Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

0

Αλλάζουν τα δεδομένα
Η υπόθεση της εκλογής του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ μπαίνει τώρα σε νέα βάση. Η υγεία της κυρίας Γεννηματά που παρουσίασε πρόβλημα με μια παλιά πάθηση που εμφανίστηκε πάλι, αλλάζει τα δεδομένα. Κι αυτό διότι η κ. Γεννηματά δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία και λογικό.
Έτσι, στην κούρσα της εκλογής μένουν οι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης, ενώ υπάρχει η σκέψη ν’ ανασταλεί η εκλογική διαδικασία και η ψηφοφορία να γίνει κανονικά μεταξύ των τριών υποψηφίων χωρίς περιοδείες κλπ.
Η οριστική απόφαση και ρύθμιση του θέματος που παρουσιάστηκε θα λυθεί εντός των ημερών.
Γ.Δ.


Να μιλήσουμε για τη Δημοτική Αστυνομία επιτέλους;
Το έχουμε θίξει το θέμα και έχουμε τονίσει πως η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας θα πρέπει να γίνει. Να γίνει, διότι το ζητά η πόλη, οι κάτοικοι, οι ανάγκες της πόλης μας.
Δυστυχώς, την υπάρχουσα πριν χρόνια δημοτική αστυνομία, κάποιοι δημοτικοί άρχοντες την κατήργησαν. Για άγνωστους λόγους και προφανώς με αστείες δικαιολογίες.
Όμως, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή, η ύπαρξη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι απαραίτητη αλλά και χρήσιμη.
Επομένως, το δημοτικό όργανο οφείλει να προχωρήσει στη λήψη απόφασης για τη δημιουργία της. Χωρίς χρονοτριβή.
Γ.Δ.


Το είχαμε προτείνει πέρυσι
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την πρόταση ανάδειξης και Προβολής του Βυζαντινού Κάστρου Ξάνθης που κατέθεσαν στη δημοτική αρχή οι Παπαχρόνης, Γεωργιάδης, Σπανίδης.
Το θέμα το είχε αναδείξει πέρυσι η εφημερίδα μας και αποτελούσε πρόταση των συμπολιτών Μαυρομάτη και Μπατζακίδη για ανάδειξη και φωτισμό του κάστρου.
Τελικά, μετά από επιτόπια μελέτη και μετρήσεις, αποδείχτηκε πως το φωτισμένο κάστρο ήταν πολύ δύσκολο να φαίνεται από την πόλη, διότι εμπόδιζαν τα δέντρα και οι θάμνοι.
Τέλος πάντων, η πρόταση κατατέθηκε στο δήμο (δημοσιεύεται σήμερα σε άλλη σελίδα) και θα εξεταστεί από αρμόδιους που θ’ απαντήσουν για την υλοποίησή της ή όχι.
Σημασία έχει να κατατίθενται προτάσεις. Δείχνει ενδιαφέρον.
Γ.Δ.


«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»
Το να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου είναι δύσκολο πράγμα.
Απαιτεί προσπάθεια πολύχρονη, σταθερότητα και αλήθεια για να την κατακτήσει είτε προσωπικά κάποιος, είτε κάποια ομάδα ανθρώπων ή κόμματα.
Αυτή λοιπόν η κατάκτηση της εμπιστοσύνης, όσο δύσκολα υλοποιείται, τόσο εύκολα χάνεται, φεύγει, μηδενίζεται σχεδόν.
Από την άλλη, ο χώρος της οικονομίας δεν είναι αυτός που θα δεχτεί πειραματισμούς, ανεφάρμοστες ιδέες, μπρος-πίσω, υπερβολές και κυρίως ψεύτικες υποσχέσεις για να ξεγελάσεις την κοινή γνώμη για να της υφαρπάξεις την ψήφο.
Αυτό θα γίνει μια φορά. Εξάλλου έγινε ήδη. Στη συνέχεια όμως, όποια μάσκα κι αν φορέσει ο πολιτικός, όποια υπόσχεση δώσει, δεν γίνεται πιστευτή, κυρίως από αυτούς που πίστεψαν και διαψεύστηκαν και πλήρωσαν ακριβά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», όπως λέει και ο ποιητής.
Γ.Δ.


Τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι;
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Marc που διεξήχθη για λογαριασμό του ΑΝΤ1, στην οποία μεταξύ άλλων υπάρχουν στοιχεία για το πολιτικό προφίλ των ανεμβολίαστων και για το πόσοι σκέφτονται να κάνουν τελικά το εμβόλιο.
Προκύπτει λοιπόν από τη δημοσκόπηση πως τα περιθώρια πειθούς των ανεμβολίαστων είναι εξαιρετικά περιορισμένα, μιας και η συντριπτική πλειονότητα, το 74%, δηλώνουν αμετακίνητοι στην απόφαση τους να μην κάνουν το εμβόλιο, ενώ μόλις το 26% ότι προγραμματίζει ή σκέφτεται να το κάνει.
Σε ερώτηση για το τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι, το 18,9% λέει ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 18,6%. Το 12,2% απαντά ΝΔ, 3,7% ΜέΡΑ 25, 3,5% ΚΚΕ, ενώ μόλις 1,8% ανήκει στο ΚΙΝΑΛ.
-Από τα νούμερα αυτά, μπορεί ο καθένας να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα για τις αιτίες της άρνησης των ανθρώπων αυτών να εμβολιαστούν. Προβληματιστείτε ελεύθερα…


Η επόμενη συνάντηση των τεσσάρων
Συμπολίτης που διακρίνεται για το τσουχτερό του λόγο, ολίγον και ειρωνικό θα έλεγα, τηλεφώνησε για να πληροφορηθεί, τελώντας εν αγωνία προφανώς, και ρωτώντας ποιος θεσμικός παράγοντας θα είναι η επόμενη επίσκεψη των τεσσάρων γνωστών δημοτικών αρχόντων.
Του απάντησα πως δεν ανακοινώνεται από πριν η όποια επίσκεψη. Η γνωστοποίηση γίνεται μετά την επίσκεψη.
«Για να τους βοηθήσω» μου είπε «τους προτείνω να πάνε να δούνε τον Μητροπολίτη!».
Γιατί τον Μητροπολίτη, ρώτησα. «Για να τους κάνει ένα ευχέλαιο»!
Μένω με το τηλέφωνο στο χέρι κι ακούω το γέλιο του πριν κλείσει. Ομολογώ πως δεν το περίμενα.
Όμως, όντως υπάρχει μια απορία, ποιον κρατικό εκπρόσωπο θα επισκεφθούν προσεχώς οι τέσσερις. Να φροντίσουν όμως να είναι ο κατάλληλος για να δεχτεί τις καταγγελίες τους σε βάρος του δημάρχου και της δημοτικής αρχής γενικώς.
Πρότασή μου, μετά την Αστυνομία, Νοσοκομείο, σειρά έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία…
Γ.Δ.


Υπήρξε αναμονή για αλλαγή σελίδας στο δήμο Ξάνθης
Με δημοτικό θέμα συνεχίζουμε τα σχόλια της στήλης. Λοιπόν, πρέπει να ομολογήσουμε πως μετά τη θητεία Δημαρχόπουλου πως υπήρχε διάχυτη στην κοινή γνώμη η αναμονή για αλλαγή σελίδας στον δήμο Ξάνθης. Ήταν τέτοια η καθίζηση του δήμου που παρόμοιά της δεν προϋπήρξε. Γι’ αυτό και η αναμονή και προσδοκία  για αλλαγή στο δήμο.
Όμως, ενώ η αλλαγή έγινε, υπήρξαν δύο αρνητικά στοιχεία που δυσκόλεψαν στο ξεκίνημα τα πράγματα.
Πρώτο αρνητικό ήταν ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής που κατακερμάτισε το δημοτικό συμβούλιο και δεύτερο η οπισθοδρόμηση του δήμου την περίοδο πριν Τσέπελη που απαιτούσε χρόνο και δουλειά για να κερδηθούν όσα είχαν μείνει πίσω επί χρόνια.
Ας τα έχουν υπόψιν τους αυτά ως στοιχεία του τι παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή.
Γ.Δ.


