, οι καταστροφές έχουν και μακροχρόνιες επιπτώσεις. Για παράδειγμα το χαλάζι εκτός από την καταστροφή του καρπού ευνοεί την ανάπτυξη μύκητα που προσβάλλει τα δέντρα και τα καταστρέφει».

elies_12_2012Μετρημένες οι ελιές στο «Λιοτρίβι»

«Η κατάσταση είναι απελπιστική φέτος», μας λέει ο κ. Ευάγγελος Δερμεντζίδης του Ελαιοτριβείου Τυμπάνου «Το Λιοτρίβι» ένα από τα τρία ελαιοτριβεία του νομού που κάθε χρόνο τέτοια εποχή δουλεύει νύχτα μέρα: «Αρχίσαμε, αλλά φέτος δεν έχει ελιές. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη μπορεί να έχει μείωση έως και 50% από πέρσι. Άλλες χρονιές τέτοια εποχή  δουλεύαμε νύχτα μέρα και τώρα μέρα παρά μέρα. Μέχρι στιγμής αυτά που βγάλαμε η αντιστοιχία είναι 7 προς 1 αλλά ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα για την ποιότητα. Οι παραγωγοί μας λένε ότι είχαν μεγάλη ζημιά από την παγωνιά και το χαλάζι. Κάποιοι  έχουν κόψει και  δέντρα αφού καταστράφηκαν ολοσχερώς στις περιοχές της Θαλασσιάς και του Αγ. Αθανασίου».

Στα 13.500 στρέμματα ο ελαιώνας της Ξάνθης

Την μείωση της  παραγωγής ελιάς κατά 30 – 40%  στην Ξάνθη επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Ξάνθης , γεωπόνος κ. Ανδρέας Καμαριανάκης: «Υπολογίζουμε ότι  η μείωση της παραγωγής σε καρπό ελιάς θα ανέλθει φέτος σε 30 – 40 %. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Ιδιαίτερα ο παγετός επηρεάζει  τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αυτός προκάλεσε την μείωση της ποσότητας ωστόσο στο θέμα της  ποιότητας παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές ποικιλίες. Το λάδι δεν είναι μονοποικιλιακό αλλά από μια μίξη  διάφορων ποικιλιών που διαμορφώνει την ποιότητα σε πιο χαμηλά επίπεδα».

Σ’ ότι αφορά την  καλλιέργεια σε στρεμματική κλίμακα ο κ. Καμαριανάκης ανέφερε πως υπάρχουν συνολικά 13.500 στρέμματα με ελιές εκ των οποίων τα 7.500 με ποικιλίες για λάδι και 6.000 στρέμματα για βρώσιμη ελιά. Η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό μας δε,  είναι περισσότερο για ιδιωτική χρήση, για τις ανάγκες της οικογένειας και του κοινωνικού περίγυρου και δεν έχει χαρακτηριστικά επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …