Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου για νέο Γυμνάσιο στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών

Εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου για νέο Γυμνάσιο στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών

0

Το υπουργείο Παιδείας επέλεξε γυμνάσιο και όχι δημοτικό – Προβλήματα από το πολεοδομικό καθεστώς στο Δροσερό για την ανέγερση σχολείου εντός του οικισμού

 

Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση – Στα παλιά σφαγεία σχεδιάζεται η κατασκευή κολυμβητηρίου και χώρου ενόργανης

 

 

Με οριακή πλειοψηφία των 21 ψήφων έναντι 9 κατά εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η αγορά οικοπέδων με την διενέργεια μειοδοτικής δημοπρασίας για την ανέγερση Γυμνασίου στην περιοχή πετρελαιοαποθηκών Ξάνθης. Ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τόσο στην αρχή μέσω της ερώτησης των δημοτικών συμβούλων Θεοφάνη Παπαδάκη και Αριάννα Παπαϊωάννου όσο και σαν θέμα ημερήσιας διάταξης (7ο). Σημειώνεται ότι η αρχική εισήγηση του θέματος στην διατύπωσή της περιελάμβανε και την ανέγερση δημοτικού και όχι μόνο γυμνασίου, όμως τροποποιήθηκε με παρέμβαση του δημάρχου που διευκρίνισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί αφορά μόνο την ανέγερση Γυμνασίου και χαρακτηρισμό του χώρου.

Το υπουργείο Παιδείας επέλεξε γυμνάσιο και όχι δημοτικό – Προβλήματα από το πολεοδομικό καθεστώς στο Δροσερό για την ανέγερση σχολείου εντός του οικισμού

Ειδικότερα όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Φανουράκης απαντώντας στις ερωτήσεις Παπαϊωάννου – Παπαδάκη που αφορούσαν την παραχώρηση οικοπέδου στο ΙΝΕΔΙΜ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του δημοτικού και το οποίο είναι εντός του οικισμού του Δροσερού και για ποιο λόγο εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα προκρίνεται η αγορά οικοπέδου στην Πετρελαιοαποθηκών: «Ο Δήμος Ξάνθης έλαβε έγγραφο από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης τον κ.  Μπαντίκο ότι  το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει στην κυριότητά του το οικόπεδο στο Δροσερό και πως το υπουργείο Παιδείας έχει την πρόθεση  να το παραχωρήσει στο δήμο: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια  να αρνούμαστε κάτι τέτοιο ειδικά όταν αφορά μαθητές. Όμως είμαστε στο Δροσερό και γνωρίζουμε τα προβλήματα και καθημερινά τα αντιμετωπίζουμε. Το Δροσερό είναι εκτός σχεδίου πόλης. Ότι γίνει θα γίνει με ρύθμιση κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, προκειμένου να βγουν όλες οι μελέτες και οι οικοδομικές άδειες. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας γι αυτό». Πρόσθεσε δε διευκρινιστικά πως: Το ίδιο το υπουργείο έδωσε την απάντηση που λέει όχι στο δημοτικό ναι στο γυμνάσιο. Να προχωρήσουμε στην αποδοχή μόνο μ’ αυτή τη διασφάλιση».

Επεξηγηματικά ο δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης υπενθύμισε πως κατά την προηγουμένη 5ετία ο δήμος πήρε από παραχώρηση ακίνητο 5 στρεμμάτων και δεν μπόρεσε να βγάλει άδειες. Ειπώθηκε ακόμη πως η αγορά και η ανέγερση του Γυμνασίου θα γίνει με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πως έχει γίνει μια έρευνα αγοράς ωστόσο οι υπηρεσίες είναι αυτές που θα θέσουν τις προδιαγραφές.

Δημοτικό στο ακίνητο που θα παραχωρηθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αν γίνει νομοθετική ρύθμιση– Στα παλιά σφαγεία κολυμβητήριο και χώρος ενόργανης

Σ’ ότι αφορά την αναγκαιότητα ανέγερσης δημοτικού μιας και όπως αναφέρθηκε τα παιδιά που θα έπρεπε να φοιτούν στο σχολείο του Δροσερού είναι 700 και πως η δυναμικότατα των σχολείων είναι για 300,  ο δήμαρχος υπογράμμισε πως: « Στον χώρο που παραχωρεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ   ή αν χρειαστεί σε άλλο χώρο που θα μας το υποδείξει το υπουργείο θα γίνει μια κτηριακή υποδομή που θα καλύψει την ανάγκη για δημοτικό».

Επιπρόσθετα σ’ ότι αφορά το ακίνητο του δήμου εκεί όπου ήταν τα παλαιά σφαγεία και τα οποία κατεδαφίζονται και προτάθηκε από τον κ. Δημαρχόπουλο ως χώρος για την ανέγερση των σχολείων, δόθηκε η απάντηση ότι το οικόπεδο αυτό του δήμου  προορίζεται για αθλητικό κολυμβητήριο και κλειστός χώρος ενόργανης.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα καταψήφισαν μεταξύ άλλων και ο κ. Παπαδάκης και η κα Παπαϊωάννου γιατί τροποποιήθηκε η εισήγηση και δεν αφορούσε ανέγερση δημοτικού όπως επίσης και ο κ. Λύρατζης με την αιτιολογία ότι καταστρατηγείται η απόφαση οικονομικής επιτροπής που προβλέπει αγορά οικοπέδου για δημοτικό και γυμνάσιο. Ο δήμαρχος σχολιάζοντας είπε: «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…