Κριτική μεν, όχι δυσπιστία και άρνηση
Κλείνω με τα δημοτικά σήμερα με μια επισήμανση που την έχω αναφέρει εδώ και αρκετό καιρό.
Γνωρίζει ο αγαπητός Σάββας Μελισσόπουλος, είμαι βέβαιος, πως η γκρίνια δεν είναι πρόταση.
Όπως γνωρίζει πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη απ’ όλους, όταν όμως δεν προέρχεται από δυσπιστία και άρνηση.
Είναι έξυπνος άνθρωπος και καταλαβαίνει τι εννοώ αμέσως.
Η κριτική είναι απαραίτητη, είναι το οξυγόνο του ελέγχου των ενεργειών και αποφάσεων, γι’ αυτό και χρειάζεται.
Η δυσπιστία όμως και η άρνηση είναι άλλο πράγμα και κυρίως δεν είναι κριτική. Απεναντίας τροφοδοτεί την αντίληψη της αναίτιας επίθεσης στην κοινή γνώμη και την συνεχή παρεμπόδιση λήψης αποφάσεων για εκτέλεση έργων. Για τα οποία στη συνέχεια ασκείται  κριτική ότι δεν υλοποιήθηκαν.
Ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν λειτουργεί έτσι.  Δεν είναι στους στόχους του η άρνηση για την άρνηση.
Γ.Δ.


Ο Παύλος Μελάς, η εμβληματική μορφή του  Μακεδονικού αγώνα


Στις 13 Οκτωβρίου 1904, σκοτώνεται, στο χωριό Στάτιστα Καστοριάς, που σήμερα φέρει το όνομά του, ο Παύλος Μελάς, η εμβληματική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα. Ένας πραγματικός ήρωας με υψηλά ιδανικά, ένας φιλόπατρις αγωνιστής που δεν δίστασε να θυσιάσει την ζωή του υπηρετώντας το χρέος και το όραμα του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και μαζί για Η αξία του Παύλου Μελά για τον μετέπειτα αγώνα των Ελλήνων για την εθνική ολοκλήρωση αποτυπώνεται στο κύριο άρθρο των «ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΝΕΩΝ» στις 31 Μαΐου 1939. «Η Φλώρινα με τον λαόν της (…) ετίμησε προχθές την μνήμην του Παύλου Μελά και των συναγωνιστών του (…). Η μακεδονική πόλις εδόξασε έτσι τον ήρωα που ηγωνίσθη διά την απελευθερώσιν της και την ένωσίν της με την Ελλάδα, καθώς  και τους άλλους εκείνους αγωνιστάς, γνωστούς και αγνώστους, νεκρούς και ζώντας, που εις μίαν περίοδον εθνικής αποκαρδιώσεως εξήλθαν εις τα βουνά διά να σώσουν τον ελληνικόν πληθυσμόν της Μακεδονίας (…).
Το όνομά του είνε πλέον θρυλικόν μεταξύ των Ελλήνων. Και κάθε προσπάθεια διά να τονωθή η λάμψις του και η δόξα του μόνον το αδικεί.
»Εις την σειράν των ηρώων της νεωτάτης Ελλάδος ο Παύλος Μελάς δικαίως κατέχει την πρώτην θέσιν, την οποίαν κατέκτησε με την αυταπάρνησιν και το αίμα του.
»Η θέσις αυτή του ανήκει ιστορικώς, διότι υπήρξεν ο πρωτομάρτυς της μακεδονικής ελευθερίας. Αλλά του ανήκει και διότι επί του θανάτου του ετέθη το θεμέλιον όπου εκτίσθησαν κατόπιν τα πραγματοποιηθέντα μέχρι του ορίου του δυνατού όνειρα του ελληνισμού».
Μ.Ξ.


Πρόταση Σπανίδη για ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου της πόλης μας
Μια αξιόλογη πρόταση έκανε προχθές στο δημοτικό συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» κ. Μιχάλης Σπανίδης. Την ανάδειξη της Βυζαντινής  ιστορίας της Ξάνθης,  μέσα από μια σειρά παρεμβάσεις και δράσεις προβολής ενός σημαντικού μνημείου της εποχής, μέρους τείχους των Βυζαντινών Ξανθείων που δεσπόζει στην περιοχή. Η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των επισκεπτών, με διαπλάτυνση του δρόμου και ποδηλατοδρόμο,  φωτισμό και ενημέρωση με πινακίδες και υποστηρικτικές τηλεματικές υπηρεσίες.
Η πρόταση είχε θετική υποδοχή από τον δήμαρχο ο οποίος και συνεχάρη τον κ. Σπανίδη και του υποσχέθηκε πως άμεσα θα την θέσει σε εφαρμογή σε συνεργασία μαζί του.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…